5 goede Nederlandse documentaires

Het IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) is tot a.s. zondag 6 december in volle gang. Dit jaar zijn er minder fysieke voorstellingen om verslag van te doen, maar je kunt online wel veel films (soms gratis) bekijken. Ter inspiratie hierbij een artikel met 5 Nederlandse documentaires die wat ons betreft de moeite waard zijn én een tip als je zelf documentaire-ambities hebt!

Turn!

Wie zich staande wilt houden in de wereld van topsport, moet daarvoor grote offers maken. Dit klinkt logisch, maar hoe zit dat met kinderen die op hoog niveau willen sporten? Als moeder Esther Pardijs het advies krijgt om haar zoon niet meer naar verjaardagsfeestjes te laten gaan, omdat hij hierdoor vaker kan trainen, vraagt ze zichzelf af of dit wel juist is. In de documentaire Turn! geeft Pardijs een inzicht in het strenge regime waaraan topsportkinderen en hun ouders zich aan moeten onderwerpen.

Turn! is hier te bekijken.

Ik moet niks

In Ik moet niks volgen we de jonge Toebie, die met zijn Nederlandse ouders op een stuk grond in Frankrijk woont. Volgens zijn ouders is hij van zichzelf al goed genoeg, waardoor hij niets hoeft te leren en ook nog nooit naar school is geweest. Filmmaker Lieke Heil vroeg zich af wat voor effect een dergelijke opvoeding op een kind heeft. Met de documentaire Ik moet niks biedt ze het publiek een kijkje in het leven van een kind dat afgezonderd van de maatschappij leeft. Gezien het thema ”isolatie” wellicht een van de betere Nederlandse documentaires om in deze tijd te bekijken.

Ik moet niks is hier te bekijken.

(On)zichtbaar

Waar sommige aandoeningen direct opvallen zijn er ook ziektes die van buitenaf niet te zien zijn. Een voorbeeld daarvan is een angststoornis, waar veel mensen in Nederland last van hebben. Een daarvan is Anne, die zestien was toen haar angsten serieuze vormen aan begonnen te nemen. In de documentaire (On)zichtbaar probeert Anne samen met regisseur Merlijn Janssen Steenberg laten zien dat een angststoornis geen aanstellerij is.

(On)zichtbaar is hier te bekijken.

Rotjochies

Pubers zijn over het algemeen niet de makkelijkste doelgroep, al zijn de jongeren uit Rotjochies nog een tandje vervelender. Hun wangedrag liep namelijk dusdanig uit de hand dat ze een speciale training moeten volgen bij een Nederlandse jeugdhulpverlener. Filmmaker Maasja Ooms probeerde erachter te komen wat deze jongeren zo onverschillig en gevoelloos maakt. Het resultaat leverde haar twee IDFA prijzen op.

Rotjochies is via deze link te bekijken.

Mevrouw Faber

Trucker Harm is al dertig jaar getrouwd met Siepie als hij haar vertelt dat hij een vrouw zou willen worden. Wat zal dit betekenen voor de band met haar familie? En hoe zal het huwelijk tussen Harm en Siepie verder verlopen? Mevrouw Faber geeft een kijkje in het nieuwe leven van Harriette. Naast haar familie zie je ook hoe ze zich staande houdt in de mannenwerelden van autocross en vrachtwagenchauffeurs.

Mevrouw Faber is hier te bekijken. Lees ook onze recensie van de film.

Documentaire Kickstarter

Heb jij zelf ook de ambitie om een documentaire te maken? Dan kan ‘Documentaire Kickstarter’ een uitkomst zijn. Dit is een initiatief van Britte Hermans-Hagens waar ambitieuze filmmakers in slechts 10 sessies een realistische productiestrategie neer leren zetten. Dit in een fijne setting met gelijkgestemde mediamakers. Meer informatie over dit project is hier te lezen. Wie weet dat jouw idee straks in een lijstje met ”leuke Nederlandse documentaires” staat 😉