Top 5 Horror films volgens Martijn

Horror films. Een genre waar veel filmliefhebbers hun neus voor ophalen. Het zou kinderachtig, ordinair of gewoon te voorspelbaar zijn. Ik begrijp de kritiek, maar desondanks heb ik wel altijd wat met het genre gehad.

Toch blijft het moeilijk een horrorfilm te beoordelen. Is de horrorfilm pas geslaagd als die eng is? Ik ken namelijk horrorfilms waarvan ik wel vind dat ze goed, grappig of vermakelijk zijn, maar niet bepaald eng. Ook missen ze soms dat typische horror sfeertje.

Aangezien het Halloween is een lijstje 5 films waarvan ik vind dat ze mij wel dat echte horrorgevoel geven.

1. Friday the 13th

Een van de grondleggers van het slasher-genre. Halloween van John Carpenter was misschien eerder uitgebracht, maar die vond ik zelf een stuk minder. In Friday the 13th gaat een groepje aankomende kampleiding alvast het terrein voor het komende kamp verkennen. Alles is gezellig, totdat er doden vallen. Een onbekend persoon heeft het op de groep voorzien. Al snel blijkt dat het met een incident van jaren geleden te maken heeft, waarbij een deelnemer verdronk als gevolg van kampleiding die niet oplette.

Friday the 13th voelt soms aan als een flauwe B-film, maar de sfeer is er zeker. Ook zitten er enkele geslaagde schrikmomenten in de film. De film uit 1980 was zelfs een grondslag voor een complete franchise met meer dan 10 films en spin-offs. Kwalitatief misschien niet de beste van dit lijstje, maar zeker sfeervol en een echte klassieker.

2. The Shining (Stanley Kubrick’s versie)

Dit is een film gebaseerd op een boek van Stephen King. Ik moet zeggen dat ik een aantal van zijn verfilmingen nogal vaag vind, maar dat typische horrorsfeertje hebben ze wel degelijk. The Shining, mag dan geen officiële King verfilming zijn, sfeervol is hij zeker. In deze film neemt schrijver Jack (Jack Nicholson) zijn gezin mee naar een groot, leegstaand en afgelegen hotel. Hier wil hij in alle rust zijn boek afmaken. Al snel begint hij vreemd gedrag te vertonen. Ook zijn zoontje Danny ontdekt een aantal onheilspellende dingen in het hotel

Ik moet wel zeggen dat er niet heel veel gebeurd in The Shining. De film neemt lekker zijn tijd en komt daardoor wat langzaam op gang. Het is vooral de sfeer en een paar sterke scenes die deze film erg krachtig maken. Waaronder de scenes met de twee meisjes en het moment dat Jack doordraait. Ook de ”oma in de badkamer scene” (niet zo fout als je denkt, wel eng) maakte veel indruk. Auteur Stephen King zelf was overigens niet zo te spreken over de film en maakte zijn eigen mini-serie.

3. Night of The Living Dead

De oudste film in dit lijstje. Night of The Living Dead kwam uit 1968 en was de eerste film in de franchise. Ook meteen de meeste sfeervolle uit de reeks. In de film bezoeken twee mensen een kerkhof. Daarbij word een van de twee gebeten door een onbekende ”griezel”. De ander vlucht en klopt aan bij een landhuis, waar ze meer mensen aantreft. Al snel blijkt dat ze omsingeld zijn door ondoden en de nacht moeten zien te overleven.

Heel bloederig is deze film niet, wel eng. De zombies zijn geen hypermoderne CGI-monsters, maar trage ondoden. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die deze zombies, die af en toe gewoon een stel bezopen boeren lijken, niet serieus nemen, maar ik vond ze daardoor juist heel creepy. De film is rauw en vooral het einde is niet bepaald subtiel. Tel daarbij de sterke sfeer bij op en je hebt een van de weinige horror films die voor mij echt eng waren

Night of The Living Dead is overigens gratis te bekijken via archive.org

4. The Thing

Een redelijk a-typische horrorfilm, aangezien dit verhaal zich op de noordpool afspeelt. Een groepje Amerikaanse wetenschappers zijn daar namelijk op expeditie. Al snel stuiten ze op een verwoest kamp van enkele Noorse collega’s. De enigste overlevende blijkt een hond, die ze meenemen en bij de andere honden in een kennel zetten. Dan begint de hond te muteren in een monster dat de andere honden aanvalt. De wetenschappers zullen de strijd aan moeten gaan met een ”ding” dat iedere levensvorm perfect kan imiteren.

The Thing is originele en soms bloederige horrorfilm die de spanning er perfect in weet te houden. Niet alleen de ongewone setting, maar ook creatieve uitgangspunt draagt hier aan bij. Een groepje mannen die ver van de bewoonde wereld zitten, in gevaar zijn en zelfs elkaar niet meer kunnen vertrouwen. Daarnaast zet acteur Kurt Russel ook een sterke rol neer als hoofdpersonage. Deze klassieker van John Carpenter is echt een aanrader.

5. Eden Lake

De nieuwste film in dit rijtje. Ook weer een redelijk a-typische film. Hierin vind je geen enge zombies of seriemoordenaars. Nee, de ”monsters” in deze film zijn een stel baldadige kinderen. De film begint heel onschuldig. Een kinderjuffrouw gaat samen met haar vriend een weekendje weg. Dit keer kiezen ze niet voor een hotel, maar een afgelegen bos. Alles verloopt prima, totdat ze een stel vervelende kinderen ontmoeten die hen intimideren. Het begint met pesterijtjes, die langzaam uitlopen tot een bloederig conflict.

Het is realisme wat deze film zo aangrijpend maakt. De gebeurtenissen in deze film zouden zomaar echt kunnen gebeuren. Dat het om (jonge) kinderen gaat maakt het alleen nog maar schokkender. Er zijn overigens enkele ”zeurpieten” die de samenloop van omstandigheden in deze film heel ongeloofwaardig vinden, maar die vergeten dat zo nou eenmaal een verhaal ontstaat. Eden Lake is geen prettige film om naar te kijken en zit bovendien vol met een hoop onrechtvaardigheid. Toch is dat juist wat deze horror film zo sterk maakt.

Dit was mijn lijstje. Natuurlijk zijn er meer goede horrorfilms. Dit is zomaar een greep uit het lijstje met mijn favorieten. Ik ben benieuwd naar jullie mening!

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter