50-jarig jubileumvertoning voor 2001: A Space Odyssey in mei

Ter ere van het 50-jarig jubileum van Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey zal Warner Bros. Pictures een ‘ongerestaureerde’ 70mm-versie presenteren van het baanbrekende sciencefiction-verhaal van de regisseur op het 71e jaarlijkse Filmfestival van Cannes. De film wordt algemeen beschouwd als een van de grootste films van de 20e eeuw. 2001: A Space Odyssey keert vanaf 18 mei 2018 terug in de Amerikaanse bioscopen.

De wereldpremière zal op zaterdag 12 mei plaatsvinden tijdens de Cannes Classics-sectie van het festival, met een introductie van de bekroonde filmmaker Christopher Nolan. De vertoning zal ook worden bijgewoond door leden van Stanley Kubrick’s familie, waaronder zijn dochter Katharina Kubrick en zwager, Jan Harlan.

Voor de eerste keer sinds de oorspronkelijke release wordt deze 70 mm versie vertoont, bestaande uit nieuwe elementen gemaakt van het originele negatieven. Dit is een echte fotochemische filmrecreatie. Er zijn geen digitale trucs, geremasterde effecten of revisionistische bewerkingen. Als al lang bewonderaar van de overleden filmauteur, werkte Nolan nauw samen met het team van Warner Bros. Pictures tijdens het mastering-proces.

Christiane Kubrick zei:

“I’m delighted that ‘2001: A Space Odyssey’ will be reissued in 70mm, and that Cannes has chosen to honour it. If Stanley were alive today, we know he would be in admiration of the films of Christopher Nolan. And so, on behalf of Stanley’s family, I would personally like to thank Christopher for supporting his film.”

Nolan vertelde:

“One of my earliest memories of cinema is seeing Stanley Kubrick’s ‘2001: A Space Odyssey,’ in 70mm, at the Leicester Square Theatre in London with my father. The opportunity to be involved in recreating that experience for a new generation, and of introducing our new unrestored 70mm print of Kubrick’s masterpiece in all its analogue glory at the Cannes Film Festival is an honour and a privilege.”

Nolan zal ook deelnemen aan een Cannes Masterclass, gepland voor zondag 13 mei, waarin hij zijn veelgeprezen filmografie bespreekt en ook zijn passie deelt voor het unieke werk van Stanley Kubrick.

Voor deze mijlpaal zal Warner Bros. de viering later dit jaar voortzetten, wanneer Warner Bros. Home Entertainment 2001: A Space Odyssey uitbrengt voor de eerste keer in 4K resolutie met HDR. Ook geproduceerd in nauwe samenwerking met Nolan.

Met 2001: A Space Odyssey herdefinieerde regisseerde Stanley Kubrick de grenzen van het filmmaken en legde hij zijn sporen als een van de meest revolutionaire en invloedrijke filmregisseurs aller tijden. Oorspronkelijk uitgebracht in 70 mm Cinerama roadshow-formaat op 4 april 1968, ontlokte de film de verbeelding van critici en het publiek en de impact ervan blijft resoneren tot op de dag van vandaag.

Zo ook bij onze eigen Sandro Algra, die vorig jaar Bioscoop EYE in Amsterdam bezocht waar hij een gloednieuwe kopie van 2001: A Space Odyssey, in 70 millimeter film zag! Lees hier zijn recensie!

2001: A Space Odyssey