Activist en actrice Sacheen Littlefeather overleden

Sacheen Littlefeather, de actrice en activist die Marlon Brando’s Academy Award voor The Godfather namens hem afwees, is overleden. Ze was 75. Het nichtje van Littlefeather, Calina Lawrence, bevestigde dat ze zondag vredig is overleden, omringd door dierbaren in haar huis in Marin County, Californië. De doodsoorzaak was borstkanker.

Het optreden van Littlefeather bij de Oscars van 1973 zou een van de beroemdste momenten van de awardshow worden. Gekleed in inheemse kleding betrad Littlefeather het podium toen presentator Roger Moore Brando’s naam voorlas als winnaar voor beste acteur. Sprekend tot het publiek, noemde Littlefeather inheemse stereotypen in films en de toen aan de gang zijnde wekenlange protesten bij Wounded Knee in South Dakota als de reden voor Brando’s afwezigheid. Ze zei dat de acteur “een erg lange toespraak” had geschreven, maar dat ze door tijdgebrek beperkt was tot korte opmerkingen.

Pas onlangs heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences officieel gesproken over de behandeling die Littlefeather kreeg na haar verschijning. In augustus bood de filmacademie haar excuses aan aan Littlefeather en twee weken geleden hield het een avond van “conversatie, genezing en viering” ter ere van haar. Tijdens dat evenement kreeg Littlefeather de kans om haar volledige toespraak voor de camera op te lezen. Bekijk de toespraak hieronder.

Sacheen Littlefeather werd geboren in 1946 als Marie Louise Cruz. Haar moeder was van Europees komaf en haar vader was van Apache en Yaqui komaf. Ze begon haar carrière als fotomodel en studeerde drama in de California State College. Rond die tijd deed ze meer onderzoek naar haar afkomst. Ze werd actief in de beweging voor emancipatie van Inheemse Amerikanen en nam toen de naam Sacheen Littlefeather aan. Sacheen was haar roepnaam die haar vader aan haar gaf, en Littlefeather kwam van de veer de ze altijd in haar haar droeg. Sacheen speelde in meerdere televisie en radio reclamespotjes. In de jaren70 speelde ze ook verschillende bijrollen in Hollywoodfilms, waaronder Shoot the Sun Down met Margot Kidder en Christopher Walken.

R.I.P. Sacheen Littlefeather 1946 – 2022

Sacheen Littlefeather overleden

In 2022 vierden we het 50ste jubileum van de legendarische misdaadepos The Godfather. Het is echter ook bijna 50 jaar geleden dat Marlon Brando ervoor koos om niet naar de Oscar ceremonie te gaan om zijn prijs voor beste mannelijke hoofdrol in ontvangst te nemen. Namens hem verscheen actrice, model en activiste Sacheen Littlefeather (geboren als Marie Louise Cruz)  op podium. Zij vertelde dat Brando de prijs niet in ontvangst wilde nemen uit protest tegen de behandeling van Inheemse Amerikanen door de Amerikaanse filmindustrie. Bekijk haar toespraak hieronder.

De toespraak werd met zeer gemengde reacties ontvangen door het publiek, en Littlefeather, toen 26, meldde later dat acteur John Wayne backstage door bewakers moest worden tegengehouden om haar aan te vallen, terwijl andere individuen backstage beledigende gebaren maakten.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter