ANWB waarschuwt: Pas op voor illegaal downloaden in het buitenland

De ANWB waarschuwt vakantiegangers voor hoge rekeningen voor illegaal downloaden. In heel Europa is downloaden uit illegale bron verboden en vooral uit Duitsland komen berichten over strenge handhaving. Als je in Duitsland illegaal een paar films downloadt, kan je vakantie een dure nasleep krijgen met een rekening van € 900. Of er volgt een rekening van meer dan € 1.000 voor het illegaal kijken naar een serie of voor het luisteren naar muziek.

Advocatenkantoren in Duitsland kunnen relatief eenvoudig aan IP-adressen komen. Ze werken in opdracht van de film- en muziekindustrie en versturen de rekening voor auteursrechten naar de eigenaar van de internetaansluiting. Gebruik je als vakantieganger wifi van het hotel, een vakantiehuis of camping dan kan de eigenaar daarvan besluiten je persoonsgegevens door te geven.

De ANWB waarschuwt daarom vakantiegangers hier rekening mee te houden. Uit andere landen zijn nog geen vergelijkbare signalen ontvangen. Maar illegaal downloaden is daar ook verboden en de vakantieganger weet nooit wanneer er tot handhaving wordt overgegaan.

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden.