Asghar Farhadi niet bij Oscars door Trump-maatregel?

Deze week werden de Oscarnominaties bekend gemaakt. Eén van de kanshebbers is de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi, wiens film The Salesman is genomineerd voor beste niet-Engelstalige speelfilm. Het lijkt er momenteel op dat Farhadi niet aanwezig zal kunnen zijn bij de Oscarceremonie. Afgelopen vrijdag voerde de Amerikaanse president Donald Trump namelijk een (tijdelijke) visumstop in voor de Islamitische landen Iran, Irak, Syrië, Libië, Soedan, Somalië en Jemen. Deze maatregel is volgens de president bedoeld om terrorisme te bestrijden. Het beleid is internationaal bekritiseerd, en een rechter heeft een gedeelte daarvan al ongeldig verklaard. Inmiddels zijn er al een aantal reizigers, die de VS wilden bezoeken, op vliegvelden geweigerd.

Farhadi was de eerste Iraanse filmmaker die een Oscar won, in 2012 met de drama A Separation. The Salesman is een opmerkelijke film omdat Farhadi erin is geslaagd om een maatschappij-kritische drama te maken in de grote Iraanse stad. Voorheen draaiden Iraanse filmmakers vaak op het platte land of in het buitenland om te ontsnappen aan Iraanse censuur. Vooralsnog heeft Farhadi niet gereageerd op het nieuws. Hoofdrolspeler Taraneh Alidoosti had eerder al laten weten uit protest niet naar de VS  af te reizen, zelfs al zou er een uitzondering gemaakt worden voor bezoekers van een cultureel evenement. Hij noemt de visumban ‘racistisch’.

Een woordvoerder van The Academy heeft op het nieuws gereageerd:

“The Academy celebrates achievement in the art of filmmaking, which seeks to transcend borders and speak to audiences around the world, regardless of national, ethnic, or religious differences. As supporters of filmmakers—and the human rights of all people—around the globe, we find it extremely troubling that Asghar Farhadi, the director of the Oscar-winning film from Iran A Separation, along with the cast and crew of this year’s Oscar-nominated film The Salesman, could be barred from entering the country because of their religion or country of origin.”

Talkshowhost Jimmy Kimmel zal de ceremonie op zondagavond 26 februari 2017 presenteren in het Dolby Theatre in Hollywood. Vorig jaar was er zware kritiek op de Oscarnominaties, vanwege het gebrek aan etnische diversiteit. Dit jaar zijn de nominaties veel diverser. Van de 20 genomineerde acteurs zijn maar liefst 7 van niet-blanke afkomst.