Astérix striptekenaar Albert Uderzo overleden

De Franse striptekenaar Albert Uderzo is op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was vooral bekend als de tekenaar van Astérix, een stripreeks die hij bedacht samen met René Goscinny (1926 – 1977). De familie van Uderzo heeft zijn overlijden bekendgemaakt tegen persbureau AFP.

“Alberto Uderzo is thuis in Neuilly gestorven in zijn slaap door een hartaanval die niets te maken had met het coronavirus. Hij was al enkele weken erg moe.”

Aldus zijn schoonzoon Bernard de Choisy.

Uderzo was een zoon van Italiaanse immigranten, die ondanks zijn kleurenblindheid een zeer succesvolle striptekenaar werd. Samen met René Goscinny bedacht hij verschillende stripreeksen, waaronder Luc Junior en Jehan Pistolet (Johan Pikbroek). Het personage Astérix debuteerde in 1959 met het verhaal Astérix le Gaulois (Asterix de Galliër), dat in het tijdschrift Pilote verscheen. Deze reeks is in meer dan 100 verschillende talen verschenen en werd met ruim 380 miljoen verkochte albums de best verkochte stripreeks ter wereld. Ook zijn er verschillende animatiefilms en live action films van Astérix verschenen.

Nadat Goscinny in 1977 overleed ging Uderzo alleen verder met de Astérix stripreeks.  In 2012 gaf hij het stokje over aan Jean-Yves Ferri en Didier Conrad.

R.I.P. Albert Uderzo 1927 – 2020