Blog | Dit maakt een beginscène goed

Aangezien ik later zelf filmmaker wil worden, ben ik veel bezig met het onderzoeken van de verschillende elementen die films bevatten. Karakters, plot, dialoog, twisten, eindes, er zijn voor al deze dingen een hoop trucjes. Gezien er veel regisseurs mij zijn voorgegaan kan ik heel simpel via YouTube video’s wat over deze zaken leren. Maar iets waar ik zelf veel aandacht aan heb besteed bij het kijken van films is de beginscène en de opening, wat naar mijn mening een van de belangrijkste aspecten van de film is. Lees hier waarom.

Waarom een beginscène belangrijk is

Laten we beginnen met mijn theorie. Ik stel dat in een film, het publiek alleen leert over de film tijdens de eerste akte. Dat wil zeggen, tot het punt dat het avontuur start, totdat Luke’s oom en tante worden vermoord en hij weg moet in Star Wars, totdat Dr. Jones op het vliegtuig stapt met informatie over The Ark of the Covenant in Raiders of the Lost Ark, of totdat Frodo the Shire verlaat in Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Alles daarvoor is vaak voorbereiding, oftewel ”set-up”.

Het zal uiteraard niet zo zwart-wit zijn als ik dat het nu schets. Maar ik geloof wel dat er een stukje van waarheid in zit. In het begin moet je de belangrijke informatie meegeven. Je moet duidelijk schetsen wie het hoofdkarakter is, wie de schurk speelt en wat het conflict is. Bovendien moeten de regels van het verhaal ook duidelijk zijn: je moet breed kunnen schetsen hoe de wereld waarin het hoofdkarakter zich begeeft in elkaar zit.

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Dit concept komt je vast bekend voor. Het is vaak goed terug te zien tijdens het kijken van een film. Hierbij komt echter wel kijken dat je al deze informatie subtiel moet overbrengen aan het publiek. Zo keek ik laatst de oude versie van Dune uit 1984, en in de eerste vijf minuten stond er een karakter dat in de camera keek terwijl ze precies vertelde wat we als kijker moesten weten. Dat is erg goedkoop.

Informatie, ook wel expositie genoemd in films, moet op een dusdanige manier overgebracht worden, dat het als een koel drankje naar binnen glijdt. Een voice-over is dan ook een vrij luie manier van expositie dumpen. Hierbij is het makkelijk om te denken aan de ‘show-don’t-tell’ regel, laat het zien in plaats van dat je het vertelt.

Representativiteit in films

De regels die ik hierboven heb opgesomd zullen vast niet nieuw klinken. Maar ik heb ook nog iets anders bevonden. Dit gaat om de allereerste scène van een film. De beginscène, meestal de eerste 8 tot 12 minuten, welke vaak eindigt het met de titel in beeld: de echte opening van de film. Iets wat een aantal films in mijn optiek denken, is dat ze met de eerste scène, waarin ook alle set-up gebeurt, gelijk aan het plot gedacht moet worden. Het tegendeel heb ik echter waar bevonden.

Neem de iconische eerste scène van Raiders of the Lost Ark waarin Indiana Jones de grot ingaat om het gouden artefact mee te nemen. Dit heeft niets te maken met de zoektocht naar The Ark of the Covenant, waar de uiteindelijke film om draait. Een opening hoeft dus ook niet meteen met het verhaal te beginnen. Deze moet echter wel representatief zijn voor de rest van de film. Dat is het belangrijkste van de opening van een film.

Als je een actiefilm hebt, dan moet de eerste scène dat laten zien. Bij Raiders of the Lost Ark begint het verhaal pas bij de scène waar Dr. Jones voor de klas staat. Maar als dat de eerste scène van de film was, dan had het publiek misschien wel een schooldrama verwacht. Daarom is de iconische openingsscène dus erg belangrijk voor het verhaal. Neem anders The Dark Knight. Dit is het vervolg op Batman Begins en dus hoeven we geen set-up meer te besteden aan Batman. Dus heeft The Dark Knight een fantastische openingsscène met de Joker. In die scène heeft Christopher Nolan de schurk klaargezet. Maar deze bankoverval is ook thematisch representatief voor de film. Tevens schetst de toon van het verhaal. Wederom een sterke opening.

Een opening is dus belangrijk. Een goede beginscène gaat vaak gepaard met een goede film. Met de opening trek je de aandacht van het publiek, vertel je ze wat voor soort film ze gaan krijgen en schets je waar het verhaal over gaat en wie er belangrijk is. Daarom is de opening een van de belangrijkste stukken uit een film, zelfs als je daarin niets over het plot leert.

Rick van Wijk


VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter