Bill Cosby komt vrij, veroordeling in verkrachtingszaak ongeldig verklaard

De gevallen komiek Bill Cosby komt vrij. In 2018 kreeg hij een drie tot tienjarige gevangenisstraf opgelegd nadat hij schuldig was bevonden van het drogeren en seksueel misbruiken van de basketbalster Andrea Constand. Deze veroordeling is nu ongeldig verklaard door het Hooggerechtshof in Pennsylvania. Er zouden fouten zijn gemaakt bij de rechtszaak. Een eerdere overeenstemming met de aanklager had de komiek moeten beschermen tegen vervolging. Ook is bepaald dat de 83-jarige komiek niet verder mag worden vervolgd in deze zaak.

De ster van The Cosby Show was de eerste machtige man uit de filmwereld die veroordeeld werd tijdens de #Metoo beweging. Cosby is door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, verkrachting en het geven van verdovende middelen. De oudste van deze beschuldigingen betreffen misdaden die hij in de jaren 60 zou hebben gepleegd. Omdat veel van deze zaken al verouderd waren werd Cosby enkel berecht voor het misbruiken van Andrea Constand in 2004. Wel hebben vijf andere vrouwen bij deze rechtszaak een verklaring afgelegd over het wangedrag van de komiek, wat ook gebruikt is om hem te veroordelen.

Andrea Constand Informeerde haar advocaat Bruce Castor Jr. in 2015 voor het eerst over de beschuldiging, maar hij besloot niet over te gaan tot aangiften. Dat deed zijn opvolger in 2019 wel, 12 dagen voordat het verjaringstermijn verliep. Nadat Cosby’s advocaten in hoger beroep waren gegaan besloot het Hooggerechtshof dat de getuigenissen van eerdere slachtoffers niet in de zaak gebruikt hadden mogen worden, vanwege de eerdere overeenstemming met Castor.

Bill Cosby’s eerdere verzoek tot vervroegde vrijlating werd eerder dit jaar afgewezen, nadat de komiek weigerde samen te werken aan programma’s voor zedendelinquenten. Tot op de dag van vandaag ontkent hij enige schuld, en daarom was hij nog liever bereid om de 10 jaar van zijn gevangenisstraf uit te zitten. Het papierwerk voor Cosby’s vrijlating wordt behandeld, en de komiek komt zo snel mogelijk op vrije voeten.