Bill Cosby schuldig bevonden van seksueel misbruik

De Amerikaanse stand-up komiek en ster van The Cosby Show Bill Cosby is in een rechtszaak schuldig bevonden van het drogeren en seksueel misbruiken van voormalige basketbalster Andrea Constand. Cosby was aangeklaagd voor drie misdrijven, waarvan op elk maximaal 10 jaar cel staat. In afwachting van de definitieve straf is hij op borgtocht vrijgelaten, maar mogelijk zal de 80-jarige komiek de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen.

De rechtszaak zou vorig jaar al gehouden worden maar eindigde destijds in een nietig geding. In totaal zijn er 60 vrouwen die Bill Cosby beschuldigen misbruik. De meeste beschuldigingen, die variëren van aanranding tot verkrachting, zijn echter verjaard. Cosby heeft zelf toegegeven verdovende middelen aan vrouwen te hebben gegeven. In de zaak van Andrea Constand houdt hij wel vol dat hun relatie volledig consensueel was. De advocaten van Cosby hebben ook laten weten in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. volgens hen is het proces een heksenjacht, ontketend door de #MeToo beweging.

Hoewel de beschuldigingen richting Bill Cosby al jaren terug gaan wordt dit gezien als de eerste veroordeling sinds de #MeToo beweging in 2017 begon. Nadat filmproducent Harvey Weinstein door verschillende vrouwen werd beschuldigd van seksuele delicten volgden er beschuldigingen tegen grote figuren binnen en buiten Hollywood: waaronder Kevin Spacey, Louis C.K. en senator Al Franken. De juryleden menen zich bewust te zijn van #MeToo maar desondanks onpartijdig te kunnen beoordelen.