Bill Murray vertelt waarom zijn Batman film niet doorging

Bill Murray als Batman? Die keuze klinkt vandaag de dag onvoorstelbaar. Uiteraard zijn er meerdere Batman acteurs geweest waarbij fans van het personage protesteerden tegen de casting, denk aan Michael Keaton, Ben Affleck en Robert Pattinson. Maar in de vroege jaren 80 was een Bill Murray Batman film bijna werkelijkheid geworden, met Eddie Murphy als Robin en Ivan Reitman in de regiestoel. De Ghostbusters acteur vertelt in een interview met Yahoo Entertainment waarom hij uiteindelijk afstand deed van de rol.

Bill Murray als Batman

Een live action Batman film was in de jaren 80 voor een lange tijd in development hell. Murray zou de eerste acteur zijn om in de Batman rol te stappen in een live action film sinds Adam West. Destijds werd de Batman franchise nog sterk geassocieerd met de komische toon van de Adam West tv serie. Dan klinkt het casten van Saturday Night Live sterren Bill Murray en Eddie Murphy al veel logischer.

Toen in het Yahoo interview gevraagd werd waarom de film met beide acteurs niet van de grond kwam vertelde Murray dat het kwam doordat Eddie Murphy eigenlijk liever de hoofdrol wilde.

“I talked to Eddie Murphy about it and Eddie wanted to play Batman. That’s as far as the conversation went…I don’t wanna be the Boy Wonder to anybody. Maybe much earlier, when I was a boy. But it was too late for that by the ’80s. Also, I couldn’t do the outfit. Eddie looks good in purple, and I look good in purple. In red and green, I look like one of Santa’s elves. There was just a lot of vanity involved in the production. It wasn’t gonna happen.”

Murray en Murphy waren dus allebei niet bereid om de sidekick te spelen in een Batman film. Beide acteurs waren destijds op het hoogtepunt van hun acteer carrière. Regisseur Ivan Reitman besloot zich daarna op een ander project met Bill Murray te richten, namelijk Ghosbusters (1984).

In de jaren 80 werd nieuw leven geblazen in de Batman franchise. Dankzij comics als The Dark Knight Returns (1986), Batman: Year One (1987) en The Killing Joke (1988) was er weer behoefte voor een Batman film met een serieuzere invalshoek. Tim Burton en Michael Keaton maakten uiteindelijk de superhelden kaskraker Batman (1989), een film die een cartoonlijke stijl met een volwassene toon mengt. Vandaag de dag is deze donkere toon bijna onlosmakelijk van de Batman franchise. Wie weet of dat ook het geval was geweest als Bill Murray en Eddie Murphie hun versie van Batman & Robin waar hadden kunnen maken.

Bekijk Batman films, met of zonder Bill Murray, op HBO Max


Bespaar nu levenslang 50% op een abonnement HBO Max in Nederland door deze tijdelijke actie! 


VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter