Blog | Kerstfilms (Immy Verdonschot)

Jaja, Kerstmis zit er weer aan te komen! En er is dan niets heerlijkers dan op de bank te zitten met warme chocomel in de hand en een kerstfilm. Ieder jaar is er weer een overvloed aan films om uit te kiezen en worden talloze films herhaald tot in de eeuwigheid. Keuze genoeg voor een heerlijke kerst!

The Holiday

Zwijmelen maar

Eén van de onderwerpen die altijd wel een rol speelt is de liefde. Of je nu naar While You Were Sleeping kijkt, The Holiday, of Love Actually kijkt. Gelukkig draait het niet alleen maar om de liefde (de laatste uitgezonderd). In de eerste is het net zo belangrijk om opgenomen te worden in een familie, wanneer je er zelf geen hebt. En in The Holiday willen Kate Winslet en Cameron Diaz juist even weg van de mannen. Het draait natuurlijk op heel iets anders uit, maar genieten is het wel.

Wie gelooft er in de Kerstman?

Natuurlijk is Kerstmis ook bij uitstek het feest voor kinderen. In mijn familie hebben we nooit aan cadeaus met kerst gedaan (daar was Sinterklaas natuurlijk al voor), maar bij vele kinderen wel. De hebzucht of de commercie komt dan ook in veel kinderfilms naar voren. Of het nu in een klassieker als The Grinch is, of een Hallmark Channel film zoals Help For the Holidays. Maar de leukste films zijn natuurlijk de films waarbij de kinderen nog in de magie geloven. Waar je je ogen uit kunt kijken bij de beelden van de Noordpool, de elven, Santa’s workshop en alle magie die de gezellige bebaarde man gebruikt om ‘s nachts de huizen binnen te komen. Denk maar aan The Santa Clause, The Polar Express of The Night They Saved Christmas. Ze bevatten genoeg magie om je er (weer) in te laten geloven.

Wat niet mag ontbreken

Ieder jaar – ook al zijn het geen kerstfilms – wordt de trilogie over Sissi uitgezonden met Romy Schneider. Een prachtserie waar ik mee ben opgegroeid en er gaat geen jaar voorbij dat wij hem thuis niet op hebben staan. Maar het is met name het besneeuwde landschap (en misschien wel het feit dat het zo’n oude film is) dat aan de winter doet denken. Oude films en musicals geven mij ook het kerstgevoel, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Gelukkig is er voor hen altijd weer het vertrouwde guitige gezicht van Macaulay Culkin in Home Alone 1 en 2. Als er een film is die je in de juiste stemming kan krijgen en optimaal gebruikt maakt van kerstliedjes, dan zijn deze films het wel!

Home Alone

Christmas spirit

De kerstgedachte die echter het meest bij kerst hoort is het medeleven voor je naasten, de minder bedeelden te helpen of stil te staan bij het leed in andere landen. Hier zijn ook meerdere prachtige films over gemaakt. Eén van mijn favoriete films over Christmas spirit is Joyeux Noel (ofwel Merry Christmas), welke zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal waar Duitse, Schotse en Franse soldaten tijdelijk een wapenstilstand hielden en samen de kerst doorbrachten. Cadeaus als wijn en chocolade werden uitgewisseld en er werd zelfs gevoetbald op het niemandsland. Christmas Choir en Dear Santa zijn ook mooie voorbeelden, waarbij een opvang en gaarkeuken centraal staan. En je kunt natuurlijk nooit missen met een klassieker als It’s A Wonderful Life, waar een man tot inzicht komt hoe het leven eruit zou zien als hij nooit had bestaan.

Er gaat geen jaar voorbij of er zijn weer nieuwe films in de maak. Zo kijk ik dit jaar enorm uit naar Frozen. Het zijn in ieder geval een hoop kerstfilms om de tijd meer door te komen. Fijne kerstdagen!

Xoxo,
Immy.

P.s. Voor meer kerstfilm tips, kijk op mijn blog.