In Beeld | Patty Brard (Chard van den Berg)

Heel Nederland kent haar wel; Patty Brard! Mensen van boven de 50 kennen haar van het inzingen van vrolijke deuntjes en tieners kennen Brard als het fenomeen dat van duikplanken springt. Ze zit inmiddels meer dan 40 jaar in het vak, maar heeft aangekondigd te gaan stoppen met televisie maken. Dit doordat ze heeft besloten om Ibiza als thuisbasis te nemen. Hierdoor verkoopt ze haar huis in Nederland. Brard kwam op 5 juli echter toch weer terug op de beslissing. Hieronder een korte terugblik op haar carrière.

Blog: In beeld - Patty Brard (Chard van den Berg)

In 1976 begon ze haar carrière bij de meidenband Luv’. Samen met Marga Scheide en José Hoebee scoorde ze hits als “You’re The Greatest Lover”, “Trojan Horse” en “Casanova” (Ik voel jonge lezers wegtrekken…). Twee van de drie genoemde nummers behaalden de nummer 1 positie in de Top 40.  Na onenigheid tussen de dames besloot Brard in 1986 een solocarrière te starten. Daarnaast trouwde ze met een rijke erfgenaam van de Fiat fabriek, namelijk Carlo Nasi. Hij financierde de singles van Patty. Ondanks financiële injecties,slaagde ze er niet in om echt succes te hebben als zangeres. In de jaren 80 ging ze meer presenteren, zowel in Nederland als in Italië.  Zo presenteerde ze het San Remo festival, geheel in het Italiaans en was ze mede-presentatrice van Bananasplit. Tevens maakte ze ook een reclame voor Coebergh ijs.

In 1993 begon Patty een tijdschrift, genaamd ‘Brard’. Dit deed ze samen met Eric Peute, een man die een goede naam had in die wereld. Het blad was geen succes. Brard had naar eigen zeggen geen inzicht in de financiën van het tijdschrift. Hierdoor ging ze ook persoonlijk failliet en bleef ze zitten met een schuld van 2 miljoen euro. In de jaren hierna maakte la Brard programma’s als Brard gaat extreem, Onder de B van Brard en Hart van de stad.

Aan het begin van deze eeuw ging ze door met programma’s maken. Ditmaal maakte ze meer reality programma’s. Het hoogtepunt van deze periode was de Klysma in Patty’s Posse. Hierna volgden nog meer van dit soort programma’s op Yorin. Tegenwoordig is Patty vooral bekend als deskundige van Shownieuws op SBS 6 en presenteerde ze Bonje met de Buren. Op SBS 6 zorgde ze ook voor ‘spectaculaire’ deelnames in Sterren Dansen Op Het ijs en Sterren Springen. Begin 2017 blies ze haar zangcarrière nieuw leven in en scoorde ze een carnavals-hit met Roy Donders. Inmiddels heeft ze haar belastingschuld afbetaald.

Brard staat ook bekend om haar bijzondere relaties met verschillende BN’ers. Zo heeft ze vetes gehad met o.a. Viola Holt, Marga Scheide, José Hoebee, Patricia Paay, Tatjana Simic, Chazia Mourali, Ajouad El Miloudi en Robert Jensen. Volgens Patty komt dit vooral doordat ze enorm recht door zee en eerlijk is. Hoe je ook went of keert, Patty Brard is een van de beroemdste tv-sterren van Nederland. Je zou over haar kunnen zeggen, “Patty is net een boemerang, ze komt altijd weer terug”.

Chard van den Berg