Blog | Comic Con Amsterdam: Groter en gekker! (Immy Verdonschot)

Dat conventies populairder worden in ons land blijkt al op de persconferentie van Comic Con Amsterdam: zeker drie keer zoveel pers als vorig jaar kwam er vandaag op af. Waarom we vorig jaar het hemd van het lijf mochten vragen van onder andere James Marsters (Spike uit Buffy the Vampire Slayer) en Peter Meyhew (Chewbacca uit Star Wars), waren nu de headliners John Rhys-Davies, Michael Dudikoff en verschillende cosplayers.

“Het liefst loop ik zelf ook even rond over de conventie”, zegt Dudikoff meteen enthousiast uit. “Het is zo geweldig om de sfeer te proeven en zoveel kinderen te zien die hun fantasie de loop kunnen laten.” Hij geeft aan zelfs cadeaus mee te nemen voor zijn fans, want het is een groot feest: “Let’s party!” De Brit Rhys-Davies valt hem bij: “Ieder kind leeft in een wereld vol fantasie, maar wanneer je ouder wordt, daalt de realiteit op je neer. Op een fanconventie komen de ‘fanstyled’ freaks samen en komen ze erachter dat de wereld er vol mee zit. Cosplay is inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld en het herinnert ons eraan hoeveel we gemeen hebben met elkaar.”

De bredere toon van deze editie wordt meteen duidelijk in de persconferentie, want niet alleen acteurs waren aanwezig, maar ook drie cosplayers en een comic book artiest. Zo konden we spreken met Spider-Man, Captain Jack Sparrow (uit Pirates of the Carribean) en Ilunaekko’ nu te zien als Elsa. De laatste geeft aan al acht jaar in het vak te zitten: “Per jaar doe ik zo’n 12 conventies, zowel in het binnenland als het buitenland. In al die jaren heb ik rond de 100 kostuums gemaakt.” Toch blijkt dit kostuum persoonlijker te zijn voor haar. “Je bereikt er veel kinderen mee en daar ben ik begonnen.” Dit jaar doet ze echter niet zelf mee als deelnemer, maar zit ze in de jury. Voor wie meedoet met de wedstrijd een tip: Ze jureert zowel op kostuum als in hoeverre de deelnemers hun rol kunnen uitdragen.

Voor Captain Jack en Spider-Man is hun loopbaan wat korter: de eerste een jaar of drie vier en de laatste slechts een jaar. Wat Spider-Man de leukste reacties vindt? “De kinderen! Ik wordt ook uitgenodigd voor kinderfeestjes en wanneer een kind dan ziet dat Spider-Man speciaal voor hem gekomen is, dat is geweldig.” Ook Sparrow vind de kinderreacties het leukst: “Ze letten overal op. Dan roepen ze ‘hij is het echt, want hij heeft een tattoo!’. Dat is leuk om te horen. Het zit hem in de details en ik voel me dan ook heel naakt als ik bijvoorbeeld maar één vlechtje in mijn baard heb.” Een andere journalist vraagt ook nog of het niet moeilijk is om de hele dag zo te lopen als de Captain: “Dat gaat eigenlijk heel gemakkelijk als je op dit soort laarzen moet lopen, het gaat bijna vanzelf”, geeft hij lachend als antwoord.

Ook kregen we de kans om de organisator Rafael te spreken, net als vorig jaar. Toen vertelde hij me dat ze de conventie in een half jaar uit de grond hadden gestampt en dat het dit jaar groter zou worden. Of die belofte waargemaakt kan worden is hij heel duidelijk: “Kijk, we zitten in dezelfde twee zalen, maar er we hoorden vorig jaar dat er meer te doen moest zijn. We hebben de zalen dus voller gepropt en er zijn ongeveer vijftig activiteiten. Zoals een uitgebreide game-hoek, The Big Bang Theory set die we uit Londen hebben meegenomen, een VR-game, karaoke – van Raeggae tot Pokémon – je kunt het allemaal zingen. Ook zijn er voldoende fotoshoots, hebben we meer comic book artiesten, filmauto’s, een Escape Room en nog veel meer! Over de Escape Room kan ik niet veel zeggen, behalve dat een archeoloog iets heeft gedaan en je uit de ruimte moet zien te komen. Het is niet officieel Indiana Jones, maar het zit wel in dat thema. We hebben vorig jaar iets beloofd en dat gaan we waarmaken.”

Een vooruitgang ten opzichte van de vorige keer is ook dat het programma van Comic Con Amsterdam nu al duidelijk op de site te vinden is en er programmaboekjes gemaakt zijn. Hierin staat een lijst met alles wat er te zien en doen is én – heel belangrijk – een plattegrond. Helaas kan ik zelf maar één dag aanwezig zijn, dus ik zal de helft van alle lol moeten missen. Gelukkig heb ik met de persconferentie al een heerlijk voorproefje gehad, waarbij ik met alle gasten die daarbij aanwezig waren even op de foto kon. Zo heb ik alvast heerlijk kunnen kletsen met de ‘American Ninja’ Michael en heeft hij ons verteld dat hij zijn zoontje nu ook martial arts aan het leren is, haalde … een echofoto tevoorschijn, waarmee nu aan iedereen bekend is gemaakt dat hij voor het eerst papa gaat worden (feliciteer hem dus vooral als je langs loopt!) en de grootste verrassing: toen ik John Rhys-Davies vroeg om een foto, zoende hij me spontaan op mijn wang. Een heerlijke man met wie je veel kan lachen. Hopelijk zijn alle gasten zo vriendelijk als deze heren, want ze zetten prachtig de toon voor het hele weekend.

Comic Con Amsterdam vindt plaats op 2 en 3 september 2017 in RAI Amsterdam.

Xoxo,

Immy