Blog | De betekenis van kerstafleveringen (Immy Verdonschot)

Vorig jaar zei ik nog dat ik altijd bij blijf met mijn series. Zeker rond kerst. Helaas heb ik het afgelopen jaar erg druk gehad, waardoor ik nog met meerdere series achterloop. Dit weerhoudt me er echt niet van om te kunnen schrijven over kerstafleveringen. Zo kom ik middels mijn uitdagingsreeks verschillende series tegen waar enkele mooie kerstafleveringen tussen zitten. Dit keer dus geen recente voorbeelden, maar een reis door de tijd met series die ik in 2016 nog zal bespreken.

De dramakant van kerst

Er zijn vele series die zich richten op het vrolijke aspect van kerst: Samen zijn met familie, genieten van kerstmuziek als ook de stress rondom cadeaus. De nog nader te bespreken serie My So-Called Life pakte het anders aan. De kerstaflevering ‘My So-Called Angels’ opent weliswaar met stress om cadeaus in te pakken, het versturen en ontvangen van kerstkaarten als ook het doen van vrijwilligerswerk, maar de kern van de aflevering ligt bij een van de vrienden van het hoofdpersonage: Rickie.

Aan het begin van de aflevering zie je hem namelijk bloedend neervallen in de sneeuw. Hij wil er gedurende de aflevering niet over praten, maar Angela – het hoofdpersonage – vindt hem uiteindelijk in een verlaten warenhuis waar weggelopen tieners verblijven. Rickie blijkt namelijk af en toe in elkaar geslagen te worden door zijn oom. Of dat ermee te maken had dat Rickie biseksueel is, dat weet ik niet meer. Maar de hele aflevering richt zich op het feit dat er met kerst jongeren zijn die geen thuis hebben. Daarmee belicht deze serie dus de kerstgedachte, die mogelijk velen zouden kunnen vergeten. De aflevering sluit dan ook af met een ‘public service announcement’, want ook al is de serie fictie, er zijn genoeg jongeren die het moeilijk hebben met kerst.

Nog meer drama

Ook in Roswell draait kerst om zwaardere gebeurtenissen. In hun drie seizoenen hebben ze twee kerstafleveringen gehad. De eerste daarvan bespreek ik hier en heeft de titel ‘A Roswell Christmas Carol’. Voor het hoofdpersonage Max draait het om een man die hij voor zijn ogen ziet sterven; een vader van twee. Zijn geest blijft Max echter achtervolgen totdat hij de balans weer heeft hersteld. Daarnaast is zijn zus (gespeeld door een jonge Katherine Heigl) druk bezig om een perfecte kerst te creëren, waardoor ze de bijnaam krijgt van ‘kerstnazi’ en hun beste vriend, Michael, probeert het perfecte kerstcadeau te vinden voor zijn vriendin Maria. Die op haar beurt weer te maken krijgt met een jong meisje dat kanker heeft.

De cirkel komt rond met dit jonge meisje: Om de balans te herstellen glipt Max het ziekenhuis binnen en geneest met zijn ‘alien-krachten’ het meisje met kanker. Wanneer hij zich omdraait ziet hij de rest van de zaal vol liggen. Het vergt al zijn energie, maar hij slaagt erin om iedereen op de zaal te genezen. Michael weet Max vervolgens op tijd naar buiten te krijgen en het ziekenhuis weet niet beter dan dat er een kerstwonder is gebeurd. Ook deze aflevering werd afgesloten met een ‘public service announcement’, maar in dit geval als reminder voor kinderen die lijden aan kanker. Hoewel kerst dus in vele gezinnen vooral een reden is voor feest, neemt deze serie de tijd om stil te staan bij iedereen wiens zorgen niet als een kerstwonder verdwijnen.

Kerst met de hulp

Omdat ik mijn blog niet te zwaar wil afsluiten, wilde ik ook nog twee vrolijkere series bespreken. De eerste daarvan is The Nanny. Sinds kort staat deze in zijn volledigheid op Netflix en ben ik het opnieuw aan het kijken. Zoals in zoveel (Amerikaanse) series, zijn er Joodse personages die helemaal geen kerst vieren. In het eerste seizoen beleeft Fran Fine dan ook haar eerste kerst in ‘The Christmas Show’, waar zij nota bene degene is die ervoor zorgt dat de familie samen kerst viert.

Daarnaast heeft seizoen drie nog de geanimeerde kerstspecial, welke ik overigens nog niet gevonden heb op Netflix. Maar ook deze is zeker de moeite waard. Al is het alleen al vanwege de – voor mijn gevoel – klassieke animatiestijl die ik in mijn jeugd overal in zag, maar die tegenwoordig nergens meer te bekennen is. Niet alleen dat, maar de keuze voor animatie geeft natuurlijk extra mogelijkheden. Zo krijgt Fran een behoorlijke klap met een kerstbel op haar hoofd, waarna ‘CC de verschrikkelijke Babcock’ kerst probeert te verpesten. Ze belanden in een rivier van chocolademelk en drijven op een marshmallow, Chester, de hond, kan praten en Maxwell Sheffield vertolkt de rol van Kris Kringle. Kortom: Een hoop gekheid op een stokje. Dit jaar heb ik de aflevering voor het eerst bekeken en ik moet toegeven dat ik hem nog erg vermakelijk vond. Op het moment ben ik tot seizoen vier gekomen, dus of er verder nog kerstafleveringen (of Chanoeka) zijn, weet ik nog niet.

Kerstartefacten

De laatste serie waar ik het over wil hebben is Warehouse 13. Deze SyFy-serie richt zich op het achterhalen van artefacten met een bepaalde energie, waardoor ze krachten hebben. Zoals in iedere aflevering moeten ze achterhalen wat dat is, want in deze stand alone aflevering zorgt het voor een kerstman die achter een rijke zakenman aan gaat. Het leuke aan de aflevering is dat wanneer ze research gaan doen naar de kerstman, ze op een pagina met informatie komen waar tussen haakjes ‘Sinterklaas, Kris Kringle’ staat en dat hij afkomstig is uit Turkije, waar hij muntjes in schoenen stopte. Ofwel, een duidelijke link naar zijn Europese oorsprong. Daarnaast komen ze op gerelateerde namen Krampus – waar nu een film van is uitgekomen – als ook ‘Black Peter’ ofwel Zwarte Piet. Tegelijkertijd probeert Claudia Artie met zijn vader te herenigen.

Wat deze aflevering voor mij echter een van de beste kerstafleveringen maakt, is dat Myka en Pete op een gegeven moment een kerstverhaal gaan vertellen. En dat is het verhaal van de kerstbestanden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor wie niet weet wat dit is: De soldaten besloten tijdens kerst een wapenstilstand te houden en hebben daadwerkelijk kerst samen gevierd. Terwijl de oorlog bezig was! Tot vandaag de dag is dat nog altijd een van mijn favoriete verhalen die als geen ander laat zien wat kerst betekent of kan betekenen, zelfs ten tijde van oorlog.

Tot zover de kerstafleveringen die ik dit jaar bespreek. De eerste twee hebben wellicht een wat zwaarder thema, maar zijn daarom juist de moeite waard. En natuurlijk komen er tussendoor genoeg grappen in voor. Maar de laatste twee series steken er wat dat betreft bovenuit. Mocht je deze nog niet gezien hebben en wellicht op zoek zijn naar nieuwe kerstafleveringen, dan zijn ze zeker aan te raden. Fijne feestdagen!

Xoxo,

Immy.

Exit mobile version