Blog | De eerste Comic Con Amsterdam, klein maar fijn (Immy Verdonschot)

Lees hier ook de interviews met acteurs Peter Mayhew, Lance Henrikson, James Marsters en Ray Park die Immy had tijdens de persconferentie van Comic Con Amsterdam.

Comic Con Amsterdam

Zoals jullie het afgelopen weekend op onze Facebook-pagina hebben kunnen zien, waren we aanwezig op de eerste Comic Con Amsterdam. Dit is de eerste conventie georganiseerd door de organisaties Showmasters en Comic Con Europe, die al zo’n twintig jaar ervaring hebben met het organiseren van dergelijke conventies. De verwachtingen waren dan ook hoog. En alleen al aan de gastenlijst te zien, wilden ze die waar maken ook.

De organisatie

In slechts een half jaar wist de organisatie deze conventie uit de grond te stampen. Gezien de korte periode hebben ze een indrukwekkende lijst met namen naar Nederland kunnen halen. Wat betreft de verdere organisatie bleek echter dat ze hier nog wel wat leerpunten hebben. Zo hadden ze slechts twee hallen, geen plattegrond en beschikten de meeste crewleden nog niet meteen over alle benodigde informatie. Ook de rij buiten was gigantisch: Kwam je pas in de middag aan, dan stond je zaterdag ruim een uur in de rij. Gezien de hitte die dag, was dat niet heel prettig. Hoewel er binnen wel airco was, was ook hier rond de middag niets meer van te merken. Niet zo heel prettig dus. Dat gezegd hebbende was het zondag een groter succes: Deze dag was namelijk niet uitverkocht, het was minder warm en het was ook rustiger op de vloer.

14203087_1335406236477181_324049679_oDe gasten

Zoals gezegd had ACC een goede gastenlijst. Qua informatie hadden ze wellicht iets duidelijker naar buiten kunnen brengen wie er afgezegd hadden. Zo waren er denk ik meerdere mensen die voor Kristian Nairn, Hodor uit Game of Thrones, kwamen en bleek op zaterdagochtend pas dat hij niet aanwezig zou zijn. Ook Julie Benz viel onder een van de latere afzeggers. Dat soort cancellations horen bij iedere conventie, maar het gaat er vooral om hoe ze het brengen of dat het goed wordt opgepakt. Desalniettemin hadden ze een geweldige lijst met gasten. Van acteurs uit Star Wars, Nightmare on Elm Street en Lord of the Rings tot aan acteurs uit Harry Potter, Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. en Stargate en Buffy the Vampire Slayer. Mijn persoonlijke hoogtepunten zijn toch echt Maya Stojan – met wie we door een gebrek aan wisselgeld ongeveer een half uur hebben staan kletsen – en natuurlijk James Marsters! Hij is nog altijd even charmant als al die jaren gelden toen ik hem voor het eerst heb ontmoet.

14191599_1335401243144347_345379422_o De booths

Gezien de weinige ruimte is het ook niet vreemd dat er minder booths waren dan ik had verwacht. Je kon prima op een dag alles gezien hebben, want lang niet ieder kraampje was waarschijnlijk aan iedereen besteed. Zo ging het van T-shirts en filmmerchandise, tot aan cosplaystands en stripkramen. Hoewel er behoorlijk variëteit was, betekende dit ook dat er van alles niet heel veel was. Dus mocht je alleen van de cosplays zijn, dan wist je al snel bij welke kraampjes je moest zijn. Het enige wat wel ontbrak naar mijn mening was een overzicht van de kraampjes en de daarbij behorende plattegrond. Hoewel je het eigenlijk ook zonder plattegrond prima kon redden, zou het net dat kleine beetje extra overzicht kunnen geven. Zeker gezien de drukte van zaterdag! Zo kwam ik er op zondag pas achter dat er ook een soort propmuseumhoek was ingericht met onder andere kleding uit Harry Potter. Wat overigens ook nog echt de moeite waard was, was een ‘propshop’-kraam met alleen maar items uit Nightmare on Elm Street. Dat zat erg behoorlijk indrukwekkend uit.

 

De beste booths waren echter die van FOXnl en Netflix. Bij FOX kon je op de foto als iemand uit de season finale van de serie The Walking Dead en bij Netflix kon je verschillende activiteiten doen. Zo kon je GIF’s laten maken in het thema van series als Orange is the New Black, Stranger Things, Wanted en Luke Cage, kon je een auto optillen als Jessica Jones en mocht je aan een dakrand hangen zoals in Daredevil. Hartstikke leuk en interactief! Daar was ik dan ook beide dagen meerdere malen te vinden. Maar ze hadden nog meer: Ieder half uur werd er namelijk een Netflix-quiz gehouden waar drie prijzen mee te winnen waren en je kon sowieso een gratis poster krijgen van een Marvelserie. Kortom: Genoeg te doen en een gigantisch succes!

14139365_1335402253144246_941701746_o

De podia

Amsterdam Comic Con had twee verschillende podia: Een cosplaypodium en het ‘main stage’, zoals dat heet. Bij de eerste vond alles plaats omtrent cosplays: wedstrijden, maar ook lezingen/presentaties gerelateerd aan het onderwerp. Dan had je nog het main stage, waar de panels (ook wel Q&A’s) werden gehouden. Door het volle programma was hier eigenlijk altijd wel wat te doen. De ruimte voor het panel was echter niet heel groot, waardoor de ruimte al snel vol kwam te zitten. Wilde je een plaats hebben, dan kon je maar beter op tijd komen. Ergens vind ik dit ook weer positief, zeker tegenover de gasten. Dat staat toch beter dan wanneer de acteurs de helft van de tijd zelf moeten vullen. Ikzelf ben op zaterdag in en uit gelopen bij verschillende panels, als ook bij de cosplaywedstrijd (waar team The Walking Dead welverdiend won), maar mijn favoriet was natuurlijk toen ik het hele panel aanwezig kon zijn bij James Marsters. Niet alleen heb ik zelf een vraag kunnen stellen, maar ook heeft hij een stukje voor ons gezongen.

14137906_1335406206477184_979285532_n

Cosplay, worstelen, games en comics

Wat misschien al enigszins duidelijk is geworden met het noemen van de gasten, is dat de nadruk van deze conventie op film en televisie is komen te liggen. Dit is niet zozeer zo bedoeld, maar had vooral te maken met de timing en voorbereiding. Zo kon je niet altijd evenveel terugvinden van cosplay, games, comics en worstelen. Worstelen gebeurde in een hoekje (en leverde zo nu en dan wat rumoer op tijdens de panels, aangezien het in dezelfde hal was) en er waren twee bekende worstelaars aanwezig (al ben ik totaal niet bekend daarmee, dus ik zou ze niet kunnen herkennen). Zowel voor comics als cosplay had ieder vijf bekende namen aan zich gebonden, maar vooral de striptekenaars waren niet overduidelijk terug te vinden in de hal. Iets wat ook gold voor de games. Ik ben zelf geen gamer, maar voor mijn gevoel konden die niet heel erg aan hun trekken komen deze conventie. Zo waren er enkele kleine stands waar gegamed kon worden, maar deze waren ook snel vol omdat ze simpelweg erg klein waren.

14152111_1335406703143801_1821675163_o

Het grootste voordeel

Er is maar één onderwerp waar ik deze blog mee af kan sluiten en dat is mijn grootste voordeel van Comic Con Amsterdam. Ik ben zelf namelijk al een fervent conbezoeker en praat hier natuurlijk met vrienden en collega’s over. De reacties gaan overigens vooral over foto’s die ik op Facebook plaats van mijn fotoshoots met de acteurs of makers van series. Doordat we nu deze conventie in Amsterdam hadden en door de geweldige gastenlijst betekende dat voor mij dat er meer vrienden dan ooit over te halen waren om ook een kijkje te nemen. Een groot nadeel van veel cons is dat je het vaak zo druk hebt, dat je amper de tijd hebt om bij te kletsen. Echter kon ik – doordat ik zaterdag live verslag deed voor De Telegraaf – met vrijwel alle vrienden waarvan ik wist dat ze zouden komen wat tijd doorbrengen. Dit maakte mijn eerste en tweede conventiedag sowieso een groot succes. Dus Christa, Chris, Floor, Winonah, Richard, Paul, Jasmin (en vriendin), Sven, Rebecca en Jer, Rianne, Natasja, Cor, David, Barend, Hedwig, Lieuwe, Bo, Anaclare en natuurlijk Birgit en mijn collega’s van Filmhoek (Sandro, Erik en Peter) en iedereen die ik mogelijk nog vergeet: Bedankt voor een geweldig weekend. Love you all!

14203589_1335401519810986_352539368_o14163615

Ik denk dat ik zo de meeste dingen wel benoemd heb, maar er gebeurt altijd meer dan ik goed kan onthouden op zo’n conventie. Kortweg kun je zeggen dat de conventie nog een beetje zijn draai moet vinden, maar dat er zeker animo voor is. Als je hun wensen mag geloven (op de flyers staat ‘meer Hollywood-sterren, groter en meer’), dan wordt het volgend jaar sowieso een daverend succes. Ik heb tijdens het ‘ACC’ in ieder geval ontzettend genoten en kan niet wachten op de volgende!

Xoxo,

Immy.

Bekijk hier ook de panel Tolkien Talk, met als gasten niemand minder dan Sean Astin (Samwise Gamgee) en Sylvester McCoy (Radagast the Brown). De twee filmsterren kwamen naar Amsterdam om met fans te praten over The Lord of the Rings en The Hobbit.