Blog | De (on)macht van fans: Earpers (Immy Verdonschot)

Wat een maanden… Als je Earper bent, dan weet je waar ik het over heb. Inmiddels is er al ruim 100 dagen onduidelijkheid over of de aangekondigde seizoenen van Wynonna Earp ook daadwerkelijk geproduceerd gaan worden. Een periode waarin – na veel actie vanuit de fangemeenschap – tevens de Netflix-serie One Day at a Time is gecancelled. Tot veel verdriet en onvrede van de kijkers.

OK, EERST ODAAT

Mocht je het niet weten: de afkorting ODAAT staat voor One Day at a Time, de Netflix-serie over een Cubaanse familie in Amerika. De serie is een pareltje die zich richt op minderheden: Cubanen, veteranen, immigranten, de LGBTQ+ gemeenschap en Rita Moreno (want laten we eerlijk zijn, deze dame uit West Side Story verdient ongeveer de halve credits van de hele serie). De serie is daarom bij veel mensen geliefd en voor veel mensen ook de enige serie waarin ze zich kunnen herkennen. Toch kwam Netflix op een gegeven moment met het volgende bericht:

Best een opmerkelijke tweet, omdat het echt klinkt als een ‘break-up’ bericht. Dit schoot in het verkeerde keelgat. Fans deden er alles aan om de serie in leven te houden en Netflix te bewijzen dat de serie wel degelijk goed bekeken wordt. Want wat houdt dat eigenlijk in ‘niet genoeg mensen’? Netflix laat lang niet altijd alle cijfers los en wanneer ze dat doen is het ook niet duidelijk of dat over een release weekend/week/maand gaat. Of misschien heeft het wel betrekking op een x aantal nieuwe abonnees binnenhalen. Helaas heeft het allemaal niet mogen baten en moesten de fans afscheid nemen na drie seizoenen.

TERUG NAAR WYNONNA EARP

Persoonlijk ben ik meer betrokken met ‘onze shitshow’ Wynonna Earp. Een serie die in mijn ogen een vervolg had kunnen zijn van Buffy the Vampire Slayer en sinds dag één hard heeft moeten vechten voor alles wat het heeft weten te bereiken. Wat me zo aanspreekt aan de serie is niet alleen het verhaal en de hele cast en crew, maar vooral ook de geweldige fangemeenschap. Deze doet me namelijk denken aan mijn beginnende dagen als fan van Buffy. Deze groep mensen is zo ontzettend sterk, steunt elkaar op de meest uiteenlopende manieren en is in een woord simpelweg hartverwarmend. Ik heb dit zelf mogen ervaren toen ik naar EarperConUK ging in Londen en sindsdien met de Dutch Earpers in Nederland (en inmiddels ook België). Echt, zoals deze fans elkaar steunen en enkelen inmiddels ook goede vrienden van me zijn geworden; dat zijn bewonderenswaardige dingen en daar blijf ik de serie en de makers altijd dankbaar voor.

GROEIENDE ONZEKERHEID

Het viel de Earpers – zo worden fans van de serie liefkozend genoemd – begin dit jaar op op dat de cast foto’s bleef delen op social media, terwijl ze normaliter al lang aan het filmen hadden moeten zijn. Uiteindelijk kwam het hoge woord via een cryptische tweet van de bedenker van de serie eruit: Earpers, zet je schrap. De tweet was ook snel weer verwijderd, want Emily Andras (de bedenker) wilde haar baan niet kwijtraken. Het zorgde echter wel voor veel onrust in de gemeenschap. Beetje bij beetje kwam steeds meer info vrij en de Earpers verzamelden zich op de meest uiteenlopende manieren.

#FIGHTFORWYNONNA

Op Twitter werd fanatiek getweet met de #FightForWynonna. Niet alleen dat, maar hele campagnes werden opgezet: van Facebookberichten tot brieven schrijven, bellen en creaties de wereld inslingeren. Maar niets was zo overweldigend als het afhuren van een billboard in New York City… Enkele fans verzamelden zich om het live te kunnen aanschouwen en goed voorbeeld deed volgen. Zo zijn er inmiddels al meer dan 100 borden geplaatst op Times Square. De cast en crew waardeert dit zo dat ook zij mee zijn gaan doen aan de trend. En zeg nou zelf: is er iets mooiers dan de kracht van een fandom zo fysiek te zien worden?

 

Earpers

Ook maken fans leuk gebruik van een soort guerrilla stijl. Zo heeft een van de Earpers bij een bezoekje aan de MediaMarkt leuke berichten achtergelaten in documentjes van de laptops, iPads en mobieltjes of ‘toevallig’ de webpagina van IMDB op Wynonna Earp open laten staan. Prachtige acties al zeg ik het zelf en laten we hopen dat het helpt.

IDW EN AANDEELHOUDERS

De hele achtergrond van wat er precies speelt, ligt iets te ingewikkeld om in een blog uit te leggen. Maar ik kan je wel zeggen dat het – zoals altijd – met de centen te maken heeft. IDW Entertainment heeft een slecht kwartaal achter de rug en aandeelhouders doen moeilijk omdat ze niet geloven genoeg uit de serie te kunnen verdienen. Of zijn zijn woorden:  ….

Daarop reageerde IDW weer als volgt:

“IDW is committed to continuing to tell the Wynonna Earp story. Much like the fans, we are passionate about not only the series, but the comics, the characters and the overall message that the Wynonna Earp franchise carries. We are in the process of working out the details for how the Wynonna story will continue and will share new details very soon.”

Afgelopen week kwam weer een update naar buiten, namelijk dat de show is meegenomen in de planning. Het staat nog steeds zwart op wit. Goed nieuws?

Het laatste woord is hier duidelijk nog niet over gezegd. En het enige wat wij als fans kunnen doen, is laten blijken dat we toch echt meer afleveringen van de serie willen hebben. De serie vaak genoeg (her)kijken op Netflix, in de hoop dat nieuwe seizoenen ook worden aangekocht… en hopen. Hopen op het beste, hopen dat fans ook meetellen. Iets wat klaarblijkelijk niet het geval was bij ODAAT. Fight like an Earper!

Xoxo,

Immy