Blog | De Uitdaging – C (Immy Verdonschot)

We zijn alweer bij de derde letter aangekomen in de serie van ‘de uitdaging’. En ook hier is weer een waslijst aan series te noemen die met de ‘C’ beginnen. Daarom ga ik hier zelfs over het aantal van de vorige keer heen en bespreek ik in deze blog de series Charmed, Castle, The Cape, The Client List, The Crazy Ones en een golden oldie Clueless. Wel te beginnen met de series die maar een korte duur hebben gehad en ik zal afsluiten met de series die het het langst hebben volgehouden (en nog steeds volhouden). En be warned: Zoals altijd zitten in deze reeks ook weer spoilers!

The Cape

The Cape is zo’n serie die waarschijnlijk bij velen niet eens de aandacht had getrokken voordat deze afgelopen was. In eerste instantie had ik ook mijn twijfels, maar wanneer je eenmaal begonnen bent wordt het met iedere aflevering beter. Waarschijnlijk was de serie net iets te vroeg uitgebracht. Zo is dit een gritty superheldenserie, welke vandaag de dag goed in het televisiebeeld had gepast naast bijvoorbeeld Arrow. Het meest interessante was nog hoe de cape in elkaar zat en de figuren waar deze held mee in aanraking kwam. Maar bij het zien van de trailer kun je ergens ook wel inzien, dat er op het moment sterkere series zijn. De serie heeft dan ook nooit echt een kans gekregen, want met tien afleveringen werd de serie al geannuleerd. Niet alleen weinig seizoenen dus, maar ook nog eens een hele korte.

The Crazy Ones

Met een titel die komt uit de eerste reclame van Apple wek je al meteen interesse. Dit vormde een lichte inspiratiebron voor de serie: Think different, change the world. The Crazy Ones was de laatste sitcom waar Robin Williams in meespeelde, het was zijn terugkeer naar de televisie. Ik kon dan ook niet anders dan de serie noemen. Hier kon hij voor een laatste keer al zijn charme en humor kwijt voor een televisiepubliek.

Niet alleen is de serie een aardige sitcom met iedere keer weer leuke verwijzingen naar andere series, maar zit het vol geweldige gastacteurs. Het voordeel van de serie is het format: Het gaat over een reclamebureau, dus de ene keer staat een pro bono case waarin er eendjes uit een park gered moeten worden centraal, en de andere keer is het een reclame campagne voor Australië. Naast de verschillende stand alone aflevering bevat de serie een vaste kern aan groeiende personages. Ieder personage heeft zijn eigen karaktertrekjes die even vermakelijk zijn en leuk op elkaar inspelen. De kijkcijfers konden echter niet opboksen tegen andere series in hetzelfde tijdvak en met 22 afleveringen kwam de serie vroegtijdig aan zijn einde.

The Client List

De film The Client List uit 2010 met Jennifer Love Hewitt was zo populair dat er een serie van werd gemaakt. Als je de film hebt gezien, kun je je gaan afvragen wat er nog meer te vertellen was, dat nog niet in de film is vertoond. Het hele verhaal was namelijk al van begin tot eind verteld… Toch wist de serie je te verrassen. Niet alleen speelt het in op een gezinssituatie waar een man zijn baan kwijtraakt, ook gaat het over hoe een vrouw die in de steek gelaten is door haar man hun financiële situatie weer op poten moet krijgen.

Met een goede en interessante cast (Jennifer Love Hewitt, Loretta Devine, Colin Egglesfield, Cybill Shepherd, Rebecca Field, Alicia Lagano, Brian Hallisay, Elisabeth Röhm en o.a. Greg Grunberg), wat eigenlijk al reden genoeg is om de serie een kans te geven, wist The Client List twee (korte) seizoenen lang te boeien. Al werden de verhaallijnen steeds dunner en liepen de risico’s wat uit de hand. Mijn inziens is de serie dan ook niet geheel onverwachte geannuleerd. Al dachten de makers daar waarschijnlijk anders over, gezien de serie geëindigd is met een open einde. Don’t you just hate it when that happens? Nou, in dit geval vond ik het lang niet zo erg.

Clueless

Tja, waarom zit deze serie nou in mijn blog? Simpelweg omdat ik me deze serie nog vaag kan herinneren van vroeger en het me interessant leek om deze nog eens op te zoeken. Een tienerserie die ook weer is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1995. Dat was een film die los gebaseerd was op Jane Austen’s boek Emma, waarbij (in dit geval) een rijke meid de populariteit van een nieuwe scholier probeert te boosten, maar liefde in het spel komt.

Volgens mij had ik zelfs eerst de serie gezien en zag ik daarna pas de film (welke toch echt beter is dan de serie). De cast komt echter voor een deel overeen. Zo spelen onder andere Elisa Donovan, Stacey Dash en Donald Faison in de serie. Als je alleen al naar de intro kijkt weet je meteen weer hoe oppervlakkig de serie is. Daarmee weet je eigenlijk ook genoeg. Toch wist de serie het 62 afleveringen lang vol te houden… Ach, die goede oude tijd toen er nog niet veel keuze was op tv. Veel heb ik er dan ook niet over te zeggen, maar laat ik het bij de credits:

Charmed

Over deze serie zou ik een blog op zich kunnen schrijven. Drie zussen die tevens heksen zijn? Dit was voor mij echt genieten. Niet alleen omdat ik zelf de middelste van drie zussen ben, maar tevens omdat in deze serie de zussen dan wel heksen mogen zijn, maar vooral omdat ze op de eerste plaats zussen zijn. Hun relatie stond altijd voorop. Het redden van onschuldigen speelde een groot deel in hun leven. Het grote verschil met veel series in het zelfde ‘magische’ genre, is dat deze serie vooral op komedie speelde: De monsters zagen er vrijwel altijd menselijk uit en waren verre van eng. Ook de reacties van de zussen als ook hun onderlinge gekibbel, zal je vaker een glimlach op het gezicht hebben bezorgd dan frustratie over familiedrama.

Wat de serie overigens zo bijzonder maakt, is dat een van de main castleden, Shannon Doherty, er in het prille begin van de serie uitgezet is. Na drie seizoenen moesten de zussen dan ook het verlies van hun zus verwerken. Een zware beslissing die ook in het tegendeel had kunnen werken, maar die de serie toch overeind heeft gehouden. De serie zit dan ook niet alleen vol humor en magie, maar zeker ook vol drama. Holly Marie Combs en Alyssa Milano hebben op die manier het publiek acht seizoenen lang tevreden gehouden met hun avonturen, waarvan Rose McGowan voor de laatste vijf ook aansloot.

Als ik eerlijk ben, zijn de eerste drie seizoenen toch zeker mijn favoriet. Hoe langer de serie doorging, hoe moeilijker het werd voor de serie om ‘grote vijanden’ te vinden en hoe vergezochter het soms ook werd. Het laatste seizoen probeerde ze er nog wat jong bloed in te brengen met Kaley Cuoco (ja, die meid van The Big Bang Theory en 8 Simple Rules), maar dat heeft niet mogen baten. Wat mij betreft had de serie er dan ook wat eerder mee mogen stoppen. Al neemt het niet weg dat je zeker kon genieten van Charmed en al hun magische familiedrama. Tevens is het een serie die voor een gepast einde – en daarmee ook afscheid – heeft kunnen zorgen.

Kijk voor een mooie tribute (gemaakt door een fan) vooral ook even deze:

Castle

Dan komen we bij de enige serie van deze blog die nog daadwerkelijk op televisie te zien is op dit moment. Over een onwaarschijnlijk politie duo dat bestaat uit een detective en een schrijver die zijn muze heeft gevonden. Ik kan heel kort zijn wat dat betreft, want deze serie doet alles, maar dan ook echt alles, goed! Het creatieve team achter deze serie kent zijn publiek als geen ander. Ze richten zich dan ook niet alleen op de serie zelf, maar ook op het creëren van de wereld er omheen. Daarnaast zijn de afleveringen spannend, maar ook zeer zeker vindingrijk.

In Richard Castle, de schrijver, vind je het enthousiast en ongeduldig kind dat in ieder van ons zit en waar wij volop van kunnen meegenieten. Kate Beckett is de voice of reason die de orde moet handhaven, maar – zo blijkt al snel – ook een ondeugende kant heeft en een intrigerende backstory waar wij als publiek maar al te graag achter willen komen. Alle andere personages in de serie zijn even vermakelijk als lovable. Je zou er niemand van kunnen en willen missen, waardoor je iedere aflevering blijft terug komen.

Tevens doen de makers van deze serie goed, waar Bones de fout in ging: Het koppel groeit steeds nader tot elkaar, de band wordt gevormd en op een juist moment komen ze bij elkaar. De relatie gaat niet te snel, maar groeit op een goed tempo door. Ook de andere verhaallijnen groeien gestaag en houden de aandacht vast. Net als iedere serie zijn er enkele afleveringen die minder goed zijn dan de anderen, maar ik blijf zeggen wat ik vanaf het begin van de serie heb gezegd: Castle is een serie als geen ander en is nog steeds een van de beste series van dit moment. Alleen over deze serie zou ik al een hele blog kunnen schrijven. Wellicht dat ik dat nog doe ook. Maar voor nu is deze blog al lang genoeg, dus laat ik het hierbij.

Wel nog een leuk filmpje (scenes uit de serie, maar ook beeldmateriaal van bloopers) om mee af te sluiten:

Er zijn natuurlijk nog vele andere series die beginnen met een ‘c’, maar ik laat het voor nu bij deze zes series. Dat geeft volgens mij al voldoende leesvoer. Ik denk dat zo’n blog als deze maar al te goed toont hoe divers het televisiebeeld vandaag de dag is en hoe gigantisch dit beeld ook is veranderd de afgelopen jaren. We nemen geen genoegen meer met ‘simpele’ komedies, maar willen ons echt vastbijten in een serie. In de volgende blog zal ik dan ook de D-series bespreken, van Dark Angel tot en met Daredevil!

Xoxo,

Immy.