Blog | De Uitdaging – F (Immy Verdonschot)

De vorige keer gaf ik al aan dat dit keer Friends en The Fresh Prince of Bel-Air onderwerpen van mijn blog zouden zijn. Maar graag blik ik ook terug op een serie die ik eigenlijk pas te laat heb ontdekt en inmiddels al – zo lijkt het – een tijdperk achter ons ligt: Freaks and Geeks. Een laatste show die ik nog ga bespreken is The Flash, die afgelopen seizoen zijn debuut maakte. Een hoop nostalgie dus met een frisse kers als afsluiting.

I’ll be there for you

Wie kent de meest populaire sitcom ooit niet? Friends is een serie die in de jaren negentig al volop in de herhaling te zien was. Een onwijs succesvolle serie die het tien seizoenen vol heeft gehouden en ook al iets meer dan tien jaar geleden, in 2004, tot zijn einde kwam. Jazeker, dat is ook alweer een decennia geleden! Het lijkt als de dag van gisteren dat je kon genieten van de avonturen van Ross, Rachel, Monica, Chandler, Phoebe en Joey. Of het nu in hun appartementen waren of in de o zo gezellige koffietent Central Perk, het maakte niet uit. Wat deze serie goed deed, was bekende clichés een nieuwe draai geven en dit met en goede dosis humor. Het zat niet alleen in de verhalenlijnen, die hartstikke goed geschreven waren, maar ook zeker in wat de acteurs naar de serie brachten. En afgezien van de kleding en haarstijlen van het eerste seizoen, is het een tijdloze serie die altijd terug te kijken is. Benieuwd hoe zij niet iedere keer in lachen uitbarsten? Nou, bekijk de bloopers maar, want zo gemakkelijk was dat niet.

Will Smith, the fresh Prince

Tegenwoordig zie je misschien meer van zijn kinderen, maar wie herinnert zich deze jonge ‘prins’ nog? Ik denk dat iedereen die bekend is met de serie, de theme ook nog wel mee kan zingen. De hele introductie van de serie zit in dat nummer. Hoe Will uit zijn probleemwijk naar familie werd gestuurd voor de goede invloed die ze zouden moeten hebben. Ook dit was een serie om van te genieten, alleen al vanwege de vreemde blikken van Will, de dance moves van Carlton en de stem van Ashley. Een special mention gaat natuurlijk naar acteur James Avery die de rol van Uncle Phil vertolkte en in 2013 te overlijden kwam. Hoewel je deze misschien wat minder snel terug kijkt dan de bovengenoemde serie, waren ook dit zes vermakelijke seizoenen. Het meest aanstekelijk was misschien wel het gigantische ego van Will, of zoals hij het zelf zei: “Mirror, mirror on the wall, Jean-Claude van Damme I’m FINE!”.

De jonge jaren van de grote namen

Zoals aangegeven heb ik te laat de geweldige serie Freaks and Geeks ontdekt. Een serie die als geen ander duidelijk maakte wat voor clubjes je op de middelbare school had en hoe moeilijk het is om jezelf te kunnen ontdekken als tiener. Daarnaast is het een heel gedateerde serie, maar de problemen waar ze mee te maken hebben blijven relevant. Niet alleen was de serie heel sterk, maar het introduceerde ook een hele sterrencast. Al snel genoeg heb je namelijk door dat je kijkt naar een hele jonge John Francis Daley (tot het vorige seizoen nog te zien in Bones), James Franco, Jason Segal (How I Met Your Mother), Linda Cardellini, Samm Levine, Seth Rogen en nog vele namen meer. Geen wonder dat ze met de casting dan ook een Emmy hebben gewonnen.

Hoewel de serie misschien wat verouderd aandoet en daardoor misschien wat minder snel je aandacht pakt en vasthoudt, is het een pareltje die zeker de moeite waard is. Het grootste probleem waar je rekening mee moet houden? Na slechts achttien afleveringen is de serie geëindigd met een open einde… Het is iets waar ik zelf al van op de hoogte was toen ik aan de serie begon, maar ik baalde er niet minder om toen ik uiteindelijk de laatste aflevering gezien had. Kickstarter anyone?

 

Van zanger tot superheld

Wie kent hem nog? De gemene student van Dalton Acadamy uit Glee, met een geweldige stem? Want deze jongen wist het van korte bijrol te schoppen tot een van de meest geliefde comic book personages in no-time. Grant Gustin speelt vol overgave ‘The Flash’, de spin-off die voortkwam uit Arrow. Want ja, wat ze met films doen, kunnen ze natuurlijk ook met series. Niet alleen dat, want uit deze twee komt ook weer een nieuwe spin-off: Legends of Tomorrow. Allen superhelden. Wat maakt The Flash dan zo bijzonder? Zijn snelheid natuurlijk! Persoonlijk kan ik eigenlijk deze niet bespreken zonder hem te vergelijken met Arrow. Mede dankzij de verschillende cross-overs die altijd de moeite waard zijn. Waar Arrow namelijk vooral zwaarmoedig en donker is, is The Flash juist jong, vol energie en met een dosis humor. En dat is ook precies waar je rekening mee moet houden wanneer je de serie kijkt.

Wel heb ik enige kanttekeningen: Het zit namelijk bomvol clichés. Tuurlijk, Barry heeft zijn moeder verloren en zijn vader zit in de gevangenis [FYI: nee, dit is geen spoiler], maar iedere keer dat hierover iets wordt gezegd, voel je de dramamuziek aankomen en kijkt Gustin ofwel naar boven of hij staart de leegte in terwijl er een traan in zijn ogen begint op te wellen. Het zijn dingen die je voor lief moet nemen. Waarom ik de serie toch aan te raden vindt, is het volgende: Barry is zelf net zo’n geek als de meesten die comics lezen (of die ook maar ergens megafan van zijn). En hij is niet het enige personage in de serie die zijn fanboy naar buiten laat komen. Je krijgt al snel het familiegevoel bij de cast, waar iedere goede serie uit bestaat. Wanneer je ze dan ook net zo ziet genieten van de vele schurken en bijzondere krachten, kun je niet anders dan meegenieten. The Flash is daarmee het heerlijke zonnige broertje van Arrow, die voor de nodige balans zorgt.

Na de F volgt natuurlijk de G, een letter waar ik zo al acht series voor kan noemen. Wat zou betekenen dat het de volgende keer een erg uitgebreide blog zal worden. Dat wordt dus nog wat series schrappen. Twee series die sowieso op de lijst zullen staan, zijn in ieder geval Gilmore Girls en Glee. Al is het alleen al om de grote voorliefde van de TeeVeeHoek-redactie voor Game of Thrones weer uit te balanceren. 😉

Xoxo,

Immy.

Exit mobile version