Blog | De Uitdaging – X (Immy Verdonschot)

Zo heel veel series zijn er niet met een ‘x’, maar voor deze blog heb ik er toch drie gevonden waar ik in ieder geval iets over kan zeggen. Daarbij moet ik wel meteen bekennen dat ik geen van de series in zijn volledigheid heb gezien. Mijn blog is dus op basis van de enkele afleveringen, al staan ze alle drie op mijn lijst om ooit nog af te kijken.

Blog: De uitdaging – X (Immy Verdonschot)

Het x-duo
Ergens had iedereen deze serie wel kunnen verwachten toch? The X-files is een serie uit 1993 die maar liefst negen seizoenen doorliep. Twee FBI-agenten, Mulder en Scully, gaan iedere aflevering op onderzoek uit naar iets wat paranormaal lijkt. De een gelooft dat er zoiets bestaat als het paranormale, de ander is sceptisch en wil alles met wetenschap oplossen.

Volgens mij is het inmiddels alweer 1,5 jaar geleden dat ik aan deze serie begon en ik ben gekomen tot de eerste paar afleveringen van seizoen twee. Dit heeft deels te maken met het feit dat de verhaallijnen nu nogal traag zijn – je moet dus echt de rust ervoor nemen – en het er niet allemaal even gelikt uitziet. Dat kan natuurlijk ook niet, want de serie is zo’n 25 jaar geleden gemaakt (oh my god!). Waar ik echter geen genoeg van krijg, zijn die credits en de theme. Want als er iets een goed beeld geeft van wat je kan verwachten bij een serie, dan zijn het wel de credits van The X-files.

Dat de serie een groot succes was, blijkt niet alleen uit de vele seizoenen, maar ook uit de films die zijn gemaakt en het tiende seizoen dat afgelopen jaar uitkwam. Hoewel ik het nog niet gezien heb, heb ik niet echt lovende reacties gehoord. Iets wat overigens ook over de serie als geheel wordt gezegd. Zo is er een rode draad en het zou eigenlijk al voldoende zijn om alleen die te kijken. Veel afleveringen zouden meer als ‘opvulling’ aanvoelen. Wie nog meer geïnteresseerd is kan daarom het beste advies vragen aan de fans – liefkozend ‘X-philes’ genaamd – hoe ze het beste de serie kunnen kijken. Want een serie van inmiddels tien seizoenen is veel te uitgebreid om in een enkele blog te bespreken.

Girlpower in de tijd van Hercules
Nog een oude serie die helaas haar glans heeft verloren is Xena: Warrior Princess. De serie met Lucy Lawless en Renee O’Connor in de hoofdrol vertelt het verhaal van Xena, een strijder afkomstig uit Bulgarije die verlossing zoekt voor haar zonden en die geholpen wordt door Gabrielle. De serie was een spin-off van de serie Hercules: The Legendary Journeys (ken je deze nog? Daar was Xena een vijandige warlord) en liep van 1995 tot 2001. Ook bij deze serie is sprake van een reboot.

Een van de redenen waarom de serie zo aansloeg was omdat een strijdkrachtig vrouw de protagonist van de serie is. Ze was grappig en kon rake klappen uitdelen. Iets wat niet heel vaak voorkwam in die tijd. Daarnaast speelde de subtext een rol voor de lesbische gemeenschap: Gabrielle en Xena trokken namelijk altijd met elkaar op en gedurende de serie was dit dan ook de eeuwige vraag: speelt er meer dan vriendschap of niet? Lawless liet uiteindelijk in 2003 in een interview weten dat zij vond dat de meiden zo goed als getrouwd waren. Nog een reden van het succes was omdat de serie meta was: de vierde muur werd voortdurend doorbroken en de serie creëerde zijn eigen mythologie, terwijl de draak werd gestoken met de fanbase (net als Supernatural later zou gaan doen). Het mag dan dus wel een campy serie zijn, het blijft een serie waar ik best nog eens wat meer van zou willen zien (sowieso de musical-aflevering die er blijkbaar is).

Wat betreft de reboot kwam dit nieuws naar buiten in 2015. Lawless had echter al snel getweet dat het over een gerucht zou gaan, maar niet veel later werd het toch bevestigd door NBC. Javier Grillo-Marxuach was door hen bekend gemaakt als schrijver en producent. Helaas voor de Xena-fans is het laatste nieuws uit april 2017 dat Grillo-Marxuach het project verlaten heeft vanwege creatieve verschillen. Of de reboot er nog gaat komen is dus maar de vraag.

Spionnen tijdens Tweede Wereldoorlog
Een korte mention gaat nog naar de serie X Company: een serie die vijf rekruten volgt uit Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij moeten weten binnen te dringen in de hoogste ranken van de Duitsers en daarbij komen ze voor een hoop gevaarlijke situaties te staan. Het derde seizoen moet nog uitkomen, al is al wel bekend dat dat seizoen de laatste zal zijn.

Dat waren alweer de drie series die ik kon vinden. Natuurlijk had ik ook nog X-men kunnen bespreken, maar voor nu laat ik het hierbij. En zo komt het einde van mijn uitdaging alweer langzaam dichterbij. Tot bij de ‘y’!

Xoxo,

Immy