Blog | Een fantastisch film festival (Immy Verdonschot)

Het is inmiddels al een maand geleden dat het Imagine Film Festival van start ging. Dit jaar vierde het festival zijn 30ste levensjaar en ik was daar als vrijwilliger bij. Tien dagen vol films, masterclasses, symposia en zelfs een Geek-Q Test. Ik had het hele Paasweekend nodig om bij te komen en zelfs wat langer om het allemaal uit te schrijven, maar bij deze mijn blog over een van de leukste filmfestivals van Nederland.

Van sprookjes tot post apocalyptische werelden

De opening begon al goed: Belle et la Bete vormde een fantastisch sprookjesachtige opening van het filmfestival. Met een openingswoord van de verschillende afdelingshoofden kon het Imagine Film Festival van start gaan. Een dag later had ik om 12.00 uur al mijn eerste interview gepland staan met niemand minder dan Stephanie Leonidas, Irisa, van de serie Defiance. Het kijken van films moest voor mij dus even wachten, aangezien ik eerst het interview moest uitwerken. Maar met zo’n goede start kan het festival al niet meer stuk. Op vrijdag vond tevens de première van Defiance plaats. Na een workshop over wat fantastische films daadwerkelijk zijn en hoe je filmrecensies schrijft, bezochten we met zijn allen de première van deze serie. Niet alleen was Stephanie Leonidas hierbij aanwezig voor een Q&A, waarbij ik gelukkig nog een antwoord op een van mijn vragen wist te krijgen, maar tevens was een er green screen. Zo kon je een foto laten maken van jezelf in een postapocalyptisch San Francisco.

Imagine Film Festival

Een kleine break

In het weekend moest ik even een dagje zonder Imagine doen. Terwijl op zaterdag de festivalgangers volop konden genieten van de CJP Serveert dag, met een werkelijk geweldig programma, bleef ik een dagje hangen in Utrecht voor de Algemene Ledenvergadering van PINK! (de politieke jongerenpartij voor de dieren). Daarna ging ik door naar het zuidelijke Brabant voor een feest, maar ik was vastbesloten het gemis aan films van de afgelopen dagen in de tweede festivalweek in te halen.

10322796_784818021536008_6467389375359104299_n

Die-hard films kijken

Tot mijn verbazing heb ik nog behoorlijk wat films gezien. Zo heb ik na afloop van het festival mijn kaartjes geteld en kwam ik uit op 28 films. Als de tweeter van het festival heb ik uiteraard mijn taak ook niet links laten liggen: Tussen de films kon ik vaak snel nog even een tweet uitsturen, om zo de ene bioscoopzaal voor de andere in te ruilen. Op een dag zag mijn dag er als volgt uit: Filmpje kijken, tweeten, filmpje, tweeten, masterclass bijwonen & live twitterverslag doen, artikel over de masterclass schrijven voor de site van het festival, snel een hap eten naar binnen werken en nog een extra filmpje kijken. Als iedere festivaldag er zo uit zou kunnen zien, dan zou ik een gelukkig mens zijn. Al was het natuurlijk wel behoorlijk druk.

10308222_784831581534652_3604998777548033713_n

Fanstastic Science

Als ‘officiële’ tweeter van het festival was ik de vraagbaak van de gasten, maar het meest belangrijke was wel het bijwonen van allen randactiviteiten. Eerder noemde ik al de masterclasses, maar Imagine organiseerde ook symposia, lezingen, tot zelfs een ware Geek-Q Quiz. Mijn taak was om hier live-verslag van te doen en op deze wijze alle geïnteresseerden/volgers die niet aanwezig konden zijn, toch op de hoogte te houden. Het leukste was dan ook wanneer mensen vanaf thuis reacties gaven of vragen stelden. Aangezien Twitter 24 uur per dag te gebruiken is, zag ik tevens de leukste foto’s, meningen en enthousiaste verhalen voorbij komen op alle momenten van de dag.

10295777_784818024869341_4416551538978549455_n

De slotceremonie

Maar aan alles komt een einde. Een einde waar ik vanwege het Paasweekend bijna niet bij aanwezig had kunnen zijn. Gelukkig kon ik last minute alsnog aansluiten bij de slotceremonie waar de winnaars van verschillende prijzen bekend werden gemaakt en daarna een kanjer van een horrorfilm volgde. Vanuit het futuristische gebouw aan het IJ ging ik daarna toch echt weer richting Brabant, en heb ik zelfs – tot mijn grote spijt – de extra festival dag, De Best Of Imagine, moeten missen.

10352578_784817988202678_9078307263838181271_n

Ik zou nog veel uitgebreider kunnen zijn over ieder van de activiteiten of alle 28 films tot in de diepte bespreken, maar dat zou te veel zijn om in een blog te zetten. Weliswaar dat ik er een volgende blog weer aandacht aan ga besteden of dat jullie over toekomstige films nog een recensie voorbij zullen zien komen ;-). Hoewel ik persoonlijk het aanbod net wat minder vond dit jaar, was het weer een ge-wel-dig festival en hoop ik ook volgend jaar weer gewoon van de partij te zijn!

Xoxo,

Immy.

Voor de geïnteresseerden, mijn overzicht Imagine-voorstellingen:

– Coherence (aanrader!)
– Withcing & Bitching (aanrader!)
– I Am A Ghost (aanrader)
– Jodorowsky’s Dune (aanrader!)
– Patema Inverted (aanrader)
– Belle en het Beest
– The Wind Rises
– Young Detective Dee 3D
– The Creep Behind the Camera
– Asphalt Watches
– Defiance (dubbele aflevering)
– Wu Xia
– Fantastic Science Shorts
– European Fanstasti Shorts (1 of 2)
– Worldwide Fantastic Shorts (1 of 2)
– Enemy
– HAL
– The Garden of Words
– Ikarie XB1
– L’étrange couleur
– Zero Charisma
– Ragnarok
– Cosmos (aflevering National Geographic)
– Willow Creek
– De Poel
– Oculus
– Verrassingsfilm: Aux yeux des vivants
– The Machine
– Dune (al was het maar voor de helft)

Extra:

– Masterclass Labcoats in Hollywood
– Masterclass Filmtrailers
– Masterclass: The Science of Hollywood
– Symposium: Van HAL tot GERTY
– De Grote Geek-Q Test

Films die nog op mijn lijstje staan, maar die ik helaas gemist heb:

– The Zero Theorem
– Escape From tomorrow
– Filth
– +1