Blog | Eindelijk naar Rome! (Immy Verdonschot)

Toevallig kwam ik laatst de film Only You tegen op mijn harde schijf. Een film over de ware liefde vinden in Rome. En wat kan nou een beter onderwerp zijn voor mijn blog, vlak voor ik zelf in het vliegtuig naar Rome stap? Zie hier een paar heerlijke films, waar Rome in voor komt.

Klassiekers

Er is een groot scala aan klassiekers. Enkele van de ouderen, die ik ook nog steeds moet zien, zijn onder andere I, Claudius en Quo Vadis. Films uit het bordkartonnen tijdperk van de film. In deze categorie vallen ook Ben-Hur, Spartacus en Cleopatra. Allen geweldige films vanwege de epische verhalen en de immense sets die ze wisten te creëren met tig figuranten. Een andere film die minder oud is, maar toch zeker klassieker status behaalt – en zich tevens afspeelt in het oude Rome – is Gladiator. Ook hier is sprake van een episch verhaal en geweldige sets en decors. Geen wonder dat deze film dan ook vijf Oscars heeft weten te bemachtigen. Mocht je een van de zojuist genoemde films nog nooit hebben gezien, dan kan ik het je van harte aanraden.

Gladiator

De Rome-reis

Films die zich in het ‘huidige’ Rome afspelen zijn echter in het geval van deze blog wat meer op zijn plaats. Want ook ik zal de toerist uit gaan hangen in Rome en alle hoogtepunten willen bezoeken. Alhoewel ik me kan herinneren dat ik onder andere The Lizzie McGuire Movie heb gezien, welke zich ook afspeelt in Rome, is deze echter al ver weg gezakt. Films die me altijd bij zijn gebleven zijn When in Rome, met de oh zo charmante Kristen Bell en Josh Duhamel, en Roman Holiday met Gregory Peck en Audrey Hepburn (ook een klassieker). Een film die ik speciaal voor mijn trip naar Rome, toch nog maar eens in de dvd-speler heb geplaatst. De laatste verdient ook wat extra aandacht, gezien deze waarschijnlijk geïnspireerd is op een waargebeurd verhaal. Het is niet alleen een mooie romantische komedie, maar geeft ook een mooi beeld van het Rome van toen. Daarnaast is de film deels opgenomen in Cinecitta, het Hollywood van Rome waar ik komende week ook zeker een bezoek aan wil brengen! Alsof dat nog niet genoeg was, is het tevens de eerste Amerikaanse film die volledig in Italië is gemaakt.

Echte Italianen

Maar hoe kun je je nu beter voorbereiden op een trip naar Rome, dan met enkele Italiaanse films. Dan staat La Dolce Vita natuurlijk met stip op nummer één. De in het begin van dit jaar overleden Anita Ekberg die besluit in haar prachtige jurk pootje te baden in de Trevi-fontein is een iconisch beeld. Maar niet alleen dit is een nalatenschap van de film, ook komt hier de term ‘papparazzi’ vandaan. Geloof je me niet? Dan kan ik je aanraden om de film zelf eens te kijken. Wees wel voorbereid: Voor de ongetrainde kenner kan de film wat traag en chaotisch aanvoelen. Het is eigenlijk een collage van momenten in Rome. Om van een oude rot naar een jong broekie te gaan kun je de sfeer ook proeven met de geloofde film van de afgelopen jaren: La Grande Bellezza. Deze zet als geen andere film het Rome van nu op de kaart. De levensstijl, het genieten van het leven en ronduit de charme van de stad. Er valt niet aan te tippen.

 

La Dolce Vita

Dan nog even…

Hoewel ik denk de belangrijkste titels wel genoemd te hebben, schoten me op het laatste moment nog enkele films te binnen. Zo kwam afgelopen week Ocean’s Twelve op tv. Een film die zich deels in Nederland afspeelt (met onder andere de Hollandse knakkers Jeroen Krabbé en de inmiddels overleden Jeroen Willems), maar waar de roof uiteindelijk in Rome afspeelt. Ook mag de naam Fellini niet ontbreken in een blog over Rome. Al doe ik het hier gekoppeld aan de musicaladaptatie van een paar jaar terug: Nine, een film die mijn inziens niet genoeg lof heeft ontvangen. Als we het dan toch over bekende makers hebben, dan gooi ik ook To Rome With Love er nog even tussen van Woody Allen. Hoewel het zeker niet mijn favoriete Allen-film is, kun je niet ontkennen dat je hier iets van Rome meekrijgt.

nine

 

Er zijn natuurlijk nog meer dan genoeg films te noemen, die zich ook in Rome afspelen of daarmee te maken hebben. Daarom sluit ik nu af met een laatste film, namelijk Angels & Demons, gebaseerd op het Bernini Mysterie. Dit doe ik vooral omdat deze ook enkele prachtige bouwwerken laat zien, die ik over een paar dagen zelf hoop te kunnen bewonderen.

Xoxo,

Immy.