Blog | Finale Holland’s Got Talent is minst bekeken ooit (Chard van den Berg)

De finale op vrijdag 23 juni 2017 van Holland’s Got Talent is de minst bekeken ooit. Op RTL 4 zagen bijna 1,6 miljoen kijkers de dansgroep “The Fire” winnen. De talentenjacht begon in 2008 op SBS 6, met Gerard Joling als presentator en Henkjan Smits, Robert Ronday en Patricia Paay in de jury. Het programma begon met relatief goede kijkcijfers, zeker voor SBS 6. Uiteindelijk trok de finale zo’n 1 miljoen kijkers, het 2e seizoen met dezelfde samenstelling trok 100.000. kijkers meer. SBS 6 vergat het programma vast te leggen, en daardoor ging het naar RTL 4. Ook Henkjan Smits en Robert Ronday moesten plaats maken. Patricia Paay mocht wel blijven.

Op RTL 4 begon het pas echt een groot succes te worden met Gordon, Chantal Janzen, Dan Karaty en Angela Groothuizen in de jury. Paay werd vervangen door Chantal, in het 4e seizoen. De andere finales scoorden 2,6 miljoen, 2,5 miljoen, 1,9 miljoen, 2,4 miljoen, 1,8 miljoen en 2 miljoen kijkers.

De daling in kijkcijfers komt wat mij betreft, doordat Nederland talentenjacht moe is en het vaak de zelfde soort live shows zijn. De kracht van Holland’s Got Talent zit dan ook in de audities, die bij sommige deelnemers enorm slecht gaat. Dat maakt het programma voor velen (waaronder ik) hilarisch, en daarmee onderscheidt het zich van o.a. The Voice. Wat je ook wel eens leest op sites als Mediacourant is, dat mensen een hekel hebben aan de huidige jury. Ik denk dat dit zomaar eens kan bijdragen aan deze cijfers. Sommige reacties zijn echter te grof om hier nog te vermelden.

Johnny de Mol, de huidige presentator, begon op Radio 10 al over een nieuw seizoen door te zeggen:

“Volgens mij wel. We hebben gisteren gerepeteerd en dan gaat het zo van: ‘Het is een waanzinnig leuk team waar we mee werken, gaat het door?’ Ik hoorde geen negatieve geluiden in de gangen, laat ik het zo zeggen.”

Ondanks dat de kijkcijfers misschien wat tegenvielen dit jaar zit een 10de seizoen er dus dik in. Toch is 1,6 miljoen geen hele slechte score, met 30% marktaandeel zaten ze ruim boven het gemiddelde van RTL 4.

Chard van den Berg