Blog | Het was een pizzaparty! (nabespreking Oscars 2014)

Het is tijd voor Oscars 2014! Al sinds mijn studie zit ik ieder jaar aan de buis gekluisterd voor de vier uur durende filmshow van het jaar: The Academy Awards! Zoals in de voorgaande jaren heb ik niet het geluk om op mijn kamer (via KPN) Film1 gratis te mogen ontvangen, dus na een volle dag met onder andere twee filmvertoningen (20 Feet From Stardom en The Act of Killing tijdens IDFA@theOscars) reisde ik af richting Brabant. Rond half twee ‘s nachts liep ik het slapende huis binnen en zette de televisie aan. Ik had nog een uur voordat de show zou beginnen, dus terwijl op de achtergrond the Red Carpet van E! opstond, zorgde ik dat ik helemaal gesetteld was eer het begon.

Wat een pizzaparty!

Althans dat dacht ik… Want het Film1 Première kanaal, waar de Oscars te zien op zouden zijn, bleef ‘locked’. Op twitter zag ik al menig tweets voorbij komen over de monoloog van Ellen Degeneres (hostess van de avond), waardoor ik wist dat het daadwerkelijk begonnen was. Gelukkig kon ik enkele vrienden aanklampen en tweeten met de vraag waar zij in hemelsnaam alles aan het volgen waren. Zo kreeg ik eerst van mijn collega een stream binnen en volgde niet veel later een via-via tweet, waardoor ik erachter kwam niet op kanaal 14, maar 15 te moeten zijn. Mijn laptop ruilde ik snel in voor de HD TV en het genieten kon beginnen. De speech van Ellen had ik inmiddels gemist (hopelijk duurt het niet te lang voor deze terug te vinden is op YouTube), maar het laatste deel van Jared Leto‘s acceptance speech pikte ik nog mooi even mee!

Rond het begin van de show liep Ellen door de zaal. Niet heel vreemd. Zo was ze de vorige keer dat ze de avond presenteerde aan het stofzuigen voor de voeten van sterren langs. Dit keer stond de pizza centraal. Ze vroeg of iemand anders ook trek had en al snel bleek dit de running gag van de Oscars 2014 te zijn. Ellen bestelde daadwerkelijk drie pizza’s en vele foto’s van etende sterren vulden de Twitter tijdlijn. Het was nog een hele klus om zo’n slice te krijgen, maar o wat werd er van genoten. De keer daarop liep ze door het publiek met een hoed: Al die sterren waren toch zo rijk, dan moesten ze wel meebetalen voor de pizza’s. En een flinke fooi geven ook. Een ander gedenkwaardig moment was de groepsfoto (Selfie). Het begon met Ellen die graag met Meryl (Streep) op de foto wilde en al snel andere acteurs en actrices vroeg erbij te komen staan. Met als doel: Het twitterrecord van de meest gedeelde tweet te breken. Tegen het einde van de show was deze foto ongeveer drie miljoen keer gedeeld en kon Ellen zeggen ‘We broke Twitter!’. Het schattigste was misschien wel de reactie van Streep “I’ve never tweeted before!”.

Oscars 2014

De gekkigheid ging de hele avond door. Zo begon Jamie Foxx te zingen/neuriën tijdens het presenteren van een award, bedankte het koppel van Frozen hun mensen in rijm en werd het erg duidelijk dat David O’Russell en American Hustle rijmen (mocht je dit nog niet opgevallen zijn, dan zul je het na deze avond nooit meer vergeten). Aangezien The Wizard of Oz dit jaar 75 jaar bestaat, verscheen Whoopi Goldberg op het podium in haar rode schoentjes terwijl ze niemand minder dan Alicia Moore, aka P!nk, presenteerde. Zij zong een prachtige versie van Somewhere Over the Rainbow. Het grappigste aan deze viering was misschien wel Ellen die in eens in een Glinda the Good Witch kostuum verscheen. Hoewel Jennifer Lawrence op de rode loper even was gestruikeld, bleef ze de rest van de avond overeind en werden vele mooie introducties gegeven net als enkele geweldige optredens. De genomineerde nummers voor Best Song kregen we allen live te horen. Een zeker minpuntje van de avond waren de problemen met de teleprompter. Menig acteur/actrice had probleem om te lezen wat er op stond, versprak zich of kwam er simpelweg niet uit. John Travolta sprong er nog het meeste uit: Hij presenteerde Idina Menzel als Adele Dazeem! Ben jij benieuwd hoe jouw naam of andere namen uitgesproken zouden worden? Op Slate.com zijn ze begonnen met ‘Travoltify‘ waar je er zo achter kunt komen!

De winnaars

Ik heb mijn best gedaan om dit jaar zoveel mogelijk Oscargenomineerden te zien. Zo kwam ik op een top drie voor Best Picture, namelijk Her, Gravity en The Wolf of Wall Street. Uiteindelijk ging 12 Years a Slave er met het beeldje vandoor. Wat ook verdiend is overigens, want het is een geweldige film! Een van de films die ik helaas nog niet heb kunnen zien is Dallas Buyers Club, welke na de speeches van Jared Leto en Matthew McConaughey (Best Supporting en Best Actor, tevens won de film Make-Up and Hairstyling) nog hoger op mijn lijstje staat. Waar Matthew een heerlijke impersonatie gaf van zijn vader en iedereen uitlegde dat hij zijn eigen held was (maar dan in de toekomst), wordt die van Leto als een van de beste van de avond genoemd. Niet alleen bedankte hij op een prachtige manier zijn moeder, ook vroeg hij aandacht voor het onderwerp van de film.

Ik kan het niet oneens zijn met de winnares voor Best Supporting Actress: Lupito won die by a landslide. Haar optreden bezorgt je gewoon kippenvel! Wat overigens niet betekent dat de andere dames (Sally, Julia, June en Jennifer) niet goed waren. Maar Lupita heeft deze dik en dun verdient en ontving deze met een mooie speech. De andere award die 12 Years a Slave in ontvangst mocht nemen was die voor Best Adapted Screenplay. Wat ik me goed kan voorstellen, al waren de andere genomineerden ook erg indrukwekkend. Best Original Screenplay is naar Her gegaan en nee, die award had nooit naar een ander kunnen gaan. Her is de enige film in deze categorie die deze volledig verdiend. Als ik eerlijk ben vind ik ook dat deze film meer verdient, maar met Frozen en Gravity was er waardige competitie.

Oscars 2014

De grootste winnaar van de avond was natuurlijk Gravity met 7 Oscars. Met tien nominaties (uiteindelijk misten ze Best Actress, zielige Sandra, Best Picture en Best Production Design) hebben ze dat geweldig gedaan. En zeg nou zelf: Met zo’n film kun je ook niet anders verwachten. Dit maakte American Hustle tevens de grootste verliezer, aangezien zij ook tien nominaties hadden en er geen enkele verzilverden. Twee andere heerlijke winnaars waren Cate Blanchett (voor Blue Jasmine), met een knallende speech (“The World is round people!”) over het feit dat vrouwen heel goed de hoofdrol kunnen vertolken in een film en 20 Feet From Stardom, waar Darlene Love nog even liet horen wat ze kan. Al met al was het een heerlijke show, waarbij ik het niet al te oneens kan zijn over de winnaars, en ging ik naar bed rond half zeven ‘s ochtends… Toen mijn moeder net opstond.

Xoxo,

Immy

P.s. Lees de Engelse versie hier