Blog | Namen in kerstfilms (Immy Verdonschot)

De afgelopen twee jaar heb ik een kerstblog geschreven. Dit jaar zat ik dan ook te twijfelen of een derde blog nodig is. Als kerstliefhebber wil ik het eigenlijk niet overslaan. Maar ik heb al zoveel kerstfilms benoemd, dat ik niet wist waar ik het nu nog over zou kunnen hebben. Toch heb ik weer enkele films gevonden die ik nog niet heb genoemd. Dus bij deze (met enige vertraging)… Kerstblog nummer drie!

De kerstgedachte

Ferrel = Elf

Veel van mijn vrienden vinden het dé kerstfilm: Elf. Persoonlijk ben ik geen groot fan van Will Ferrell en daarom kijk ik de film niet al te vaak. Sterker nog, waarschijnlijk heb ik hem eens op televisie gezien en een keer op dvd… Maar het is en blijft een film die doordrenkt is van kerssferen: Als baby kruipt de jonge Buddy in de zak van de Kerstman en belandt zo op de Noordpool. Dertig jaar later zorgt hij echter alleen maar voor problemen vanwege zijn lengte en wordt hij naar de bewoonde mensenwereld gestuurd. Daar probeert hij weer in contact te komen met zijn biologische vader. Aangezien hij is opgegroeid als elf, zorgt hij als geen ander voor het ultieme kerstgevoel (al is het nogal over the top en wat chaotisch). Het leukste aan de film vind ik echter nog de rol van Zooey Deschanel als Jovie. De film is gemaakt in de tijd, waarin ze nog geen eigen serie had en dus nog ontdekt moest worden. In deze film zag je al waarom zij gewoon prima een hoofdrol op zich zou kunnen nemen. En wanneer ze begint te zingen is het de kers op de kersttaart.

Overigens heeft Deschanel inmiddels ook al een kerst-cd uit met haar duo She & Him. Mocht je dus nog meer kerstliederen willen horen, dan is dat zeker een aanrader.

Een hele jonge Ethan Embry

Voor mij is All I Want For Christmas een film (uit 1991) die ik voornamelijk wel eens kijk vanwege de nostalgie. Ik zal nog geen tiener geweest zijn toen ik deze voor het eerst zag: Met Lauren Bacall, die altijd geweldig is, Renée Taylor (in een totaal andere rol dan als Sylvia Fine uit The Nanny) en een hele jonge Ethan Embry en Thora Birch. Het gaat om een broer en zus, wiens ouders gescheiden zijn en ze beleven hun eerste kerst als ‘gebroken familie’. Hallie wil daar een stokje voor steken, dus vraagt hulp aan de Kerstman. Met een geweldig betweterige rol kun je niet anders dan genieten van deze jonge dame. Daarnaast speelt er een romantisch verhaal op twee niveaus (tieners en volwassen) en zijn het prachtige beelden van een besneeuwd New York. Maar het belangrijkste van de film is het familiegevoel dat de twee kinderen ademen. Zo doen ze er alles aan om hun ouders weer bij elkaar te krijgen, inclusief het inzetten van muizen. Oh, en Leslie Nielson speelt de Kerstman. What could be better? 😉

Ben Affleck zoekt een familie

De dag van kerstavond zag ik de titel alweer in de gids staan: Surviving Christmas. Een kerstfilm met onder andere Christina Applegate, James Gandolfini, Ben Affleck, Jennifer Morrison en Catherine O’Hara, waarin Affleck diegene is die volgens zijn (verwende) vriendin (Morrison) de betekenis van Kerst is vergeten. Daarom besluit hij naar zijn ouderlijk huis te gaan en de familie die er nu woont te betalen om hem een familiekerst te geven. Op vele fronten vind ik de film eigenlijk verschrikkelijk, wat vooral te maken heeft met de cliché-achtige Amerikaanse verbeelding ervan en het overdreven (kinderachtige) personage van Affleck zelf. Daarnaast moet in het verhaal zelf al veel geforceerd worden, waardoor de film ook wat geforceerd aanvoelt. De verhaallijn tussen Applegate en Affleck is echter een van mijn favoriete dingen uit deze film en zorgt er af en toe toch voor dat ik de film weer een kans geef.

kerstfilms

Olivia Newton-John in de bergen

Een van de films waarmee ik ben opgegroeid is A Christmas Romance: Een kerstfilm met Olivia Newton-John, waar ze een weduwe is die afgelegen in de bergen woont met haar twee dochtertjes (een daarvan wordt gespeeld door haar eigen dochter). Vlak voor kerst verliest ze haar baan en dan komt ook nog eens een schuldeiser langs om haar openstaande rekeningen te innen. Door een sneeuwstorm kan hij echter niet meer naar huis terugkeren en dus is zij genoodzaakt hem met kerst in huis te nemen. Daar wordt hij vervolgens flink aan het werk gezet. Wat de film zo mooi maakt is de pittoreske boerderij, omringd door sneeuw en dieren. Daarnaast weet de film een leuke afspiegeling te schetsen tussen de ‘moderne’ wereld en de ‘ouderwetse’ manier van leven die komt kijken bij een afgelegen boerderij. Al komt de film uit 1994, en is deze dus redelijk gedateerd. In tegenstelling tot veel Amerikaanse kerstfilms, die voornamelijk draaien om de kerstman en/of feestdagenchaos, heeft deze film iets subtiels en is daarin heerlijk authentiek. Als er dus lezers zijn die vinden dat alle kerstfilms op elkaar lijken, dan zou ik deze alsnog aan kunnen raden. Het grootste probleem is waarschijnlijk dat de film amper te krijgen is…

kerstfilms

Julie Benz is Mrs. Claus

Laat ik afsluiten met Charming Christmas. Dit is een film die Julie Benz afgelopen periode heeft opgenomen en waar ik wat behind the scenes foto’s van heb gezien via Instagram. De film is inmiddels uitgezonden op Hallmark, maar zelf heb ik hem nog niet bekeken. Meer dan de synopsis weet ik dan ook niet. Zo gaat het om een jonge zakenvrouw die voor Mrs. Claus gaat spelen in het warenhuis van haar familie. Dit brengt wat veranderingen met zich mee… Ohja, en David Sutcliffe speelt de mannelijke hoofdrol. Tot zover gaat mijn kennis over de film. Hallmark is altijd heerlijk enthousiast met dergelijke feestdagenfilms, dus heel verrassend zijn ze vaak niet. Maar toch vind ik het persoonlijk altijd leuk om weer eens wat nieuws te zien tijdens de kerstdagen, in plaats van alle oude bekende klassiekers. Hoe vermakelijk die ook mogen zijn.

Tot zover mijn derde blog over kerstfilms. Ik ga er vanuit dat de meeste films bekend zullen zijn, maar hopelijk zorgt het nog voor wat afwisseling en wellicht wat nostalgie bij sommigen. Dan rest mij verder alleen nog om te zeggen: Fijne feestdagen (ja, dat zeg ik, ook al is het wat aan de late kant) en een gelukkig nieuwjaar!

Xoxo,

Immy.

GESCHREVEN DOOR

Immy Verdonschot

BEKIJK OOK