Blog | Oktoberfest…ivals (Immy Verdonschot)

Ik kan er geen genoeg van krijgen: filmfestivals. In oktober kwam ik vers uit het Nederlands Film Festival, maar in oktober stond Camera Japan alweer meteen voor de deur. En dat is niet het enige festival deze maand. Zo komt niemand minder dan Jan Doense met een nieuw horrorfilmfestival!

Camera Japan

Op social media kom je nog eens wat tegen: Dirtees had een actie om kaartjes te winnen voor Camera Japan. Ik had nog nooit van dit festival gehoord, maar op Imagine Film Festival pak ik altijd een paar animé-films mee, dus ik was meteen geïnteresseerd. Het geluk had het dat ik twee kaartjes won voor dit festival (van 6 tot 9 oktober in Rotterdam en 14 tot 16 oktober in Amsterdam) en ik kon kiezen voor welke film ik wilde. Op het programma kwamen alle vormen van Japanse komedie naar voren: van absurd tot subtiel en van modern tot traditioneel.

Oorspronkelijk was ik van plan om met een vriend te gaan die tevens groot kattenliefhebber is, daarom koos ik voor de animatiefilm Rudolf the Black Cat, een verfilmd populair kinderboek. Deze CGI-animatie vertelt het verhaal van een jonge kant die per ongeluk in een andere stad terecht komt en het zwerversbestaan moet aanleren. Uiteindelijk moest die vriend helaas afzeggen voor de promotie van zijn boek, waardoor ik met een vriendin ging. Op zich is Rudolf best een aardige film, maar het voelde hier en daar geforceerd aan. Alsof de film Amerikaans over probeert te komen, maar dan toch weer net te Japans was. Al blijft de kleine kat natuurlijk verdomd schattig. We hebben ons dan ook zeker vermaakt en ik zal volgend jaar proberen om weer een film mee te pikken. Ben je benieuwd naar Japanse cinema of hou je er sowieso al van? Dan is een bezoek aan het festival zeker aan te raden. Zo kleden ze Kriterion leuk aan en kun je zelfs een Japanse hap halen tussen de films door.

73953

Amsterdamned 2016

Wat past er nou beter bij de maand oktober – de maand van Halloween – dan een genrefilmfestival vol horror, fantasy, cult en sciencefiction? Nou inderdaad, niets! Het geweldige brein achter dit festival is Jan Doense – Mr. Horror, van de ‘Night of Terror’ – en hij heeft van woensdag 26 oktober tot en met vrijdag 28 oktober een programma opgesteld van zowel oude als nieuwe films. De openingsfilm kun je waarschijnlijk al raden: Dat is natuurlijk Amsterdamned van Dick Maas, welke alweer zijn 28ste verjaardag viert en in een speciale voorstelling wordt vertoond op 35mm. Zowel de regisseur als cast en crew zullen aanwezig zijn, zoals Monique van de Ven.

Amsterdamned 2016 Trailer HD from Film Events on Vimeo.

Ook dit festival vindt plaats in Kriterion, waar tevens ruimte zal zijn voor stands met festivalboeken, magazines, DVD’s en andere merchandise. Ook hebben ze een eregast deze eerste editie en dat is niemand minder dan Nicolas Roeg, de man van The Man Who Fell To Earth met David Bowie welke tevens vertoond zal worden. Wil jij dus al voor Halloween in de perfecte sfeer komen, kijk dan hier naar de programmering en prijzen.

In verband met werk moet ik Amsterdamned 2016 helaas missen, maar ik wens iedereen ontzettend veel plezier toe. Ik hoop dat er een tweede editie komt en dan zal ik daar zeker rekening mee houden, want Jan Doense kennede zal het een geweldig programma zijn. Happy Halloween!

Xoxo,

Immy.