Blog | Ronduit spectaculair? (Immy Verdonschot)

 

door: Immy Verdonschot

Als filmwetenschapper, maar zeker ook filmliefhebber zijn er eigenlijk een paar plekken waar je in Nederland geweest moet zijn. Twee daarvan bevinden zich in Den Haag. Zo kun je het Panorama Mesdag bezoeken, een muurschildering van 360 graden in het rond waarbij je je op het strand in Scheveningen waant. Het lijkt misschien niets met film te maken te hebben, maar de beginselen van film zijn hierin terug te vinden. De tweede ‘attractie’ is Omniversum. En na afgelopen week kan ik deze ook eindelijk van mijn ‘bucket list’ schrappen.

 

Omniversum
Omniversum is een grootbeeldfilmtheater. Met de verschillende IMAX-schermen verspreid door het land lijkt dit misschien niet eens zo heel bijzonder meer. Maar dit enorme projectiescherm gaat verder dan van de vloer tot het plafond en van muur tot muur. Het scherm heeft namelijk de vorm van een halve bol. Hierdoor speelt de film zich niet alleen naast je af, maar ook gedeeltelijk boven je! Geen wonder dat ze als tagline hebben ‘ronduit spectaculair’. Dat Omniversum toch echt tot een attractie te rekenen valt, in plaats van een filmtheater, blijkt uit de aankleding en de programmering. Zo heeft het een eigen winkeltje met voornamelijk knuffels en bestaat het programma uit documentaire-achtige natuurfilms.

 

South Pacific
Ik trakteerde mijn vader een dagje op deze bijzondere ervaring. Wel te beginnen met de familiefilm Journey to the South Pacific. Ik had niet meer verwacht dan een natuurfilm (in de trend van Oceans) zonder mogelijk gruwelijke beelden. Het bleek echter toch net iets anders te zijn. Zo volgden we een jongetje dat met andere leeftijdsgenoten het leven in de zee gingen verkennen, waarbij hij voortdurend uitleg gaf over wat we zagen. Niet helemaal wat ik verwacht had, maar de onder water beelden maakten een hoop goed: Zo zagen we in prachtige kwaliteit schildpadden, haaien en vele verschillende vissoorten en koralen. Doordat het beeld boven ons doorging, kon je zelfs het idee hebben ook in de oceaan te zwemmen.

10589062_831280586889751_89369693_n

Born to be Wild
Je kon voor een gereduceerd tarief meteen een tweede voorstelling bijwonen. Aangezien de films ongeveer drie kwartier waren en ik niet volledig onder de indruk was van South Pacific, gingen mijn vader en ik ook naar Born to be Wild. Een natuurfilm over twee bijzondere vrouwen in Kenia en Borneo die hun leven gewijd hebben aan het opvangen van olifanten- en orang oetanweesjes. Een prachtige film met Nederlands commentaar van Carice van Houten. Als je van dieren houdt zul je zeker van deze film genieten. De schattige kleine beestjes kunnen je hart laten smelten. Het enige minpuntje van deze film is dat deze volgens mij gemaakt is voor ‘gewone’ IMAX schermen… Zo liepen de vele hoge bomen vanwege het scherm krom, wat voor een vreemd effect zorgde.

Al met al was het een leuk dagje uit en even wat anders dan de ‘gewone’ bios. Ook past het perfect bij het seizoen: Zo kreeg ik meteen zin om een vakantie naar deze verre landen te boeken en zelf te gaan duiken, een kijkje te nemen op Borneo of op safari te gaan in Kenia.

Xoxo,
Immy.