Blog | Terug naar de gevangenis (Immy Verdonschot)

Als je van series houdt en Netflix hebt, dan kan het je niet ontgaan zijn: Het nieuwe seizoen van Orange is the New Black is begonnen. Kijkers zitten al lange tijd op dit derde seizoen te wachten en Netflix wist iedereen de verrassen door de serie eerder dan gepland vrij te geven. Vanaf vrijdagochtend zijn namelijk alle afleveringen al te zien. Let op: Deze blog kan spoilers bevatten!

Binging it!

Het voordeel van Netflix series is dat het hele seizoen in een keer vrijgegeven wordt. Wellicht niet zo handig voor iedereen die zijn agenda al vol heeft staan. Maar voor diegene met redelijk wat vrije tijd, betekent het maar een ding: Binge watching! Aflevering na aflevering. Want dat is zowel het voordeel als nadeel van Netflix. Er zit zo’n vijftien seconden tussen twee afleveringen, waardoor het extra makkelijk is het in een stuk uit te kijken. Alles heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Want mocht je alles dus al gezien hebben in het weekend, dan zit er niets anders op om weer een jaar te wachten tot er nieuwe afleveringen uitkomen.

11347749_1025015187516289_1905373902_o

Recap

Het vorige seizoen liet veel te wensen over. Hiermee wil ik niet zeggen dat seizoen twee slecht was, maar in mijn ogen is dat het minste seizoen tot nu toe. Zonder teveel weg te geven voor iedereen die de serie nog niet heeft gezien, kan ik wel zeggen dat dit met name te maken had met de verhaallijn van een nieuw geïntroduceerd personage. Namelijk dat van Vee. Zowel het personage als de verhaallijn deden me weinig. Tevens richtte het eerste seizoen zich vooral op het ‘hoofdpersonage’ Piper, voor wie alles nieuw was in de vrouwengevangenis, Litchfield. Zij verdween het tweede seizoen wat meer naar de achtergrond en ook Alex, met wie zij toch de meest intense scenes had, had maar weinig screentime.

Machtspelletjes

Waar het eigenlijk ieder seizoen om draait is macht. De macht van het bestuur, de bewakers, de macht onder de vrouwen, de macht van de persoon met de meest gewilde items en de macht in de verschillende groepen. Waar in seizoen een de chef van de keuken, Red, de meeste macht in handen had, wordt het in seizoen twee een showdown met Vee. In seizoen drie wordt echter alles overhoop gegooid. Zo wordt het moeilijker en moeilijker voor zelfs de bewakers om de touwtjes in handen te houden. Wanneer de gevangenis overgenomen wordt door een bedrijf, wordt er nog meer bezuinigd met alle gevolgen van dien. En die gevolgen spelen weer door in ieders onderlinge machtsverhouding.

12OITNB2-tmagArticle

Piper, Piper en nog eens Piper

Zoals gezegd is Piper in principe het hoofdpersonage. De serie begint bij haar en zij is de rode draad in ieder seizoen. Vanaf seizoen een is ze echter behoorlijk een zeur. Ze komt uit een verwend gezin en kan zich daardoor maar moeilijk verplaatsen in de levens van haar medegevangenen. Dit zorgt voor de nodige problemen. Wat overigens niet wegneemt dat ze er alles voor over heeft om maar door haar tijd heen te komen. In seizoen drie neemt het echter een wending, want nu is zij diegene die ineens een powerkick krijgt. Haar personage maakt dus zeker wel een groei mee, maar de vraag is hoe die zal uitpakken.

De kracht van de serie

Maar wat is nu de reden waarom ‘iedereen’ deze serie kijkt? Natuurlijk zijn hier meerdere antwoorden voor. Wat mij echter aanspreekt zijn de personages. In dit gebouw leeft iedereen heel dicht op elkaar. Het is een blik in het gevangenisleven wat altijd interessant blijft. Daarnaast neemt de serie de tijd om ieder personage uit te diepen. Zo heb ik eerder al gezegd dat Piper het ‘hoofdpersonage’ is, waarbij ik aanhalingstekens gebruikte. Dit is omdat iedere aflevering de achtergrond van en ander personage centraal staat. De serie is dus niet gefocust op alleen Piper en haar driehoeksverhouding met Alex en Larry, maar gunt ieder personage ruimte en tijd om tot ontwikkeling te komen. Daarnaast kunnen de spanningen hoog oplopen in Litchfield, wat er ook voor zorgt dat je nooit weet wat er gaat gebeuren. Mocht je de serie dus nog niet gezien hebben, dan kan ik hem zeker aanraden wanneer je van een goede samenstelling in interessante personages en van drama houdt.

xoxo,

Immy.