Blog | The end of an era – David Letterman’s vaarwel (Immy Verdonschot)

Afgelopen week is de laatste Late Show With David Letterman uitgezonden: Na 22 jaar (1993-2015) is het zover en gaat hij toch echt met pensioen. Al hebben we het dan alleen nog maar over zijn Late Show. Want hij heeft meerdere programma’s gehad en was al zeker 33 jaar een bekend gezicht op de Amerikaanse televisie. Hoewel hij in Nederland misschien niet zo’n grote naam is, kan het bijna niet anders dan dat, wanneer je fan bent van een acteur/actrice, je op YouTube op een filmpje van hem stuit. Vandaar dat het mij gepast leek om over deze man die iedereen aan het lachen kon krijgen een blog te schrijven.

11337254_1011012192249922_1955936238_o

Zelfspot

Bij een waardig afscheid hoort natuurlijk een waardige opening. Niemand minder dan verschillende (oud)presidenten openden de aflevering dan ook, door een en dezelfde tekst te zeggen “My fellow Americans, our long national nightmare is over”, waar Obama nog achteraan zei “Letterman is retiring.” Vervolgens komt Letterman naast Obama staan en lachend vraagt ‘You’re just kidding right?’ en Obama zijn schouders ophaalt. Een van zijn sterkste punten is de zelfspot die Letterman heeft. In de openingsmonoloog had hij het over bijna niets anders. Zo zei hij dat Stephen Hawking belde en de berekening had gemaakt: Na meer dan zesduizend shows kwam daaruit dat zijn carrière goed was voor ongeveer acht minuten lachen. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Hiermee kan ik meteen een mooi bruggetje maken naar de statistieken, want David Letterman was namelijk goed voor:

6,028: Number of shows he’s hosted
19,932: Total guests
4,605: Top 10 lists
112: Emmy nominations
16: Emmy awards
126: “Stupid pet tricks”
89: “Stupid human tricks”

11350327_1011012182249923_630547373_n

Afscheid nemen

De show begon al met een staande ovatie van het publiek, waar het Letterman toch wat moeite kostte om iedereen weer stil en op hun stoel te krijgen. Eigenlijk begon het afscheid al vanaf de bekendmaking dat David met pensioen zou gaan. Iedere gast heeft daardoor nog de tijd gehad om hem te kunnen bedanken. Tijdens de laatste avond werd er echter veel teruggeblikt naar eerdere shows. Zo vormden de fragmenten van eerdere shows van Letterman mooie tussensegmenten. Zoals wanneer hij bij de drive-in van Taco Bell werkte. Ook kwam er een leuk segment van The Simpsons voorbij. Maar mijn hoogtepunt was denk ik toch de compilatie met kinderen die voor enkele hilarische momenten zorgden. Het kan niet anders dan dat je hier tranen van in je ogen krijgt:

De gasten

Na zoveel shows is het onmogelijk om alle mensen die Letterman te gast heeft gehad in zijn show op te noemen… Alleen daarvoor heb je al een heel boek voor nodig. Voor een fangirl als ik liggen verschillende namen voor de hand en komen verschillende gesprekken die zij hadden meteen weer naar boven. Maar ik wil graag stil staan bij enkele van de meest memorabele gasten. Omdat het onmogelijk is om die ook eigenlijk te beschrijven, kun je het beste hiernaar kijken:

Letterman stond ook zelf stil bij zijn gasten. Zo had hij tien van zijn meest frequente bezoekers langs gevraagd en zij kregen de kans om iets tegen hem te zeggen, wat ze altijd al hadden willen zeggen. Steve Martin merkte op dat Letterman’s plastisch chirurgie een foute beslissing was, zei Baldwin dat zijn show geografisch het meest gunstig voor hem was, bedankte Tina Fey hem voor bewijzen dat mannen grappig kunnen zijn en sloot Bill Murray af door te zeggen dat hij nooit het geld zal hebben wat hij Letterman schuldig is.

De optredens

Iedere late show heeft optredens van een performer. Het is dan ook een hele eer om voor de laatste show gevraagd te worden en daar moet wel een verhaal achter zitten. Zo vertelde Letterman dat hij graag de Foo Fighters wilde voor zijn laatste show, gezien hun muziek hem heeft geholpen toen hij hartproblemen had. Het lastige was alleen dat ze eigenlijk op tour waren in Zuid-Amerika… Er zat dus maar een ding op: De Foo Fighters annuleerden hun tour en kwamen over voor een laatste optreden bij de Late Show with David Letterman. Tijdens het optreden van ‘Everlong’ kregen kijkers een mooie compilatie te zien van foto’s en beelden van David door de jaren heen, waarin alle hoogtepunten nog in een flits te zien zijn. Kijk voor een overzicht van EW over de beste muzikale optredens hier.

11287096_1011012178916590_104964125_n

Ghost of the Robot

Als ik heel eerlijk ben, moet ik toch toegeven dat hij me nog het meest bij zal blijven vanwege een lied dat ik ooit hoorde op de middelbare school. Zo was ik wel eens filmpjes tegen gekomen van acteurs en actrices die bij hem te gast waren, maar door dit nummer was ik echt gaan uitzoeken wie David Letterman in hemelsnaam was en waar hij zo bekend om stond. Daarom sluit ik mijn blog af met het nummer ‘David Letterman’:

Xoxo,

Immy.

P.s. Mocht je een beetje van social media zijn, dan is het heel leuk om de Instagram van Late Show with David Letterman te bekijken. Daar staan nu allemaal foto’s van gasten met hun persoonlijke boodschap aan Dave: https://instagram.com/letterman/