Blog | Vampierliefhebbers opgelet! (Immy Verdonschot)

Het is iets meer dan een maand geleden dat een vriendin van mij vroeg of ik me aan wilde sluiten bij ‘The Undead’. Ik had in eerste instantie geen idee wat dat inhield, maar het kwam neer op het volgende: Juliet Landau en Deverill Weekes zijn bezig met dé documentaire over vampiers en wat nu precies hun kracht is. Om het resterende bedrag voor de film op te halen, zou er een Indiegogo campagne worden opgestart (denk aan Kickstarter en Cinecrowd). Voor de naamsbekendheid en het delen van berichten op social media zochten ze dus anderen die wilden en konden helpen. En nog geen half uur later zat ik in de Facebookgroep van Landau’s Legion.

A Place Among the Undead

De documentaire heet A Place Among the Undead en onderzoekt wat de aantrekkingskracht van vampiers is. Daarvoor gaan ze alle vormen en maten af: Van Dracula en Interview With the Vampire tot aan Buffy the Vampire Slayer en True Blood. Dat de vrouw achter de documentaire iets met vampiers heeft, zal je dan ook niet verbazen. Dit is niemand minder dan Juliet Landau, een actrice die zelf al vaker een vampier heeft gespeeld. Zij zegt dat de documentaire de “definitive, comprehensive documentary about vampires in myth and pop culture” aan het worden is. Dat is natuurlijk erg breed en teveel om te vatten in een docu. Daarom is het project in tweeën opgesplitst: A Place Among the Dead gaat over misdaad, realiteit en wanneer mensen de fantasie van vampirisme te ver nemen. Het project waarvoor ze Indiegogo gebruiken, A Place Among the Undead, gaat daarentegen over ieder aspect van vampiers in mythe en populaire cultuur, zoals films, televisie, kunst, literatuur, stripboeken, muziek, videospellen en YA-boeken.  De basisstructuur voor deze projecten is om alle metaforen van vampirisme, zoals seks, verlies, ziekte, verslaving, buitenbeentjes, et cetera, door de ogen van bedenkers te laten zien. Ieder onderdeel wordt dan ook als een korte film gebruikt. Zo wordt de film een hybride van narratieve vertellingen met beelden uit interviews.

A Place Among the Undead

Join the Undead

De timing om hun campagne live te gooien was natuurlijk perfect: Dit was namelijk rond Halloween. Niet alleen wist ik dus al vooraf wat er zou gaan komen, maar de aftrap werd als een groot feest georganiseerd. Dit event duurde een weekend, zat vol interviews en Q&A’s met onder andere make-up artiesten en er was zelfs een make-up wedstrijd voor de beste vampier! Een heel weekend waarbij iedereen over alle soorten van vampiers kon praten. Sindsdien delen de organisatoren van het project continue ‘hangout’ filmpjes van nieuwe filmprofessionals die zich bij het project aansluiten en nu is Landau ook gekomen met ‘multiple vampire personality disorder’ waarbij ze iedere keer de rol aanneemt van een andere vampier. Je kunt dan zelf je vampierkennis testen door te raden welke klassieke rol ze op zich heeft genomen. Voldoende voor mij om er in ieder geval erg van te genieten. Toen Weekes en Landau met de campagne begonnen was het streven om 65.000USD in een maand tijd op te halen. Inmiddels zitten ze hier al overheen en blijft het bedrag rustig aan oplopen. Waarom? Omdat het project groter en groter kan worden. Zo heeft Landau het nu zelfs over een televisieserie. Afhankelijk natuurlijk van hoeveel het eindbedrag wordt.

The Perks

Het sterkste punt van de campagne vind ik de perks. Dat zijn de beloningen die tegenover een bijdrage staan. Niet alleen weet het team achter A Place Among the Undead de meest geweldige namen aan hun project te binden, ook stellen zij geweldige dingen ter beschikking voor iedereen die bijdraagt. Denk daarbij aan gesigneerde dvd’s door Nathan Fillion van Castle. Of items van Ron Perlman, zoals items van Hellboy of Sons of Anarchy. De lijst gaat door en door. Niet alleen dat, maar Landau en Weekes staan zover open voor alle bijdrages dat ze ook meerdere etentjes organiseren en Juliet Landau via reddit Q&A’s organiseert voor iedereen die erbij wil zijn (de laatste is gratis trouwens). Omdat ik lang niet iedereen kan noemen, maar enkele namen niet voorbij wil laten gaan, is hier een korte greep uit de deelnemers aan de film: Gary Oldman, Anne Rice, Tim Burton, Joss Whedon, Willem Dafoe en velen anderen. Het zijn trouwens niet alleen namen die zij contacteren, maar geïnteresseerden komen ook juist naar Landau toe. Dat zegt volgens mij ook al voldoende.

Blog Vampierliefhebbers opgelet!

Aftellen

Zo’n campagne loopt altijd een maand en, zoals aangegeven, hebben ze afgelopen week hun gewenste bedrag al gehaald. De documentaire gaat er dus sowieso komen! Je zou misschien denken dat het dan zou ophouden met de nieuwe beloningen op de site, maar ook die blijven gewoon komen. Op deze manier blijft het balletje rollen en kunnen ze steeds meer mensen meenemen om hun uiteindelijke doelstelling te bereiken. Ik kan me voorstellen dat zo’n project niet voor iedereen is. Je moet er nu eenmaal van houden. Maar ik heb mijn bijdrage al geleverd en ben erg benieuwd naar het resultaat. Dat kan overigens nog wel even duren: Volgens mij staat de film pas gepland voor halverwege 2016. Mocht je zelf ook een aandeel willen leveren of ben je gewoon benieuwd naar al het moois wat ze te bieden hebben, ga dan vooral naar hun Undead Indiegogopagina. Je hebt nog minder dan tien dagen. 😉

Xoxo,

Immy.

P.s. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan is hier nog een leuk interview te vinden met Juliet Landau.