Blog | Veel vrijheid op Nederlands Film Festival 2018 (Immy Verdonschot)

Kom je van 26 september tot en met 5 oktober in hartje Utrecht, dan zal het onmiddellijk opvallen: het Nederlands Film Festival is weer aan de gang. Nog een paar dagen aftellen en dan kan iedere cinefiel zijn of haar hart weer ophalen aan de Nederlandse cinema. Wat kan je deze editie zoal verwachten?

 

Een rustig festival (voor mij)

Het voelt voor mij een beetje vreemd: vorig jaar miste ik voor het eerst sinds eind middelbare school het Nederlands Film Festival, omdat ik met mijn familie naar Zuid-Afrika ging. Dit jaar heb ik het ook weer zo druk (ik kom net terug van een conventie uit Engeland) dat ik voor het eerst in jaren niet voor de Dagkrant schrijf. Geen films die ik dus vooraf al gezien heb, of interviews die ik al afgenomen heb. Laat staan dat ik de tijd heb gehad om een maand van tevoren het hele programma door te nemen. Nee, dit jaar gebeurt dat pas een week voor aanvang van het festival.

De grand opening

Het filmfestival trapt dit jaar af met de openingsfilm Niemand in de stad van Michiel van Erp. Een verfilming van Philip Huffs bestseller, waarin het einde nadert voor de zorgeloze studententijd van een stel jongens. Op de website van het NFF omschreven als ‘smeuïg, sexy en gevoelig’. Maar er is natuurlijk meer dan films en hun premières alleen.

Blog | Veel vrijheid op Nederlands Film Festival 2018 (Immy Verdonschot) 2

Verdiepen en Eren

Zoals ieder jaar is het festival opgedeeld in verschillende onderdelen. Zo zijn de hoofdpilaren: Zien, Doen, Verdiepen en Eren. Ben je vooral benieuwd naar mogelijke prijswinnaars, dan moet je bijvoorbeeld bij het laatste onderdeel ‘Eren’ zijn. Dat geeft een overzicht van de kanshebbers op een Gouden Kalf (zoals Bankier van het verzet, Cobain en In Blue), als ook een overzicht van competities en prijzen (van debutanten en studenten tot de MovieZone NFF Award en het 48H Film Project). Leuk om daarbij nog te noemen zijn de onthulling van de Gouden Tegels (Beste Acteur en Actrice van vorig jaar) en het feit dat – wie kent haar niet? – Ilse Warringa uit De Luizenmoeder genomineerd is voor een Gouden Kalf. Meer over dit onderdeel kun je hier vinden.

Ben je meer geïnteresseerd in het vaktechnische van de filmwereld, dan kun je je hart ophalen in ‘Verdiepen’ waar masterclasses te volgen zijn met regisseur Martin Koolhoven (Oorlogswinter), Director of Photography Jörg Widmer (Amour, The Tree of Life) over camera en/of producent Jan Harlan (Barry Lyndon) over (film)muziek. Of neem deel aan het Forum van de Regisseurs, waarbij filmcritici Dana Linssen en Jan Pieter Ekker in de wereld van de auteurs- en kunstfilm duiken. Zij gaan op zoek naar makers die innovatieve vormen kiezen om hun verhaal te vertellen, met dit jaar als rode draad ‘het ontsnappen van de zwaartekracht’.

Zien en Doen

Mis je het interactieve gedeelte? Dan moet je zijn bij ‘Doen’, waar het inmiddels bekende ‘NFF Interactive’ onder valt, als ook de ‘blikverruimers’. Onder de noemer ‘Our Brave New World’ worden binnen het interactieve programma dit jaar hoopvolle, utopische en duistere facetten van nieuwe beeld- en mediatechnologieën onder de loep genomen. Waar ik persoonlijk erg naar uitkijk is het jaarlijkse ‘Bring Your Own Beamer’, waarbij meer dan 80 kunstenaars en makers hun werk projecteren op de muren, doeken, ramen en plafonds van de Nicolaïkerk. Ook ben ik benieuwd naar ‘LiGHT-UP’, waarbij de gevel van Winkel van Sinkel een canvas wordt voor lichtkunst.

Waar ik zelf nog nooit bij ben geweest is ‘Blikverruimers’: vijf ‘bijzondere’ persoonlijkheden fungeren voor één avond als gastprogrammeur. Dit jaar delen ze in het thema ‘de ontmoeting’ hun eigen kijk op de audiovisuele wereld met eigen gasten, waarbij (fragmenten van) films en dergelijke worden getoond. En wie weet, nu ik niet dagelijks interviews hoef uit te werken voor de krant, kan ik mogelijk een keertje hier iets van meepikken.

Het meest onoverzichtelijke onderdeel is waarschijnlijk ‘Zien’, vooral omdat het zo veelomvattend is. Niet alleen zijn hierin de openingsavond en twee publiekspremières terug te vinden (Vechtmeisje en Rafaël), ook kun je hier terecht voor alle arrangementen, een selectie van ‘Familiefilms’, internationale films, ‘NFF Tipt’  en bijvoorbeeld Q&A’s. Gelukkig hebben ze daar op de website van het NFF een sectie voor genaamd Uitgelicht. Dat geeft in ieder geval wat sturing. Nieuw dit jaar is volgens mij ‘In de wijk’ waarbij je bij iemand thuis van het NFF kan genieten. Lekker pyjama aan dus wellicht en bankhangen bij een vreemde, maar gastvrije man of vrouw.

De website wijst zich eigenlijk wel vanzelf wat betreft alle pilaren en programmaonderdelen, maar waar ik vaak het meest gebruik van maak is het blokkenschema: lekker overzichtelijk per dag bekijken wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast zie je ook meteen wat uitverkocht is, dus kun je ook niet snel misgrijpen. Voor mij is dit ook het makkelijkste als ik eerlijk ben, aangezien ik ook gewoon moet werken en dus pas per dag zal moeten kijken of ik nog tijd heb ergens naartoe te gaan en zo ja, wat de mogelijkheden dan nog zijn.

Blog | Veel vrijheid op Nederlands Film Festival 2018 (Immy Verdonschot) 3

ANNE+

Een bijzondere vermelding van mij gaat naar ANNE+, een (web)serie dat via crowdfunding de eerste twee afleveringen kon maken en zodoende op de radar is gekomen bij filmproductiebedrijf Millstreet Films. De (web)serie gaat over het leven van de 24-jarige lesbische Anne die op zichzelf gaat wonen en terugblikt op alle relaties die ze heeft gehad tijdens haar studententijd in Amsterdam. Aangezien ik al jaren verschillende webseries volg, lijkt het me geweldig om het resultaat van deze serie op een groot scherm te kunnen beleven. Niet alleen beleeft ANNE+ haar première op het filmfestival op 30 september, ook zal de serie landelijk worden uitgezonden door BNNVARA en 3LAB (televisie en online) in het najaar.

Ik zou uiteraard nog veel meer kunnen schrijven over deze editie van het filmfestival, maar dan wordt deze blog simpelweg te uitgebreid. Wel wil ik nog zeggen dat ik – net als ieder jaar – ook weer uitkijk naar de NFF Talkshows. In het bijzonder die van zondag, aangezien ik hoop dat de mensen van ANNE+ aanschuiven (voor het geval ik nog niet genoeg aan namedropping heb gedaan). Zelf benieuwd naar het programma of wil je het complete blokkenschema zien? Kijk dan vooral op de website en voor iedereen die deze editie weer gaat, vrijwilliger is of werkt: ontzettend veel plezier!

Xoxo,

Immy