Blog | Veronica Mars (Immy Verdonschot)

Ik heb het er al een keer eerder over gehad: Veronica Mars. De serie waar na zeven jaar eindelijk een afsluiting kwam in de vorm van een film. Een van mijn meest naar uitgekeken films van dit jaar. En afgelopen maand was het eindelijk zo ver. Op 14 maart 2014 was de film wereldwijd te zien, in bioscopen, als stream en als download. Lees mijn recensie hier.

Becoming a marshmallow

Tijdens mijn studie kwam ik achter het bestaan van een serie genaamd Veronica Mars. Een serie over een tienerdetective die op haar middelbare school de meest uiteenlopende zaken op moet zien te lossen. Het was met name vanwege de geweldige gastrollen (Alyson Hannigan, Charisma Carpenter en zelfs Joss Whedon!) dat de serie mijn interesse trok. Maar voor een serie die ’s nachts pas om half twaalf werd uitgezonden, terwijl ik om zes uur op moest voor mijn colleges in Utrecht, zat ik niet iedere avond voor de buis. Tijdens een zomervakantie heb ik de drie seizoenen daarom gedownload en binnen een maand had ik alles gezien en de dvd-box besteld. Het duurde dus misschien wat langer, maar ik had maar een paar afleveringen nodig, of ik was een Marshmallow.

Campagne

Met een open einde aan het eind van seizoen drie zoals die van Veronica Mars, kon ik niet anders dan me hierin verdiepen. Al snel leidde dit tot een onderzoek naar fancultuur en wat fans er allemaal voor doen om een serie levend te houden: Van Mars-repen in grote hoeveelheden naar het hoofdkantoor sturen, tot het aanschaffen van de dvd-boxen en deze doneren aan bibliotheken en dergelijke… Je kon het zo gek niet bedenken of de Marshmallows gingen ervoor. Er werden hele campagnes en flyeracties opgezet om maar te zorgen dat seizoen drie niet het laatste zou zijn. Ze huurden zelfs een vliegtuigje met banner in om langs het hoofdkantoor van de UPN/WB te vliegen! Maar het mocht niet baten… De serie werd gecancelled en niet alleen de fans maar zeker ook de makers bleven hopen op mogelijkheid om het alsnog af te sluiten.

Backers

Zonder het naar buiten te brengen bleven bedenker Rob Thomas en actrice Kristen Bell achter gesloten deuren proberen de fans hun afsluiting te geven. En zo kwam vorig jaar ineens het filmpje van Kristen Bell op mijn Twitter voorbij. Met de middelen van tegenwoordig durfde Warner Bros. het eindelijk aan, mits Thomas kon aantonen dat er genoeg animo voor was. Met het geweldige middel van Kickstarter konden fans het project ‘backen’ – steunen met een eigen bijdrage waar ze iets voor terug krijgen, van stickers en/of een handtekening tot een gastrol in de film. Hun doel? Twee miljoen ophalen. Dan hadden ze genoeg voor een lowbudget film. Binnen één uur bereikten ze al de grens van 1 miljoen en binnen een dag zaten ze al op 2 miljoen. Het project, en daarmee de mogelijkheid om te steunen, zou een maand duren. Met menig fans wereldwijd was het echter spannend voor internationale fans. Gedurende de maand kwam update na update voor de mogelijkheden om te steunen. Ook als je niet in de Verenigde Staten woonde. Pas een week voor de sluitingsdatum kwam deze kans vrij voor Nederlanders. Aangezien ik het op de voet volgde, was ik er dus snel bij en kon ook ik mijn bijdrage leveren aan de totstandkoming van het grootste Kickstartproject tot nu toe. Uiteindelijk braken ze met The Veronica Mars Movie Project (TVMMP) het record en haalden ze meer dan 5 miljoen dollar op! Safe to say: De film ging er komen.

Updates

Als ‘Backer’ kregen wij altijd de nieuwste updates als eerst. Dit verschilde van de bekendmaking van bekende gezichten die zouden terugkeren, tot sneakpeaks van het script en locaties waar ze zouden filmen. Je werd (en wordt) als het ware bij het hele proces van het maken van een film betrokken. Van vergaderingen, aanpassingen die nodig zijn en muziekkeuzes tot de bekendmaking van de première datum als ook de laatste vorderingen met het uitbrengen in het buitenland. We werden beloond met foto’s en de meest geweldige filmpjes. Maar dat was niet alles. Als backer voor een bepaald bedrag kregen we ook ‘beloningen’. In mijn geval waren dat stickers, een T-shirt, een digitale versie van het script, een download/stream van de film en een dvd. Op deze manier ben ik een jaar later nog steeds aan het genieten. Tevens versterkte dit het afgelopen jaar de anticipatie natuurlijk alleen maar.

(bekijk hun channel voor nog meer van deze geweldige filmpjes en updates)

De laatste week

Al snel werd duidelijk dat er alles aan werd gedaan om de fans bij de première van de film te betrekken. Van speciale vertoningen, waar Marshmallows zelfs kaartjes konden winnen voor de première in Amerika, tot het beschikbaar maken van de download/stream op het moment dat de film in première ging. Deze laatste week was ik aan het stuiteren. Niet alleen zouden wij de stream op de dag van de première krijgen, maar ze hielden ook nog eens rekening met de tijdzone. Terwijl mijn vrijdag (14 maart) volgepakt zat, kreeg ik om precies een minuut over twaalf eerst mijn script en vijf minuten later de link naar de film binnen. Ik kon niet wachten! Aangezien ik enkele Marshmallows kende wilde ik dit delen en organiseerde ik een viewing party om de film zo snel mogelijk samen te kijken. Met een beamer en snack foods als Mars-repen en marshmallows, keerden we op zaterdag, NA 7 JAAR, eindelijk met Veronica Mars terug naar Neptune (de fictieve stad waar zij opgroeide). Ik ben inmiddels ook begonnen met het lezen van het script en daar staan nog meer leuke dingen in die de film helaas niet hebben gehaald. Het is een genot om te lezen!

Veronica Mars in Nederland

Hoewel steeds vaker updates kwamen dat er in landen speciale backers-vertoningen werden gehouden, werd al snel duidelijk dat dit in Nederland niet het geval zou zijn. Tot blijdschap van menig fan werd wel een eenmalige voorstelling georganiseerd. Op 20 maart 2014, minder dan een week na de release, vond een vertoning plaats in Pathé Tuschinski waar je alleen kaartjes voor kon krijgen door middel van winacties. Tot mijn grote blijdschap kon ik hierbij aanwezig zijn met een aardige groep vrienden. Gekleed in mijn officiële backer T-shirt zat ik in de zaal en deelden we een unieke ervaring. Want laten we eerlijk zijn: Niets is zo heerlijk als een film kijken met een zaal vol fans. Als kers op de taart mocht ik ook nog een leuk (en uniek) aandenken meenemen, na afloop van de vertoning. Als trotse Marshmallow ben ik in het bezit van een van de weinige filmposters 😀

image

Voor de lezers die nog onbekend zijn met Veronica Mars. Dit filmpje geeft een hele goede indruk (ook al is het filmpje zelf van mindere kwaliteit).

“Well, you know what they say. Veronica Mars, she’s a marshmallow.” – Veronica Mars, 1×01 [Pilot]

Xoxo,

Immy.