Boze reacties: geen gekleurde genomineerden bij de Oscars

Toen afgelopen donderdag de lijst van Oscar nominaties uit 2016 bekend werd viel er zoals gewoonlijk kritiek. Er zullen elk jaar filmmakers zijn die de juryleden onterecht over het hoofd zien: de zogeheten Oscarsnubs. Eén kritiekpunt dat dit jaar vooral onder de aandacht werd gebracht is de afwezigheid van gekleurde genomineerden in de acteer-categorieën. De 20 genomineerde acteurs zijn namelijk exclusief blank, en dat terwijl er wel degelijk potentiële kanshebbers waren als Will Smith (Concussion) Idris Elba (Beasts of No Nation) en Benicio Del Toro (Sicario). Sylvester Stallone kreeg een nominatie voor beste mannelijke hoofdrol in de Rocky spin-off Creed, maar met hoofdrolspeler Michael B. Jordan en schrijver/regisseur Ryan Coogler werd geen rekening gehouden. Meest opvallend was het feit dat Straight Outta Compton, een van de populairste films van afgelopen jaar, slechts één nominatie kreeg: beste script. Terwijl die film een zwarte cast bevat en de soundtrack is opgemaakt uit nummers van NWA zijn het nou juist vier blanke schrijvers die achter het script zaten.

In de laatste 87 jaar hebben slechts 14 zwarte acteurs een Oscar overhandigd gekregen. Het is nu de tweede keer op een rij dat alleen blanke acteurs worden genomineerd. Lupita Nyong’o won er als laatste een in 2013 voor 12 years a slave.

Afgelopen november kreeg Spike Lee nog een ere-Oscar. Hij meende toen dat het voor een zwarte Amerikaan makkelijker is om president te worden dan hoofd van een filmstudio. Bij de bekendmaking van de nominaties heeft hij zoals veel filmmakers en activisten zijn ongenoegen geuit. Hij kondigde aan niet naar de Oscarceremonie te gaan.

“Mean No Disrespect To My Friends, Host Chris Rock and Producer Reggie Hudlin, President Isaacs And The Academy. But, How Is It Possible For The 2nd Consecutive Year All 20 Contenders Under The Actor Category Are White? And Let’s Not Even Get Into The Other Branches. 40 White Actors In 2 Years And No Flava At All. We Can’t Act?! WTF!!”

Ook actrice Jada Pinkett-Smith liet weten de ceremonie niet bij te zullen wonen.

“Is it time that people of color recognize how much power, influence, that we have amassed, that we no longer need to ask to be invited anywhere?”

Wat we in ieder geval kunnen verwachten is dat deze controverse ook besproken zal worden tijdens de Oscarceremonie op 28 februari. Komiek Chris Rock krijgt dit jaar namelijk de gelegenheid om de avond te presenteren, en de discriminatie van donkere Amerikanen is een van zijn favoriete thema’s. Op Twitter sprak hij al van ‘The white BET awards’.  Daarmee verwijst hij naar de Black Entertainment Awards, waar de genomineerden exclusief zwart zijn.