Brot (The Valhalla Murders) eerste IJslandse crimeserie van Netflix

Brot (The Valhalla Murders) is een IJslandse detectiveserie van de zender RUV. De serie ging in première in december 2019. Vanaf 13 maart 2020 zal de serie ook te zien zijn op Netflix.

De serie Brot bestaat uit acht afleveringen en is een productie van Pordour Palsson. Margret Ornolfsdottir (Trapped 2 en Prisoners) heeft meegeschreven aan het script. In de serie volgen we Arnar (Björn Thors) die na een pijnlijk verleden naar Oslo, Denemarken is verhuisd. Maar een reeks moorden zorgt er voor dat hij terug gaat naar IJsland om te assisteren in het onderzoek naar de eerste seriemoordenaar van het land. Hij moet samenwerken met Kata (Nína Dögg Filippusdóttir) die de leiding heeft over het onderzoek en wat lastig is om mee te werken. De slachtoffers lijken geen verband met elkaar te hebben, maar een spoor leidt ze naar een verlaten jongenshuis Valhalla waar 35 jaar geleden een verschrikkelijke gebeurtenis plaatsvond.

De serie is geregisseerd door Thordur Palsson. Rollen zijn er weggelegd voor Aldís Amah Hamilton, Bergur Ebbi Benediktsson, Edda Björgvinsdóttir, Nína Dögg Filippusdóttir, Björn Thors, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Valur Freyr Einarsson, Damon Younger.

Dit is de eerste IJslandse samenwerking voor Netflix die hiervoor samenwerkt met Truenorth en Mystery Productions. Een goede keuze van Netflix die met deze investering ook de Scandinavische markt steeds meer gaat bedienen. Te denken valt aan het Deense The Rain en het Zweedse Quicksand dat vanaf 5 april 2019 te zien was op Netflix.

Vanaf 13 maart 2020 op Netflix.