Certified Cinema | The Truman Show

The Truman Show is wel een heel bijzondere film. Het is een zogenoemd ‘hoog-concept’ film: de aantrekkingskracht van de film is het plot, het concept. Hoog-concept films kunnen uitzonderlijk zijn, als de cast en crew samenkomen en allen hun beste werk leveren. In deze nieuwe rubriek, Certified Cinema, kies ik eens in de zoveel tijd een film uit die in mijn optiek echt cinema is. The Truman Show is als eerste aan de beurt.

Titel: The Truman Show
Releasejaar: 1998
Regisseur: Peter Weir
Scenarist: Andrew Niccol
Acteurs: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney, Natascha McElhone, Noah Emmerich
Genre: Comedy, Drama
Speelduur: 103 minuten
Waar te kijken: Netflix

Certified Cinema | The Truman Show

Truman Burbank is geboren voor een camera. Hij zette zijn eerste stappen voor een camera. Hij verloor zijn eerste tand voor een camera. Hij ging naar school voor een camera, kreeg zijn eerste vriendin voor een camera, trouwde voor een camera, hij heeft in zijn leven geen moment voor zichzelf gehad. Hij leeft op een gigantische levensechte studio, een eiland middenin Hollywood met een gigantische muur eromheen. Truman Burbank heeft geen idee, tot een compilatie van smalle hints hem aan het denken zet. Wanneer hij zich realiseert dat heel zijn wereld nep is, doet hij alles om zich eruit te vechten.

Deze film draait zeker om het concept. Het is een uniek en origineel idee. Maar een concept is pas een begin: kleine details, subliem acteerwerk, een complex maar goed ontwikkeld script, sympathieke karakters en emotie maken een hoog-concept film echt succesvol. Voor The Truman Show moet dus wat lof gegeven worden.

Certified Cinema The Truman Show (Rick van Wijk) 1 (1)

Jim Carrey speelt Truman Burbank met een hoop vriendelijkheid, inspirerend optimisme en met vuur in zijn hart. Vanaf het begin wordt Truman geschetst als grappig: een grappig karakter is een karakter waar het publiek van houdt. Truman is aardig, vriendelijk, hij zegt iedereen ‘hallo’ en houdt de deur van zijn collega’s open. Het is niet gek dat Truman zo is opgegroeid, van kinds af aan is hij het middelpunt van alle aandacht geweest, hij is niet veel tekortgekomen en heeft dus geen reden om afstandelijk of koud te zijn.

Vervolgens leren we over zijn passie om te ontdekken en reizen, iets wat hem wel is ontnomen. Dit geeft ons meer reden om hem te zien slagen. Maar het is met elke scène dat we meer over zijn gevangenschap leren dat we hem meer toejuichen. Hij zit vast in een minuscule wereld. Het is een fout iets dat hem is overkomen. Als er één reden is voor het publiek om een karakter toe te juichen, is dat wanneer een vriendelijk karakter iets vreselijks aangedaan wordt. Kortom: de urgentie voor Truman Burbank om te ontsnappen is aanwezig, en die voelt het publiek ook, de eerste emotionele connectie die de film met ons maakt.

Dit is niet alleen aan het script te danken, maar ook aan Jim Carrey. Hij geeft een uniek optreden waarin hij komedie, drama en wanhoop perfect balanceert. Wat ik opmerkte na het kijken van deze film is dat de enige acteur die Truman Burbank ook had kunnen spelen, Ryan Reynolds is. Dat baseer ik op zijn recente optreden als Guy in Free Guy. Daarmee valt ook te zeggen dat de enige andere acteur die Guy ook had kunnen spelen, Jim Carrey is. Er is dan ook wel een connectie te leggen tussen Free Guy en The Truman Show. Hoewel The Truman Show iets beter is, hebben ze een hoop van elkaar weg.

Certified Cinema The Truman Show (Rick van Wijk) 2 (1)

Deze film bevat een van de beste scripts ooit geschreven. Er mankeert niets aan, er is geen scène die verbetering had kunnen hebben, elke scène bouwt op tot het perfecte einde. Er zijn zo veel briljante keuzes gemaakt tijdens het schrijven van het script die allemaal leiden tot een compleet samenhangend verhaal. Het karakter van Natascha McElhone, Lauren/Sylvia biedt ons een rebels moment van Truman. Een gestolen kus, een moment met een persoon dat niet enkel zijn vriend was vanwege een salaris. Je kunt zeggen dat dat het enige echte moment in Trumans leven was.

Door vaak te knippen tussen scènes van Truman en scènes van Ed Harris’ Christoph, de maker van de show, brengen ze de creatie en de reden achter de eerste legale kinderabductie door een bedrijf in een eerlijk beeld. Het is uiteraard een bijzonder mijlpaal om te halen, een die in het echte leven ook fans zou hebben. Tegenwoordig is de kans groot dat er een hoger aantal demonstranten zouden zijn dan er in de film zijn, maar audiovisuele entertainment in een van de grootste markten op de wereld, een waar een hoop geld te verdienen is.

Toch is geld niet de enige motivatie van Christoph. Hij ziet Truman als zijn kind, zijn creatie, en er is toch iets schoons in zijn karakter. Een waar ook iets over te zeggen is, is Laura Linney’s Meryl Burbank, de vrouw van Truman in de show. Meryl Burbank is een prachtige vrouw, en toch is zij het karakter dat het meest als de antagonist werkt. Ze is in constant direct contact met Truman en probeert hem telkens op zijn plek te houden. Er zit deceptie achter haar schoonheid, en ik vind het mooi hoe ze representatief is van de perfecte wereld waar Truman in leeft. Beeldschoon, maar het verbergt iets, je wilt er geen genoegen mee nemen. Laura Linney speelt het karakter ook uitstekend.

Certified Cinema The Truman Show (Rick van Wijk) 3 (1)

Een ander briljant aspect aan The Truman Show is het gebruik van het publiek in de film zelf. De film laat Truman veel meer opgesloten voelen doordat we hem op televisie zien in de film zelf. En ze pakken ook de meest representatieve en hilarische groep om de Truman Show te volgen. Serveersters met hun klanten in de bar, garagemedewerkers, een man in bad en Lauren/ Sylvia die allemaal met tranen in hun ogen Truman toejuichen. Hun emotionele investering zorgt ervoor dat die van ons groter wordt. Want emotie in film komt niet in de gebeurtenis zelf, maar van de reactie van anderen op die emotie. Zonder de scènes van dit publiek had de film niet zo goed gewerkt.

Iets wat ik in deze rubriek wil gaan doen bij elke film is mijn favoriete scène geven. In The Truman Show is mijn favoriete scène die waar Truman naar zijn werk gaat, deze keer al met de realisaties dit niet alles klopt in zijn wereld. Hij hoort een stem op de radio die precies omroept wat hij allemaal doet. Hij loopt rondjes in de draaideur bij zijn werk om uiteindelijk toch niet naar binnen te gaan. Hij kijkt op straat rond en voelt zich bekeken. Hij stopt verkeer op straat zonder rare reacties. Hij gaat een ander gebouw in dan hij normaal doet en ziet per ongeluk achter de schermen. Vervolgens gaat hij bij Marlon, zijn vriend, op werk naar binnen om hem om advies te vragen. Kortom: dingen kloppen niet, en Truman begint erachter te komen.

Deze scène is zeer effectief, omdat het ongeveer het hele concept van de film over weet te brengen. Je bent blij dat dit het begin is van de opstand van Truman tegenover de show, en de muziek hieronder bouwt de scène supergoed op. Het liedje ‘Anthem-Part 2’ van Philip Glass en Burkhard Dallwitz uit de Original Motion Picture Score van The Truman Show staat dan ook in mijn Spotify playlist. De scène is goed in elkaar gezet, bouwt spanning op en voelt bovendien representatief voor het idee van de film.

Certified Cinema The Truman Show (Rick van Wijk) 4 (1)

Op één bepaalde manier voelt de film zelfs als een horrorfilm (zonder jumpscares natuurlijk); iedereen is wanhopig om Truman in de stad te houden. Alle kleine en subtiele details zoals de snelheid waarmee gehandeld wordt bij fouten, gezien in de scène waar Trumans vader de set af gesleurd wordt, wanneer Truman naar Fiji wil rijden of wanneer Marlon met 80 kilometer per uur door de woonwijk racet om de ruzie tussen Truman en Meryl te stoppen. Al deze momenten zijn soms zelfs angstaanjagend omdat ze Truman machteloos laten voelen.

Als laatste moeten er complimenten uitgaan naar het einde van de film. Het is simpel. Het is niet langer dan het hoeft zijn. Het is effectief en laat je aan de ene kant door het dak gaan van het juichen en aan de andere kant huilen omdat je meer wilde. Een goede film laat de credits zo snel mogelijk na het oplossen van de plot rollen. In The Truman Show is dit maximaal een minuut erna. Het einde van de film is net zo sterk als de opening en het midden.

Certified Cinema The Truman Show (Rick van Wijk) 5 (1)

The Truman Show is een film die je niet snel kunt dupliceren. Het is dan ook de hoop dat geen studio het in het hoofd haalt om een remake ervan te maken. De film had een geweldig concept dat gepaard is gegaan met perfect executie. Deze klassieker kan door iedereen gekeken worden en leuk gevonden worden, want de manier waarop deze film zijn concept voorstelt zorgt ervoor dat iedereen constant op het randje van de stoel zal zitten.

Zet The Truman Show dus onmiddellijk op je kijklijst, en haal hem er dan zo snel mogelijk van af. “And in case I don’t see ya… Good Afternoon, Good Evening and Good Night!”

★★★★★

Rick van Wijk



VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter