Chewbacca-acteur Peter Mayhew overleden

De Engelse acteur Peter Mayhew is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie op Twitter bekendgemaakt. De acteur overleed dinsdag 30 april in zijn huis in het noorden van de Amerikaanse staat Texas, omringd door familieleden. Volgens een woordvoerder van de familie stierf Mayhew aan de gevolgen van een hartaanval.

Mayhew was vooral bekend van zijn rol als Chewbacca in de Star Wars-films. De acteur viel op door zijn lengte; hij was ruim 2,18 meter lang. Zijn lange gestalte bracht hem naast filmrollen ook gezondheidsproblemen. Zo werd hij vorig jaar nog geopereerd aan zijn wervelkolom en moest hij de laatste jaren vaak in een rolstoel vervoerd worden en met behulp van een wandelstok lopen.

Mayhew begon met het spelen van Chewbacca in Star Wars-film in 1977. Hij hernam de rol voor de twee resterende films in de originele trilogie. Meer dan twee decennia later maakte Mayhew een cameo-optreden in Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Die film liet zien dat Chewbacca naast zijn mede-Wookiees vocht tijdens de Clone Wars op hun thuisplaneet Kashyyyk.

Zijn terugkeer als Chewbacca in Star Wars: The Force Awakens in 2015, blijkt nu zijn laatste filmrol te zijn geweest. Voor de eerste keer deelde hij de rol met Joonas Suotamo. Daarna stopte Mayhew met het spelen van Chewbacca vanwege gezondheidsproblemen en liet hij Suotamo doorgaan als zijn vervanging in toekomstige films. Mayhew bleef echter onderdeel van de franchise als een ‘Chewbacca-consultant’.

R.I.P. Peter Mayhew 1944 – 2019