Cineweek | Cursus filmanalyse van Rudi de Boer

Als filmliefhebber kijk ik niet alleen graag naar films, maar ben ook geïnteresseerd in alles wat eromheen hangt. Vandaar dat ik toen ik hoorde over een cursus filmanalyse in bioscoop Cinecitta, direct enthousiast was. Gezien mijn collega Sandro Algra deze interesse deelt, zijn we samen naar Tilburg afgereisd om het evenement bij te wonen.

De filmanalyse werd gegeven door Rudi de Boer, een filmwetenschapper (en liefhebber!) die regelmatig bij filmevenementen aanwezig is. Er was sprake van meerdere edities en wij waren bij degene die ging over Alfred Hitchcock en Stanley Kubrick, wat natuurlijk niet de minste namen zijn.

Het evenement vond plaats in een overzichtelijk zaaltje, waardoor het makkelijk was om om interactie met het publiek te hebben. De filmanalyse begon met Hitchcock, waarvan we ter introductie een stukje uit een van zijn stille films te zien kregen. Vervolgens kregen we naast toelichting over de betreffende scene ook enkele interessante feitjes over Hitchcock als persoon. Dit maakte het makkelijk om te begrijpen waarom hij een fascinatie had voor bepaalde thema’s en onderwerpen.

Cursus filmanalyse

Vervolgens kregen we nog meer interessante fragmenten te zien, waarbij nadien steeds vertelt werd welke filmtechnieken er werden toegepast en – ook niet onbelangrijk – wat voor effect dit op de kijker moest overbrengen. De manier waarop dit uitgelegd werd was altijd makkelijk te begrijpen en wat mij betreft ook toegankelijk voor beginners. Toch had ik wel degelijk het gevoel wat nieuws te leren. Het was dus niet zo dat bij wijze van spreken alleen Psycho werd laten zien met de toelichting ”kijk mensen, dit is een spannende film!”.

Vervolgens was het tijd voor Kubrick, die volgens Rudi nogal een eigenaardig persoon was. Ik had al vaker over deze regisseur gelezen, maar toch kreeg ik hier weer grotendeels nieuwe informatie. Het leuke was dat hier wederom ruimte was voor de wat minder bekende films, al mocht natuurlijk ook The Shining niet ontbreken.

Een grappig detail was dat Rudi aangaf niet zo’n fan te zijn van ”making of” video’s, gezien het voor hem het betoverende aspect van film soms een beetje deed doen verdwijnen. Dit vond ik ergens wel herkenbaar. Ondanks dat ik ”behind the scenes” materiaal soms wel interessant vind zijn er ook films waarbij een kijkje achter de schermen er voor mij waarschijnlijk voor zal zorgen dat de film zijn kracht een beetje verliest.

De cursus filmanalyse was wat mij betreft een zeer leerzame avond die naar meer smaakte. Niet alleen meer van dit soort evenementen, maar ook het zelf wat vaker en dieper in films duiken. Al ben ik met name benieuwd hoe de overige cursussen bij Cinecitta ingevuld gaan worden. Ondanks dat ik in eerste instantie niet zoveel interesse had in die over Quentin Tarantino (omdat ik als liefhebber al regelmatig video’s daarover gezien heb), ben ik toch benieuwd geworden hoe Rudi tegen deze filmmaker aankijkt.

De komende 3 edities van de cursus filmanalyse zijn helaas allemaal al uitverkocht, maar Rudi zal ongetwijfeld meer van dit soort workshops gaan geven. Meer informatie is te vinden op zijn website.

Mocht jij op de hoogte willen blijven van dit soort verslagen, blijf dan mijn Cineweek blogs volgen. Hierin bespreek ik op (bijna) wekelijkse basis mijn bevindingen en belevingen op het gebied van films en alles wat daar omheen hangt. Zo had ik het onlangs bijvoorbeeld over de kwestie of het moreel verantwoord was om de overleden James Dean door middel van CGI weer een filmrol te geven.

Martijn Pijnenburg