Cineweek | 25+ film dingen om te doen in quarantaine

Mensen die onze site regelmatig bezoeken hebben wellicht meegekregen dat er eens in de zoveel tijd een zogeheten ‘Cineweek’ artikel wordt geplaatst. Het gaat hier om een blog waarin ik wekelijks vertel wat me bezighoudt op het gebied van films (en alles wat eromheen hangt). Ik ben hier in maart 2019 mee gestart en wilde het minstens een jaar volhouden. Dat is gelukt, al moet ik toegeven wel enkele weken gemist te hebben.

Waar het schrijven van dit soort blogs me zeker beviel, kwam ik erachter dat wekelijks een dergelijk stukje afleveren toch een beetje teveel van het goede is. Met name omdat creativiteit niet altijd te forceren valt en ik juist inspiratie lijk te krijgen als ik niet verplicht hoef te schrijven. Ja ik weet het, mijn brein is niet altijd even logisch…

Vandaar dat ik het voortaan anders ga aanpakken. De Cineweek blijft, maar krijgt een andere vorm. Zo stelde mijn collega Sandro Algra een tijdje terug voor om elkaar voortaan af te wisselen. Of dat doorgaat is nog even afwachten, maar de Cineweek komt hoe dan ook nog terug…maar dan beter (Terminator 2 is er niets bij!).

Als soort van afsluiter leek het me leuk om een lijstje te maken van filmgerelateerde dingen die je kunt doen als je momenteel thuis in quarantaine moet zitten. Of wanneer je klaar bent met je werk, natuurlijk. Naast verwijzingen naar content op Entertainmenthoek heb ik ook enkele links naar andere partijen erin verwerkt. Als jouw blog/podcast er niet bijstaat dan komt dat simpelweg omdat ik je niet mag…

Grapje. Mensen die me kennen weten dat ik weleens een shout-out geef naar andere mensen die leuke dingen maken, maar onze eigen content moet natuurlijk ook bekeken worden. Dus die krijgt nu even voorrang. Hoe dan ook, als je aan dit lijstje toegevoegd wilt worden dan kun je het me altijd vragen.

Streaming

1. Netflix (bekijk hier een recent overzicht van Streamwijzer)

2. Videoland, waar naast RTL-programma’s ook goede films op staan.

3. ThrillFlix, dat zich meer richt op oudere en onafhankelijke films

Thuisbioscoop

Kijk jij liever naar nieuwe films? Dat kan ook!

4. Pathé Thuis biedt sinds kort enkele recente bioscoopfilms aan, zoals bijvoorbeeld The Invisible Man en Guns Akimbo.

5. Dan heb je nog Picl, waarmee je niet alleen recente arthousefilms kunt zien, maar ook nog je lokale filmhuis kunt steunen. Aanrader!

Gratis films

Heb jij al je geld al uitgegeven aan toiletpapier? Wees gerust, ook voor jou zijn er nog mogelijkheden.

6. De korte films van Ari Aster. Serieus, als je deze nog niet gezien hebt dan mis je echt wat.

7. ThrillFlix. We noemde het al eerder, maar er zijn sinds kort ook enkele gratis films te bekijken, waaronder de horrorklassieker Suspiria.

8. Cinecrowd. Dit Nederlandse crowdfundingsplatform brengt regelmatig oude projecten onder de aandacht via haar Instagram-account.

Cineweek (en andere blogs)

Mocht jij liever lezen in plaats van kijken, dan heb ik een aantal oude Cineweek blogs die je wellicht zullen bevallen. Of enkele van (onze) andere artikelen:

9. Een blog waarin ik uitleg dat remakes niet het probleem zijn

10. Mijn favoriete ”spelletje” om te spelen tijdens een horrorfilm

11. Een uitgebreide blog omtrent Cyberpunk

12. Interview met Martin Koolhoven over De Kijk van Koolhoven

13.Een overzicht met de 10 meest gehate personages door Immy en Sandro

14. Een uitgebreide analyse over Terminator (door Sebkijk)

Korte films (die de moeite waard zijn)

15. Capo di Famiglia (verrassend goede Nederlandse maffiafilm)

16. Unaware of the Nightmare (krachtige korte horror)

17. Van Zùmmere en nie Baang (Brabants historisch drama)

18. Bride Zombie (korte cultklassieker)

Youtube video’s

Wij van Entertainmenthoek hebben al jaren een eigen Youtube-kanaal. Naast sfeerverslagen en premières zijn er ook een aantal video’s te vinden die wat ons betreft tijdloos zijn. Bijvoorbeeld deze:

19. Amerikaanse Colton Hunt kijkt de trailer van New Kids Turbo (Nederlandse film)

20. 10 Spaghetti Westerns die de moeite waard zijn: Deel 1

Naast onze eigen video’s heb ik nog twee andere aanraders:

21. Cinemaatjes. Dit zijn twee gasten die op een (meestal) erg enthousiaste manier films reviewen

22. PGHR. Mijn favoriete Nederlandse filmvlogger was ooit Horrible Reviews, maar zijn content is helaas van Youtube verwijderd. Reden genoeg om zijn nieuwe kanaal te steunen! Update: zijn oude kanaal is weer terug.

Film podcasts

Naast video’s op Youtube kan het ook leuk zijn om een film-gerelateerde podcast te beluisteren. Het voordeel hiervan is dat je ze vaak prima kunt combineren met huishoudelijke taken, zoals bijvoorbeeld strijken of koken. Wij als Entertainmenthoek maken (nog) geen eigen podcast, maar hebben wel een aantal aanraders voor jullie:

23. Movieinsiders

24. De Film Podcast

25. Filmerds (ze bestaan sinds vandaag 4 jaar!)

26. Moovies

Instagram

Er zijn een hoop leuke Instagram-accounts te vinden die wat met films doen (daarover misschien later meer), maar voor nu heb ik slechts twee aanraders:

27. Entertainmenthoek

28. CineMartijn (mijn persoonlijke account)

Filmquizzen

29. Online filmquizzen via Kahoot!

(Film) Snacks

30. Maak zelf popcorn

31. Maak je eigen nachos

Heb jij nog aanvullingen voor het bovenstaande lijstje? Dan mag je het altijd laten weten. Stuur een mail naar martijn[@]entertainmenthoek.nl of reageer via Facebook.