Cineweek | Bekijk de korte films van Ari Aster

Gezien veel van jullie vanwege het coronavirus binnen zullen blijven leek het me wel leuk om deze Cineweek enkele kijktips te delen. Onlangs kwam ik er achter dat Ari Aster, die jullie wellicht kennen van zijn spraakmakende horrorfilms Hereditary en Midsommar, een aantal korte films heeft gemaakt waarvan de meeste gratis online te bekijken zijn.

Ik heb de meeste van de onderstaande Ari Aster films gezien en kan jullie vertellen dat ze vrijwel allemaal briljant zijn. Een aantal ervan zijn zo mooi geregisseerd dat ik het bijna onethisch zou vinden om jullie er niet naar te verwijzen…

Munchausen (Ari Aster topper!)

Ik zal beginnen met de beste film. Mocht je die zo deprimerend vinden dat je de rest niet meer wilt zien dan heb je in ieder geval dit pareltje meegekregen 😉

Munchausen is een stille film welke volgens de beschrijving geïnspireerd is door Pixar (!). Waar deze film inderdaad heel vrolijk en kleurrijk oogt krijgt het verhaal vervolgens een nare wending. Het mooie aan deze short vond ik dat Aster zonder tekst te gebruiken alsnog een pakkend verhaal weet neer te zetten.

The Turtle’s Head

Een tikje luchtiger is The Turtle’s Head, dat gezien kan worden als een komedie. Ondanks dat ik er inderdaad mee heb kunnen lachen bevat ook deze film een hoop narigheid. Met name de mannelijke kijker zal er moeite mee hebben…

Beau

Ben jij na Hereditary en Midsommar op zoek naar meer horror-gerelateerde films van Ari Aster? Dan is Beau wellicht wat voor jou. Het gaat hier om een short waarin een zeer paranoïde man centraal staat. Hij heeft namelijk continue het gevoel dat iemand zijn woning kan binnenstormen. Hoe het uiteindelijk afloopt kun je beter zelf checken.

C’est La Vie

Naast de Detective uit The Turtle’s Head (kijk die sowieso!) is er nog een ander personage vanuit dit lijstje Ari Aster shorts dat wat mij betreft een eigen film mag krijgen. Het gaat hier om de zwerver uit C’est La Vie, wiens tirades een genot zijn om naar te luisteren.

Basically

Dan heb je nog Basically. Deze wist mij niet direct omver te blazen, maar technisch gezien is het een prima film.

The Strange Things About The Johnsons

Ik wil dit rijtje graag afsluiten met de meest heftige film, namelijk The Strange Things About The Johnsons. Deze short verscheen enkele jaren geleden online en zorgde toen voor flink wat controverse. Waarom dat precies was kun je via deze link ontdekken.

Mocht je meer over het werk van Ari Aster willen weten, lees dan ook Sandro’s recensie van Hereditary of bekijk de film direct via Netflix.