Constance Wu: “The Great Wall met Matt Damon vereeuwigt racistische mythe”

Onlangs verscheen de allereerste trailer van de fantasie actiefilm The Great Wall. Het iconische bouwwerk de Chinese muur dient hierin niet als verdediging tegen de historische vijanden van het Chinese imperium, zoals de Mongolen. Matt Damon zal het opnemen tegen mythische schepsels. Ondanks het fictieve karakter van dit verhaal uit de actrice Constance Wu zware kritiek op de keuze om westerse acteurs te gebruiken. Volgens Constance Wu houdt deze Hollywood trope een racistische mythe in stand: het idee dat actiehelden voornamelijk blanke mannen moeten zijn. Ze publiceerde een lang betoog hierover op Twitter.

“We have to stop perpetuating the racist myth that [only a] white man can save the world.”

Wu is zelf Amerikaans van Taiwanees afkomst. Ze is vooral bekend als een van de hoofdrolspelers van de komedieserie Fresh off the Boat. Hoewel haar tweet een directe reactie is op de trailer van The Great Wall is de kritiek vooral gericht op de Amerikaanse filmindustrie in het algemeen. Niet alleen vindt ze het beeld dat helden bijna exclusief blank zijn onjuist. Het betreurt haar dat niet-westerse acteurs te weinig prominente rollen spelen. Ook kan ze zich niet vinden in het argument dat blanke filmsterren worden gebruikt om meer bioscoopkaartjes te verkopen. De mensen die verwikkelt zijn in de film hebben vooralsnog niet gereageerd op haar bericht.

Ophef over de traditie om blanke acteurs in exotische verhalen te plaatsen is alles behalve nieuw. Dit jaar is de discussie over ‘Hollywood whitewashing’ verder opgelaaid nadat bij de Oscaruitreiking enkel blanke acteurs werden genomineerd. Ook andere films in de voorproductie, zoals Ghost in the Shell en Akira, kregen kritiek te verduren vanwege de cast.

De film is een coproductie van Legendary Entertainment, Le Vision Pictures en China Film Group. De film heeft rollen voor zowel Hollywoodsterren als Chinese acteurs, zoals Matt Damon, Willem Dafoe, Pedro Pascal, Andu Yau en Zhang Hanyu.

The Great Wall wordt geregisseerd door Zhang Yimou. Het scenario is geschreven door Carlo Berard, Doug Miro, Tony Gilroy. Deze eerste Engelstalige film van Yimou is meteen ook de grootste productie die ooit in zijn geheel in China is opgenomen.

De film is vanaf 16 februari 2017 te zien in de bioscoop.