Blog | De geschiedenis van Cosplay (Roberto Visser)

Cosplay. Naast dat het een vorm van zelfexpressie is geworden is het niet meer weg te denken bij science-fiction en comic conventies. De creativiteit kent geen grenzen. Vaak maken de cosplayers hun eigen kleding en accessoires. Een overall naaien voor je Mario personage, of een geweer voor je star trek karakter uit EVA-foam? Online kun je het allemaal vinden. Alles wat je nodig hebt is een passie en doorzettingsvermogen. Het geeft niet alleen voldoening voor de maker van het kostuum wanneer deze mag poseren voor een foto, maar ook de andere bezoekers kunnen naar hartenlust hun favoriete karakters tot leven zien komen. Maar waar is Cosplay ooit ontstaan en hoe is het de subcultuur geworden die we nu kennen? In deze blog biedt onze nieuwe schrijver Roberto je een kijkje in de geschiedenis van cosplay.

PROVINS, FRANCE - DECEMBER 11, 2016: People dancing in medieval costumes near the church during the traditional Christmas Medieval fair. Old town of Provins is UNESCO World Heritage Site. (Shutterstock)

Geschiedenis van Cosplay

Cosplay begon allemaal, zoals vele creaties, met de passie en inzet van een vrouw. Voordat we haar de waardering geven die ze verdiend, gaan we nog iets verder terug. We nemen een kijkje in 16e-eeuws Brittannië. Halloween begon daar toen als verkleedpartij om duistere wezens af te schrikken, met outfits waar IT (Pennywise) en The Nun nog wat van kunnen leren. Niets zo eng als een hoopje kleding met een hoog kinderstemmetje!

Deze outfits werden vaak door de ouders of kinderen zelf gemaakt, totdat de industriële revolutie ingreep. Dit zorgde er namelijk voor dat veel producten goedkoper werden en makkelijker te verkrijgen waren. Tijdens de Halloween dagen kon je jezelf dus ook steeds uitgebreider verkleden. Staatsleiders sprongen hierop in en begonnen Halloween feesten te organiseren. Dit zorgde ervoor dat er meer kostuums gefabriceerd werden. Deze commercialisering van Halloween kwam compleet van de grond in de jaren 30.

Op 22 oktober, 1936, werden er niet alleen Halloween feesten georganiseerd door de plaatselijke burgemeester. In de Verenigde Staten ontstond namelijk op deze dag de eerste, zelf beschreven, sci-fi conventie. Dit was toen nog maar een klein groepje sci-fi vrienden die lokale fans in New York bij elkaar brachten. Elk jaar steeg de populariteit met tientallen liefhebbers, totdat ze deze bijeenkomst in 1939 “World Con” hebben genoemd. Het was deze conventie waardoor Myrtle R. Douglas het idee kreeg om outfits te creëren voor haar en mede-organisator Forrest J. Ackerman. Ze haalde haar inspiratie uit de 1936 film Things to Come van H.G. Wells. Dit zijn de eerste officiële fan-outfits ooit gedragen! Myrtle startte hiermee het fenomeen dat zou uitgroeien tot de kostuum minnende fancultuur die we tegenwoordig kennen.

Blog: De geschiedenis van Cosplay (Roberto Visser) 1

Cosplayers in Comic Con Amsterdam 2019.

Bij aankomst werden ze nogal scheef aangekeken door de conservatieve schrijvers en artiesten, maar voor vele andere was dit een inspiratie. Dit blijkt wel in het opvolgende jaar. Toen werd de eerste “Masquerade” georganiseerd in Chicago. Dit was een wedstrijd waarbij het beste kostuum een prijs ontving.

We pakken de tijdmachine door naar 1974. Hier werd toen voor de eerste keer een masquerade georganiseerd op de San Diego conventie. Deze was al heel snel uitgegroeid tot de grootste kostuum wedstrijd in de Verenigde Staten. In dezelfde tijd veroverde cosplay ook Japan, waar het in 1980 losbarstte. De manga serie Urusei Yatsura en de tv-serie Mobile Suit Gundam hadden grote invloed op de kostuums die er dat jaar te zien waren. Ook hier moesten ze nog wat wennen aan het idee van superfans die verkleed gingen als hun favoriete karakters. Er kwamen namelijk klachten binnen van vele omwonenden die de outfits onfatsoenlijk vonden. Ik vraag me af waarom…

De geschiedenis van cosplay - Anime

Urusei Yatsura is een manga reeks die in Weekly Shōnen Sunday verscheen tussen 1978 en 1987.

In 1984 werd er voor het eerst gesproken over cosplay (kosupure in het Japans) toen Anime director Nobuyuki Takahashi van Japan naar de World Con in Los Angeles reisde. Hier vervoegde hij de combinatie van “Costume” en “Roleplay” tot Cosplay. Vooruitgespoeld komen we aan in 2003, wanneer de eerste World Cosplay Summit wordt georganiseerd in Japan. Hun meeste recente conventie ontving cosplayers uit 28 verschillende landen. 

Deze gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat cosplay is zoals we het nu kennen. Het is een echte subcultuur geworden. Een podium waar creativiteit en zelfexpressie centraal staan. Internet, en vooral social media hebben de deur voor cosplay wagenwijd open gegooid. Fans kunnen nu overal informatie over hun favoriete karakters vinden en handleidingen delen van hun eigen creaties. Er zijn zelfs professionele cosplayers die stad en land afreizen om te pronken met hun eigen gemaakte creaties. Welk karakter zou jij tot leven brengen?

Roberto Visser