Blog | De enorme potentie van The Batman in 2022

Een van de grootste films die volgend jaar uit zal komen is de nieuwe The Batman. Een jaar geleden kwam de eerste trailer uit, een paar weken terug de tweede. In mijn optiek zijn er een hele hoop signalen die erop wijzen dat dit de nieuwe standaard Batman film wordt, die het meest representatief is voor het karakter. In deze blog lees je waarom ik denk dat The Batman in 2022 een fantastische film kan worden.

Titel: The Batman
Regisseur: Matt Reeves
Cast: Robert Pattinson, Paul Dano, Zoë Kravitz, Colin Farell, Andy Serkis, Jeffrey Wright
Scenario: Matt Reeves, Peter Craig
Genre: Actie, Misdaad
Release 3 maart 2021

The Batman 2022

In de afgelopen decennia hebben grootheden zoals George Clooney, Val Kilmer, Adam West, Michael Keaton, Christian Bale en Ben Affleck de rol van de caped cruisader op zich genomen in vele verschillende films en series. Het publiek is ongetwijfeld bekend met de wees die zich voordoet als vleermuisman. Nu is de mantel overgedragen aan Robert Pattinson. Samen met een geheel nieuw team komt er voor het eerst sinds The Dark Knight een losstaande Batman film.

Matt Reeves is als regisseur, producent en schrijver aan dit project verbonden, en daar beginnen de goede tekens. Reeves is met name bekend van de laatste twee The Planet of the Apes films. Die films waren gracieuze drama’s, en wisten de aap-mens oorlog serieus te nemen, dat op de best mogelijke manier is uitgepakt. Bovendien heb ik vrijwel nooit beter opgenomen films gezien dan War for the Planet of the Apes en Dawn of the Planet of the Apes. Matt Reeves heeft ook een wat onbekendere horror-thriller gemaakt, Cloverfield uit 2008, een film die het rampenconcept een originele spin gaf door compleet met een hand vastgehouden camera gefilmd te zijn. Hierdoor kon de film erg intiem worden, en dat resulteerde in een unieke en artistieke kijkervaring.

Een acteur van Twilight?

Hoewel ik de Twilight films niet gezien heb, ben ik zeker wel bekend met diens status, en hoe ook hoofdrolspeler Robert Pattinson zich hiermee niet populair heeft gemaakt. Fans hebben dan ook luid en duidelijk bekendgemaakt wat ze van zijn casting als Batman vinden. Toch weet ik vrij zeker dat Pattinson goed in de rol zal passen. Buiten de Twilight serie heeft hij namelijk in een aantal indiefilms gespeeld, waaronder The Lighthouse, Tenet en The Devil All The Time, die in mijn optiek zijn talent duidelijk hebben gemaakt.

Over het hoofdkarakter hoeven we ons dus in ieder geval geen zorgen te maken. Maar ook de ondersteunende cast is om over naar huis te schrijven. Bekende rollen zoals die van detective James Gordon en butler Alfred Pennyworth worden door A-list sterren gevuld als Jeffrey Wright en Andy Serkis, waarvan je beide niet zou verwachten in die rollen. Als je er echter goed bij nadenkt dan lijkt het ineens te passen.

The Batman zal naar mijn verwachting vol zitten met bekende schurken, die het de Dark Knight erg moeilijk moeten maken. De bevestigde namen zijn Paul Dano als the Riddler (een zeer goede keuze als je kijkt naar Prisoners en die rol die hij daarin speelde), Colin Farrell (compleet onherkenbaar) als The Penguin, en Zoë Kravitz als Catwoman. Alhoewel deze laatste eventueel nog met Bruce Wayne zou kunnen samenwerken. Toch gaan er nu ook geruchten rond dat de Joker in de film zou zitten. Batman gaat dus ongetwijfeld veel te verduren krijgen.

Uitspraken van de crew

Het is dus vast te stellen dat we een cast en crew hebben die weten wat ze doen. In publiekelijke uitspraken zijn een hoop dingen bekendgemaakt. Zo weten we dat dit een verse Batman is, die pas 2 jaar in zijn pak zit. Matt Reeves wilde de welbekende origine van het karakter vermijden en echt naar de core van het karakter gaan, en dat kon het beste door een jonge Batman te volgen. Matt wil de film praktisch maken, maar ook een van de meest emotionele in de Dark Knight reeks.

Ook wordt er beloofd dat de stad Gotham in deze film een karakter op zichzelf is, eentje zoals we nog nooit hebben gezien. “Batman is ver van perfect, hij is een criminologisch experiment aan het ondergaan. Hij probeert te onderzoeken wat hij kan doen om Gotham te veranderen, maar als hij ziet dat hij geen verschil maakt beginnen de moorden plaats te vinden. Dit opent een hele nieuwe wereld van corruptie.”

Het is bekend dat uitspraken van de cast en crew altijd met een korrel zout genomen moeten worden, zeker na zo’n stunt als die van Paul Bettany over de WandaVision seizoensfinale. In het geval van The Batman zijn de uitspraken echter een tikje geloofwaardiger. Ze duiden enkel op het feit dat Matt Reeves lijkt te weten wat hij aan het doen is, en hoe hij van dit verhaal een intieme film kan maken.

De creatieve kunst van de trailer

Uiteraard zijn de beste presentaties die de film tot nu toe heeft geleverd de twee trailers. Nu geven deze (gelukkig) niet veel weg over de plot. Ze vervullen wel de belangrijkste taak van een trailer: om de toon te zetten. In de trailers van The Batman zien we hele grimmige beelden, een grijze en oranje ondertoon, brute actie en een onvoorspelbare Batman. Al dit lijkt compleet een eigen identiteit te zijn, en belooft het een gracieuze aanpak van dit welbekende karakter.

Al deze aanwijzingen zetten mij op het idee dat The Batman 2022 de nieuwe ‘standaard’ Batman film kan worden. Wat ik daarmee bedoel is dat mensen deze film kunnen kijken om de meest representatieve versie van Batman te zien. Gezien de 1989 Batman film erg cheesy is, zoals de 80s films, en nog geen baanbrekende visuele effecten bevatte, de The Dark Knight trilogie ontzettend goede films zijn, maar de schurken vaak de spotlight afnemen, en Batman v Superman: Dawn of Justice niet bepaald een Batman-film is, kan dit de meest exclusieve en toegankelijke Batman film worden.

The Batman komt 3 maart 2022 naar de Nederlandse bioscopen.

Rick van WijkVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter