De Weinsteins klagen Warner Bros. aan vanwege The Hobbit

Harvey en Bob Weinstein klagen Warner Bros.’s New Line Cinema aan en claimen dat ze recht hebben op een deel van de opbrengsten van de tweede en derde The Hobbit-films.

De Weinsteins stellen dat, toen ze de rechten op de boeken van Tolkien verkochten, ze een clausule in het contract hadden, die erop wijst dat ze recht hebben op een deel van de opbrengsten van alle The Hobbit-films. Warner Bros. besloot het boek in drie delen te verfilmen en de Weinsteins willen zo’n $75 miljoen van de totale opbrengsten. Volgens de broers geldt de voorwaarden voor alle drie The Hobbit-films, omdat regisseur Peter Jackson ze achter elkaar heeft opgenomen en een geheel vormen.

Warner Bros. ziet de beslissing van de Weinstein broers om de rechten op de boeken te verkopen als, “one of the great blunders in movie history. No amount of trying to rewrite history can change that fact. They agreed to be paid only for the first motion picture based on ‘The Hobbit.’ And that’s all they’re owed.”

De rechten op de boeken waren van Weinstein’s Miramax en verkochten ze aan New Line, in ruil voor 5% van de opbrengst van elke film. De Weinsteins stellen:

“We are surprised and frustrated by the position Warner Bros. is taking with regards to ‘The Hobbit’ franchise. Since the beginning, Miramax, Harvey and Bob have been a force in getting these books to the screen. In fact, they funded the initial technology for the films at Peter Jackson’s (special effects company) WETA. Without these early investments, none of these pictures would have been made.”

The Hobbit is een fantasieboek uit 1937, geschreven door J.R.R. Tolkien. Peter Jackson regisseerde de driedelige high-fantasy-avonturenfilms, welke is onderverdeeld in The Hobbit: An Unexpected Journey (2012), The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) en The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014). Net als Tolkiens boek wordt de Hobbit gezien als een prequel op Jacksons eerdere verfilmingen van The Lord of the Rings.