Disney animator Ruthie Tompson op 111-jarige leeftijd overleden

De animator Ruthie Tompson heeft 40 jaar voor de Walt Disney Studio’s gewerkt en was verwikkeld in projecten als Snow White and the Seven Dwarfs. Ze is op 111-jarige leeftijd overleden in haar huis in Los Angeles.

Ruthie Tompson op overleden

Geboren in 1910 in Portland. Na Wereldoorlog I verhuisde haar familie naar California. Als klein meisje in de jaren 20 maakte ze voor het eerst kennis met Walt en Roy Disney. Ze werd uitgenodigd in Disneys animatiestudio, waar ze gevraagd werd om te figureren samen met andere kinderen.

“Walt would engage all of the kids in the neighbourhood and take pictures of us running and playing and doing things, for animation purposes. He always gave us a quarter or 50 cent piece, and, of course, I went right to the candy store for liquorice.”

Later werkte Ruthie Tompson in een paardrijdschool, waar de gebroeders Disney polo speelden. Nadat ze afstudeerde werd ze bij de Disney studio’s ingehuurd als schilder. Daar begon ze in 1934 aan de productie van Snow White and the Seven Dwarfs (1937), de eerste Amerikaanse geanimeerde speelfilm. Tompson werd gepromoveerd tot animatie checker, waarbij ze de animatiecellen nakeek voordat ze in de film eindigden. Hoewel ze vaak geen credit kreeg werkte Tompson door de jaren heen aan veel Disney klassiekers, waaronder Pinocchio (1940), Fantasia (1940), Dumbo (1941), Sleeping Beauty (1959), Mary Poppins (1964), The Aristocats (1970) en Robin Hood (1973). Na The Rescuers (1977) nam Tompson eindelijk afscheid van de Disney studio’s.

Naast haar carrière bij Disney was Ruthie Tompson ook in andere animatie projecten verwikkeld. In de jaren 60 werkte ze aan Popeye The Sailor tekenfilms. Een andere ambitieuze animatiefilm waar ze aan heeft gewerkt is Ralph Bakshi’s The Lord of The Rings (1978). In 1952 werd ze ook een van de eerste drie vrouwen die lid werden van de International Photographers Union. In 2000 kreeg ze van de Walt Disney Studio’s de onderscheiding van Disney Legend. Vorig jaar werd haar honderd-en-tiende verjaardag ook gevierd bij een speciale expositie.

R.I.P. Ruthie Tompson (1910 – 2021)VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter