Disney plaatst racisme disclaimer voor Peter Pan, Dumbo & Aristocats

Disney fans die vanaf nu titels als Peter Pan of The Aristocats op Disney Plus willen bekijken, zullen een racisme-disclaimer te zien krijgen waarin staat dat in de klassieke animatiefilms verouderde culturele opvattingen getoond worden:

“This program includes negative depictions and/or mistreatment of people or cultures.”

De bijgewerkte inhoudswaarschuwingen voor andere klassieke Disney-animatietitels en live-actiontitels zoals Swiss Family Robinson en Dumbo volgen het studio-overleg met een externe adviesraad die groepen omvat zoals de African American Film Critics Association, Coalition of Asian Pacifics in Entertainment en GLAAD. Disney+ heeft sinds de lancering waarschuwingen voor “verouderde culturele stereotyperingen” op filmtitels geplaats. Het besluit van Disney is het gevolg van de opgelaaide racisme discussie in de Verenigde Staten na meerdere gevallen van dodelijk politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De studio zegt in onderdeel van een nieuwe Stories Matter-website:

“These stereotypes were wrong then and are wrong now. Rather than remove this content, we want to acknowledge its harmful impact, learn from it and spark conversation to create a more inclusive future together. Disney is committed to creating stories with inspirational and aspirational themes that reflect the rich diversity of the human experience around the globe.”  

Disney plaatst racisme disclaimer

De eerdere Disney+ -waarschuwingen verschenen alleen op de inhoudsdetailpagina voor titels. De bijgewerkte disclaimers zijn nu zichtbaar op de detailpagina en vóór de films.

Als voorbeelden van de bijgewerkte waarschuwingen verwijst Disney naar een kat ‘afgebeeld als een racistische karikatuur van Oost-Aziatische volkeren met overdreven stereotiepe kenmerken zoals schuine ogen en grote tanden’ in The Aristocats, en in Dumbo naar ‘de kraaien en het muzikale nummer een eerbetoon aan racistische minstreelshows, waar blanke artiesten met zwart geschminkte gezichten en gescheurde kleding tot slaaf gemaakte Afrikanen op zuidelijke plantages imiteerden en belachelijk maakten’.

In Peter Pan waarschuwt Disney dat de film stereotypen gebruikt om inheemse bevolking van de VS weer te geven, in het bijzonder dat ze ‘in een onverstaanbare taal spreken en herhaaldelijk naar hen verwijzen als’ roodhuiden ‘, een aanstootgevende term.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter