Blog | Dit maakt goede actiefilms (Rick van Wijk)

Na een lange dag op werk is het thuis op de bank tijd voor een goede actiefilm. Na heel Netflix door te scrollen kom je op een onbekende B-film en val je halverwege in slaap. Dit gebeurt iedereen wel eens! Toch zijn er goede actiefilms die je wel je aandacht erbij laten houden. Deze begrijpen wat het genre nodig heeft. In dit artikel leg ik uit wat een actiefilm goed en spannend maakt en geef ik wat aanraders voor actiefilms die zeker een kans verdienen!

Kingsman Secret Service - Dit maakt goede actiefilms

Dit maakt goede actiefilms

Het belangrijkste dat een actiefilm moet doen ligt niet bij de actie zelf. De indrukwekkende scène van John Wick Chapter 3: Parabellum waarin Keanu Reeves en Halle Berry mannen doodschieten terwijl hun honden diens ballen eraf bijten doet mij niets. Er zit hier niets achter de actie: de scène bestaat enkel zodat het marketingteam de film in het actiegenre kan zetten. Actie is vaak dus niet genoeg. Komedie helpt af en toe met de aandacht erbij houden, maar is lang niet genoeg om een film te redden.

Een film moet bij onze emoties komen. Het kijken van recentelijke films zoals Without Remorse, The Old Guard, Extraction of Bright kan ik me helemaal niet meer voor de geest halen: ik zal vast vermaakt zijn door die films, maar ik heb geen emotionele connectie gemaakt met diens karakters. Dat is het minste dat een goede film in orde heeft, maar deze regel geldt niet alleen voor het actiegenre. Films in het algemeen werken beter als je wilt dat het hoofdkarakter zijn doel bereikt. In actie is er dus nog een specifiekere regel die gevolgd moet worden om je wakker te houden.

Iets dat in elke actiefilm terugkomt is de bedreiging van het einde van de wereld. Elke schurk in een film is sadistisch, gebroken of heeft een andere onbelangrijke reden om massale moord te plegen, en de held moet de schurk stoppen. Het probleem hiermee is dat niemand ooit op de bank zit met zorgen dat de held de schurk niet zal stoppen. Actiefilms tegenwoordig voelen veel te veilig. Niemand die F9 of een van de andere Fast & Furious films ziet is bang dat Domenic Toretto het loodje zal leggen. Waarom moeten we ons dan zorgen maken?

Eens in de zoveel tijd kom ik een actiefilm tegen die er wel voor zorgt dat ik van begin tot eind op het randje van mijn stoel zit. Dit gebeurt vaker met oudere films: Die Hard, Speed, Raiders of the Lost Ark, Lord of the Rings, deze films zetten de held constant in situaties waarvan het publiek snapt dat het niet mogelijk is om zomaar uit te komen. Ze laten weten wat er op het spel staat: en dat is de gouden regel die een actiefilm moet snappen. Laat zien wat er gebeurt als de schurk niet gestopt wordt, en de wanhoop in de held wordt groter. Dat zorgt er automatisch voor dat de wanhoop in het publiek ook groter wordt.

Speed - Dit maakt goede actiefilms
Geen film van de laatste jaren heeft dit concept zo goed uitgevoerd als Kingsman: The Secret Service. In Kingsman spenderen we de eerste helft van de film met Taron Egerton als Eggsy en Colin Firth als Harry en creëren we emotionele banden met deze helden, terwijl de macht en kwade bedoelingen van Samuel L. Jackson als Richmond Valentine scène voor scène duidelijk worden. Maar bij de welbekende scène in de kerk wordt ons niet verteld wat Valentine’s kwade plannen zijn, het wordt ons laten zien. De gouden regel in films is natuurlijk ‘show, don’t tell’.

In deze extreem vermakende, brutale en dramatische actiescène wordt precies op de tafel gelegd wat er op een grote schaal zal gebeuren als Eggsy Valentine niet kan stoppen. Dit heeft als gevolg dat we de rest van de film op het puntje van onze stoel zitten, en dat de film spannend blijft tot het einde. Dit maakt Kingsman: The Secret Service een van de beste actiefilms aller tijden (en dan hebben het nog niet gehad over het camerawerk, het montagewerk, de muziek, de optredens, en het regiewerk).

Doordat Netflix zo wanhopig is hun aanbod uit te breiden en daardoor elk script aanneemt, stromen de magere actiefilms met hoog tempo de streamingdienst binnen. Ergens helpt dit met het herkennen van de uitstekende actiefilms. Maar na een lange dag loont het een stuk meer om een goede actiefilm te kijken dan eentje waarbij je halverwege wegzakt. Enkele actiefilms die het genre naleven zijn The Suicide Squad, Mission Impossible: Fallout, Baby Driver, Dunkirk en The Hunger Games: Catching Fire. Maar voordat je deze films bekijkt, stream eerst Kingsman: The Secret Service op Disney+: daar zul je geen spijt van krijgen.

Rick van WijkVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter