Dune | Alles dat je moet weten

Er staan dit jaar nog een paar grootste films gepland. Een daarvan is Dune, een boekverfilming gemaakt door regisseur Denis Villeneuve. In dit artikel lees je waarover de film gaat, welke acteurs erin zitten en waar je hem straks kunt bekijken.

Wie is de regisseur achter Dune?

Dune wordt geregisseerd door Denis Villeneuve en het is niet de eerste grootschalige sciencefictionfilm die hij op zijn naam heeft staan. Zo maakte hij eerder al Blade Runner 2049, dat een vervolgfilm is op Blade Runner uit 1982. Ondanks dat Blade Runner 2049 ruim 34 jaar na het origineel verscheen vonden de meeste fans hem erg goed.

Andere films van Villeneuve zijn Prisoners, Arrival en Sicario.

Waarover gaat de film?

In de film staat Paul Atreides centraal. Deze jongen is de erfgenaam van Huis Atreides. Paul staat op het punt om samen met zijn familie de planeet Caladan te verlaten en naar Arrakis te gaan, een woestijnplaneet welke ook wel bekend staat als Dune. Deze nieuwe planeet is rijk aan melange, dat door de meeste mensen the spice genoemd wordt. Dit is een drug welke door sommige gezien wordt als de meest waardvolle grondstof allertijden, vanwege de levensverlengende en soms dodelijke krachten.

Waar is Dune op gebaseerd?

Het verhaal achter de aankomende Dune film is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks. Hierin staan zowel een grote sciencefiction wereld als reusachtige zandwormen centraal.

Welke acteurs spelen in de film?

Dune heeft een indrukwekkende cast, met namen als:

  • Timothée Chalamet

Timothée Chalamet speelt hoofdpersoon Paul Atreides, de erfgenaam van huize Atreides. Je kunt hem kennen van Call Me By Your Name en Netflix-film The King.

  • Rebecca Ferguson

Rebecca Ferguson speelt Lady Jessica, de moeder van Paul. Je kunt haar kennen van Doctor Sleep en Mission: Impossible – Rogue Nation.

  • Oscar Isaac

Oscar Isaac speelt Leto Atreides I, de man van Lady Jessica en vader van Paul. Je kent hem wellicht van X-Men: Apocalypse of zijn rol als Poe Dameron in de Star Wars-franchise.

  • Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård speelt Baron Vladimir Harkonnen, De Baron van Harkonnen, dat vijandig is jegens huize Atreides.

  • Josh Brolin

Josh Brolin speelt Gurney Halleck, de wapenexpert van huize Atreides en een van Paul’s mentoren. Je kunt hem kennen van films als Sicario, Deadpool 2 en het Marvel Cinematic Universe, waar hij Thanos speelde.

Dune trailer

Josh Brolin, Oscar Isaac, Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Sharon Duncan-Brewster en Jason Momoa

  • Zendaya

Zendaya speelt Chani, een vrouw die tot de Fremen stam behoort. Ze is een love-interest voor Paul. Zendaya is met name bekend als de vriendin van Spider-Man in het Marvel Cinematic Universe.

  • Javier Bardem

Javier Bardem speelt Stilgar, leider van de Fremen stam. Hij is met name bekend vanwege zijn rol als psychopathische huurmoordenaar Anton Chigurh in de film No Country for Old Men.

  • Jason Momoa

Jason Momoa speelt Duncan Idaho, een van Paul’s mentoren. Je kent waarschijnlijk als Aquaman. Hij was ook te zien in Game of Thrones en de Apple TV+ serie See.

  • Dave Bautista

Dave Bautista speelt Glossu Rabban Harkonnen, neef van Baron Vladimir Harkonnen. Hij is bekend vanwege het spelen van Drax in Guardians of the Galaxy. Ook had hij rollen in Blade Runner 2049 en Army of The Dead.

Wanneer zal Dune in de bioscopen draaien?

In Nederland zal Dune vanaf 15 september in de bioscopen te zien zijn. De film zal zowel in Pathé, VUE, Kinepolis als enkele filmhuizen vertoond worden. In België verschijnt de film waarschijnlijk ook rond deze datum.

Dune op HBO Max

Naast de bioscopen zal Dune ook op HBO Max verschijnen. Deze streamingdienst is momenteel nog niet in Nederland beschikbaar. HBO Max komt in 2022 naar Europa, maar het is nog de vraag wanneer deze hier beschikbaar zal komen.

Met wat is Dune te vergelijken?

Volgens Denis Villeneuve is zijn film ”een soort Star Wars voor volwassenen”. Beide spelen zich af in een grote sci-fi wereld, al zou Dune wat serieuzer zijn. De betekent overigens niet dat er geen humor in de film zou zitten.

Waarom deze film kijken?

Je vraagt jezelf misschien af waarom je Dune zou moeten bekijken. Allereerst is het een grootschalig project waar enorm veel tijd en moeite in gestoken is. Tevens heeft de film een indrukwekkende cast en is ook de regie in handen van een getalenteerde filmmaker.

Dune speelt zich af in een grootste wereld waarin allerlei wezens en conflicten tussen volkeren centraal staan. Mocht dit je aanspreken dan zou je de film zeker een kans moeten geven.

Dune vervolg

Volgens verschillende bronnen werkt regisseur Denis Villeneuve al aan een tweede Dune film. Lees hier meer over dit project.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter