Dutch Filmworks versus Ziggo | Illegale downloaders in de problemen?

UPDATE: Internetprovider Ziggo hoeft ook in hoger beroep geen gegevens over illegale downloaders te delen met filmdistributeur Dutch Filmworks. Het gerechtshof in Arnhem oordeelt dat DFW “te onduidelijk is over wat zij met die gegevens zal gaan doen”. Daardoor weegt volgens het gerechtshof de privacybescherming van de klanten van Ziggo op dit moment zwaarder.

Naast een waarschuwing kan het gaan om het eisen van een schadevergoeding. Het hof:

“Over de inhoud en omvang van de bedragen die het wil vorderen, heeft DWF te weinig informatie gegeven.”

Ziggo laat in een reactie weten tevreden te zijn dat er in deze zaak duidelijkheid is en noemt het oordeel zorgvuldig en afgewogen.

Hieronder vervolgt het originele bericht.

Het gerechtshof in Arnhem bepaalt vandaag of provider Ziggo de gegevens van illegale downloaders moet doorgeven aan Dutch Filmworks. Het vonnis was eerder uitgesteld. De filmdistributeur stapte eerder naar de rechter, omdat het informatie wil over klanten die tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018 de film The Hitman’s Bodyguard illegaal hebben gedownload

Dutch FilmWorks wil de adresgegevens hebben van 377 mensen. Zij zouden de film hebben gedownload vanaf IP-adressen van Ziggo. De distributeur wil geld zien voor de gemiste opbrengsten, maar de provider weigert daarbij te helpen en de informatie te geven. Dutch FilmWorks stapte al eens naar de rechter in Utrecht, maar verloor. Daarop ging de distributeur in hoger beroep.

Illegaal up- en downloaden van een film mag niet, maar volgens de rechter die de eerste uitspraak deed, is het niet zeker dat degene bij wie het IP-adres hoort ook echt degene is die de film heeft gedownload. De rechter oordeelde dat Dutch FilmWorks niet voldoende duidelijk heeft gemaakt hoe het bedrijf de NAW-gegevens wil gebruiken om de vermeende illegale downloaders te benaderen.

Daarnaast is het volgens de rechter niet duidelijk of Dutch FilmWorks de persoon achter het IP-adres goed zal informeren over zijn rechten en plichten. Ook stelt de rechtbank de vraag of het schikkingsvoorstel van 150 euro overeenkomt met de schade die Dutch FilmWorks door de illegale download heeft geleden.

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden. Stichting Brein strijdt in Nederland al langer tegen internetpiraterij, maar doet dit vooral door illegale aanbieders van films en series aan te pakken.