Down to Earth | Interview regisseur Rolf Winters

Down to Earth - Interview regisseur Rolf WintersInterview regisseur Rolf Winters door Immy Verdonschot. Een verkorte versie van dit interview is eerder gepubliceerd in de NFF Dagkrant 2016.

Zomaar je biezen pakken en de boel de boel laten: Rolf Winters en Renata Heinen en hun drie kinderen gingen het avontuur aan. Ze doorkruisten zes continenten en vonden onderdak bij inheemse stammen. Daar troffen ze mensen die de missie hebben om Moeder Aarde te beschermen: de Earth Keepers. Hun wereldreis leidde tot de bijzondere documentaire Down to Earth, welke deze maand in verschillende filmtheaters te zien is. Immy Verdonschot sprak met Rolf Winters. Het interview is hieronder te lezen.

Rolf Winters

Wanneer besloten jullie de wereld rond te reizen en deze documentaire te maken?

“Down to Earth is eigenlijk nooit gepland, maar ‘ontstaan.’ In 2005 wilden we ons openstellen voor een andere levensstijl en omdat de kinderen nog klein waren zagen we een mogelijkheid. Wanneer ze eenmaal op de middelbare school zitten, heb je minder vrijheid. We zijn eerst vier jaar in een bos gaan wonen met Native Americans in Michigan. Daar hebben we Nowaten ontmoet, een medicijnman en Earth Keeper. Tijdens onze laatste twee jaar met hem is het idee voor deze film gekomen. Nou ja, idee, het is meer een roeping. We vonden dat wat we daar meemaakten, gedeeld moest worden met anderen.”

“We realiseerden ons dat wat we bij de Native Americans konden vinden, ook ergens anders te vinden zou zijn. Dat wilden we vast leggen. Om die visie uit te werken en ons voor te bereiden, zijn we een jaar bezig geweest. Renata en ik hadden geen van beiden een film gemaakt en er is ook geen earthkeepers.com om de juiste mensen te vinden. Dus zowel in termen van onderzoek als de juiste locaties en personen vinden hadden we die tijd nodig.”

“Toen we de reis eenmaal begonnen, wisten we niet hoe lang we ergens zouden blijven en hadden we geen garantie dat we mochten filmen. Hoe lang we ergens bleven hing van de gemeenschap af: bij sommige zijn we twee weken geweest, bij anderen twee maanden. Maar ons doel was altijd om onderdeel uit te maken van het leven daar. Een van de mooiste dingen die ook duidelijk in de film naar voren komt, is dat wanneer je met een open hart bij zo’n gemeenschap komt, eigenlijk alle deuren voor je opengaan. Het speelde ook mee dat we niet met een hele filmcrew reisden, maar meer een gezin waren met een camera in hun tas. Een echte planning hadden we niet voor de film. We reisden simpelweg met open tickets.”

Een jaar lang filmen over zes continenten. Hoeveel films kan je daarmee maken?

“We hadden zo’n tweehonderd uur aan materiaal. Daarmee hadden we wel tien verschillende films kunnen maken. Onze grootste uitdaging was om er één geheel van te creëren. Earth Keepers praten namelijk niet in oneliners, maar zijn wat uitgebreider. Iedereen heeft een zwaar verhaal te vertellen en daar hadden we ook op kunnen inzoomen. Voor Down to Earth moesten we dus anders te werk gaan. Zo hebben we eerst alle tekst van het gefilmde materiaal vertaald en op basis daarvan hebben we een verhaallijn geschetst over wat we wilden vertellen.”

Down to Earth - Interview regisseur Rolf WintersWat kunnen Nederlanders van Down to Earth leren?

“Verschrikkelijk veel. Er zitten zoveel lagen in de film, dat het lastig is om het in één zin te vangen. Ik hoop dat mensen zien dat we niet op één iemand hoeven te wachten, die de grote wereldproblemen moet gaan oplossen. Dat is eigenlijk de grootste boodschap die we mee kunnen geven: ‘You are not powerless.’ Als individu kun je de grootste bijdrage leveren wanneer je leeft vanuit je hart. Het maken van deze film is daarvan een goed voorbeeld. Toen wij met onze reis begonnen, hadden we nooit gedacht dat daar een film als Down to Earth uit zou voortkomen. Het gaat erom dat we gezamenlijk een tipping point hierin kunnen bereiken. Het moment waarop genoeg mensen wakker worden en deze wakker wordende mensen exponentieel toenemen. Daar hopen we met deze film aan bij te dragen.”

Wie zijn de Earth Keepers van Nederland?

“Daar kan ik twee antwoorden op geven: de belangrijkste is dat de Earth Keeper in iedereen schuilt. Ik hoop dat bezoekers dat meenemen uit de film. We moeten allemaal accepteren dat we zelf verantwoordelijkheid hebben om de aarde te beschermen. In de film tonen we ze als de wijzen, de leraren, de sjamanen, de leiders en genezers. Eigenlijk komt dat allemaal op hetzelfde neer: zij hebben een sensitiviteit, een wijsheid die de basis vormt voor hun leiderschap. Maar Earth Keepers lopen overal rond, dus ook hier in Nederland. Van jongs af aan hebben hoog-gevoelige mensen het verschrikkelijk moeilijk, terwijl in andere culturen dit aangeboren intuïtieve leiderschap wordt gekoesterd. Hier in de Westerse wereld kom je in de kweekvijver van de high potentials en wie het spel het beste speelt komt bovendrijven. Gelukkig prikken steeds meer mensen daar doorheen. We zouden moeten zoeken naar die gevoeligheid en drijfveer in jongeren om daar vorm aan te geven en het te stimuleren. Aan de hand van deze film zijn we daarom druk bezig om mogelijkheden te creëren waarin natuurlijk leiderschap goed kan doorkomen. Dat doen we op school, op werk en thuis, want daar wordt de mind-set ontwikkeld.”

[youtube pfNjyNWxgv8]

Op de aftiteling zag ik een Oscarwinnaar: componist Stephen Warbeck. Hoe is hij bij jullie terecht gekomen?

“Na onze reis besloten we om ons in Engeland te vestigen. We vonden er een Vrije School op het platteland, in een mooie groene omgeving met een goede, multiculturele en vooruitstrevende gemeenschap. De klasgenootjes van mijn dochters bleken de kinderen van Stephen te zijn. Die naam was mij wel bekend, natuurlijk van Shakespeare in Love, dus Renata en ik hadden al als running gag dat hij maar de soundtrack voor Down to Earth moest maken. Op een gegeven moment kwam zijn vrouw naar ons toe, omdat ze had gehoord dat we met dit project bezig waren. Zij adviseerde ons met Stephen te gaan praten. Ik deed mijn verhaal, maar liet ook weten dat we geen significant budget hadden. Stephen’s reactie? ‘Er zijn projecten die ik doe voor geld, en er zijn projecten die ik doe voor de liefde voor het project. And this one is in the latter category.’”

En dat is niet de enige grote naam: Prinses Irene presenteerde jullie film tijdens de première op het Nederlands Film Festival.

“We kwamen toevallig in contact met Prinses Irene. Ik werd aan haar voorgesteld en zei dat ik heel graag onze film aan haar wilde vertonen. De film raakte haar enorm. Voor haar was het een feest van herkenning: ze zei dat ze zich nooit meer hoefde uit te leggen, want ze kon iedereen nu adviseren onze documentaire te zien. Ze heeft ons daarop uitgenodigd bij haar thuis, waar wij spontaan gevraagd hebben of ze de film wilde introduceren. En ze stemde meteen in. Het mooie is dat Prinses Irene zelf ook altijd al een voorloper was. Als we het over Earth Keepers van Nederland hebben, dan is zij er zeker een van! Voor ons is het een cadeau dat ze de film aan het publiek presenteerde bij de première.”

Voor meer info over Rolf Winters’ Down to Earth: www.downtoearthfilm.com