Eddie Murphy doet korte stand-up bij Mark Twain Prize ceremonie

Zondag 18 oktober vond de 18de jaarlijkse ceremonie van de Mark Twain Prize for American Humor plaats. Zoals elk jaar wordt de prijs in de John F. Kennedy Center for the Performing Arts uitgereikt aan een befaamde komiek, deze keer ging het om Eddie Murphy.

Achter de schermen vertelde Murphy over een eerdere ontmoeting met president Obama. De president zou hem een uitvoeringsbevel hebben gegeven om meer stand-up te doen. Bij het ontvangen van zijn prijs kwam Murphy met een toespraak die gezien kan worden als ongeveer een minuut aan stand-up komedie. Het is alweer 28 jaar geleden dat hij met een act op het podium stond. Murphy maakte hierbij gebruik van zijn Bill Cosby imitatie en grapte over hoe vele critici van mening zijn dat de omstreden komiek zijn eigen prijzen moet inleveren.

Cosby won zelf in 2009 de Mark Twain Prize. Momenteel kampt hij met beschuldigingen over seksueel misbruik. Eerder dit jaar werd Murphy nog gevraagd om Cosby te spelen tijdens het 40ste jubileum van Saturday Night Live. Dat verzoek wees hij echter af omdat hij de grap naar eigen zeggen niet leuk genoeg vond en omdat hij niet iemand belachelijk wilde maken die al zwaar onder vuur stond.

Murphy werd tijdens de ceremonie geëerd door een reeks komieken en collega’s als Trevor Noah, Chris Rock, Dave Chappelle, George Lopez, Kathy Griffin en Arsenio Hall. Ook Tracy Morgan was de avond aanwezig en kreeg een staande ovatie. Vorig jaar liep hij hersenletsel op na een zwaar auto-ongeluk, maar afgelopen maanden brak hij zijn mediastilte met meerdere verschijningen.

“He’s the reason I’m in comedy. He’s the reason I have a job. He’s the reason I have a career.” aldus Morgan.